Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ: Θα «χυθεί αίμα» στην αρένα με τους 9 διεκδικητές

Τηλεοπτικές άδειες
Η μεγάλη αναμέτρηση θα γίνει στο τέλος του Αυγούστου με έπαθλο

μία από τις τέσσερις άδειες εθνικής εμβέλειας, με νέα όμως δεδομένα: Υπόγειες συμμαχίες στο παρασκήνιο, εκτοπισμό του Mega από τη δημοπρασία, δέσμευση της περιουσίας του Γ. Αλαφούζου, παρουσία επιχειρηματιών με γεωπολιτικές προεκτάσεις και πολιτικούς στόχους, που υπερβαίνουν την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα. Είναι ένα σύνθετο περιβάλλον μάχης, της οποίας η έκβαση θα καθορίσει το τηλεοπτικό πεδίο ως το 2026.
Η επιστροφή των δύο κομμένων στην τελική λίστα των μονομάχων που θα αναμετρηθούν για τις τηλεοπτικές άδειες ανεβάζει την πίεση προς όλους. Ο Ιβάν Σαββίδης με την Dimera Media Ltd και η Ανεξάρτητος Πάροχος, συμφερόντων Βαρδινογιάννη, θα προστεθούν στους Alpha, ANT1, E-TV,ΣΚΑΪ, Star και στους Βαγγέλη Μαρινάκη και Χρήστο Καλογρίτσα, που μετέχουν στη δημοπρασία. Το περιβάλλον όμως έχει ήδη βαρύνει από την υπόθεση του Γιάννη Αλαφούζου, ο οποίος και ηγείται του αγώνα της σκληρής κριτικής προς την κυβέρνηση για τον διαγωνισμό των αδειών με σποτ σε τηλεόραση και ραδιόφωνο και με σύνθημα «Η αλήθεια να λέγεται».
Η κυβέρνηση επιμένει πως όποιος θέλει να πάρει άδεια πρέπει απλώς να πληρώσει περισσότερα στη δημοπρασία για να την αποκτήσει. Και στην «αρένα» θα μπουν εννιά παίχτες για να μείνουν τέσσερις. Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα, διότι λεφτά υπάρχουν, ωστόσο οι τέσσερις που θα καταθέσουν τις υψηλότερες πρόσφορες για τις άδειες πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν την προέλευσή τους. Ως γνωστόν, μετά την ανακοίνωση των νικητών του διαγωνισμού ακολουθεί, σύμφωνα με την προκήρυξη, έλεγχος «πόθεν έσχες» και μετά δίνεται η άδεια, με την καταβολή του τιμήματος σε τρεις δόσεις εντός διετίας.
Για να φτάσουν στη δημοπρασία, οι συμμετέχοντες πρέπει να καταθέσουν την εγγυητική για τα 3 εκατ. ευρώ της τιμής εκκίνησης και στη συνέχεια να μπορούν να βάλουν τα χρήματα. Αν το τίμημα πάει ψηλά, δεδομένου ότι υπάρχουν επιχειρηματίες που θέλουν οπωσδήποτε μια άδεια, όπως ο Β. Μαρινάκης, τότε το στοίχημα είναι πόσοι θα μπορέσουν να ακολουθήσουν.
Η επιστροφή του Ιβ. Σαββίδη ανατρέπει τις ισορροπίες, καθώς είχε χτιστεί μια συμμαχία γύρω από τον Alpha τις προηγούμενες ημέρες, όταν η Dimera είχε αρχικά αποκλειστεί στο στάδιο της συνδρομής των νόμιμων προϋποθέσεων. Όπως και με την περίπτωση της Ανεξάρτητος Πάροχος, αποφασίστηκε πως τα προβλήματα του φακέλου της θεραπεύονται, σε αντίθεση με εκείνα του Mega, που ήταν πολλά, με κορυφαία την αδυναμία προσκόμισης τραπεζικής ενημερότητας.
Είναι κοινό μυστικό πως τόσο ο Β. Μαρινάκης όσο και ο Ιβ. Σαββίδης έχουν κεφάλαια να διαθέσουν σε σχέση με όσους εκπέμπουν σήμερα. Οι σταθμοί σήμερα είναι σε οριακή κατάσταση, ανεξαρτήτως της οικονομικής επιφάνειας των ιδιοκτητών τους. Η κατάσταση περιπλέκεται και από τη δέσμευση της περιουσίας του Γιάννη Αλαφούζου από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογίας Μεγάλου Πλούτου ύστερα από την έκδοση εισαγγελικής παραγγελίας, που περιορίζει σημαντικά τη ρευστότητα του επιχειρηματία λίγες μέρες πριν απ’ τη διενέργεια της δημοπρασίας. Ο επιχειρηματίας πρέπει να εξασφαλίσει το ποσό της εγγυητικής και τα απαραίτητα κεφάλαια για να λάβει μέρος και να αποκτήσει μια άδεια. Έχει συνεπώς περιέλθει σε δυσχερή θέση. Ο ΑΝΤ1 θα ήθελε οι προσφορές να κυμανθούν σε χαμηλά επίπεδα, αλλά κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Ο Όμιλος Βαρδινογιάννη θα φτάσει μέχρι το τέλος, ενώ ο Φ. Βρύωνης έχει πει πως θα διαθέσει 35 εκατ. ευρώ για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: