Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

O Καναδάς μόλις έθεσε υπό την προστασία του το μεγαλύτερο εύκρατο τροπικό δάσος στον κόσμο

Το «Great Bear Rainforest» στη Βρετανική Κολομβία έχει διπλάσια έκταση από το Βέλγιο και φιλοξενεί μερικά από τα πιο σπάνια είδη ζώων στον κόσμο όπως η αρκούδα «Kermode»




Αυτόχθονες φυλές, επιχειρήσεις ξυλείας και περιβαλλοντικές ομάδες στο δυτικό Καναδά καλωσορίζουν την απόφαση της κυβέρνησης της χώρας να προστατεύσει ένα από τα μεγαλύτερα εναπομείναντα κομμάτια τροπικού δάσους στον κόσμο.   Το «Great Bear Rainforest» στην ακτή του Ειρηνικού της Βρετανικής Κολομβίας είναι το μεγαλύτερο εύκρατο, παράκτιο, τροπικό δάσος στον κόσμο και φιλοξενεί μερικά από τα πιο σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η αρκούδα «Kermode» ( ή πιο γνωστή ως "Spirit Bear"), ένα σπάνιο υποείδος της μαύρης αρκούδας με λευκή γούνα.




Λόγω της συμφωνίας, η υλοτομία θα απαγορευτεί σε μία τεράστια περιοχή του δάσους. Το εμπόριο ξυλείας θα επιτρέπεται μόνο στο 15% της περιοχής, αλλά χάρη σε ένα σχέδιο βιωσιμότητας δεν θα αφαιρείται περισσότερη ξυλεία από την ποσότητα που μπορεί να αντέξει το οικοσύστημα. Παράλληλα, προβλέπει την οριστική απαγόρευση του κυνηγιού.   Η συμφωνία έχει επικυρωθεί από 26 αυτόχθονες φυλές που ζουν δίπλα ακτή της Βρετανικής Κολομβίας, πολλές περιβαλλοντικές ομάδες και πέντε δασικές εταιρείες.





«Είναι τεράστιο βήμα, το γεγονός πως δεν πρόκειται για μια συμφωνία για την προστασία της περιοχής, αλλά για ένα ολοκληρωμένο πρότζεκτ σχετικά με το πως μπορεί να λειτουργήσει η οικονομία μέσα σε ένα τέτοιο οικοσύστημα,» τονίζει η Valerie Langer, διευθύντρια της οργάνωσης «ForestEthics», μία από τις περιβαλλοντολογικές οργανώσεις που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας. «Ο στόχος μας ήταν το πως θα μπορούσαμε να αντιστρέψουμε την οικονομία χωρίς να καταστρέψουμε το περιβάλλον όπου ζούμε». 


Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: