Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Σύσκεψη στο Υπουργείο Ναυτιλίας για Λιμενικό ταμείο Δήμου Δωρίδας και μαρίνα Τριζονίων


Αποτέλεσμα εικόνας για ΤΡΙΖΟΝΙΑ


Η σύσταση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Δωρίδος, καθώς και η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στη μαρίνα της νήσου Τριζονίων, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016, στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μετά από σχετικό αίτημα του Δήμου Δωρίδος.
Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος, από το Υπουργείο, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστος Λαμπρίδης, η Ειδική Σύμβουλος του Υπουργού Βάνα Μελά και υπηρεσιακοί παράγοντες, ο Βουλευτής Φωκίδας Ηλίας Κωστοπαναγιώτου και από το Δήμο Δωρίδος ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης και ο Αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος.
Ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος Δωρίδος αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα σύστασης Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Δωρίδος, στις αρμοδιότητες και υπηρεσίες του οποίου περιλαμβάνονται η διοίκηση και εκμετάλλευση των χώρων της ζώνης λιμένα, καθώς και η κατασκευή και συντήρηση των αναγκαίων λιμενικών έργων.
Στη συνέχεια παρουσίασαν στην ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στη μαρίνα της νήσου Τριζονίων, του μοναδικού κατοικημένου νησιού του Κορινθιακού κόλπου, στο οποίο κατασκευάστηκαν πριν από αρκετά χρόνια λιμενικές εγκαταστάσεις, αλλά λόγω έλλειψης φορέα διαχείρισης απαξιώνονται με την πάροδο του χρόνου.
Ενδεικτικά αναφέρθηκαν στα βουλιαγμένα σκάφη και τη ρύπανση της θάλασσας από τις δεξαμενές καυσίμων τους, τον άμεσο κίνδυνο να βουλιάξουν και άλλα, τα προβλήματα από την ασυδοσία στον ελλιμενισμό των σκαφών, τα δεκάδες ανοιχτά φρεάτια στο χερσαίο χώρο και τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων, τη μη ύπαρξη φύλαξης και τέλος τον αρνητικό αντίκτυπο όλης αυτής της κατάστασης στην τουριστική εικόνα της Ελλάδας και της Δωρίδας. Τόνισαν επίσης τη συμβολή των κατοίκων και των Συλλόγων τους στην προστασία του Θαλάσσιου περιβάλλοντος και του χερσαίου χώρου του νησιού.
Ο Υπουργός ανέπτυξε τις κατευθύνσεις του Υπουργείου σχετικά με την λιμενική πολιτική, τη συγκρότηση, λειτουργία και βιωσιμότητα των Λιμενικών Ταμείων, καθώς και τη συμβολή τους στην αναπτυξιακή διαδικασία των περιοχών ευθύνης τους. Άκουσε με πολλή μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον, τις τοποθετήσεις της δημοτικής αρχής και εξέφρασε τη βούληση για την επίλυση των προβλημάτων αυτών. Ζήτησε από το Δήμο να καταθέσει έκθεση βιωσιμότητας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.
Ο Βουλευτής Φωκίδας Ηλίας Κωστοπαναγιώτου γνωρίζοντας άριστα το θέμα, έκανε καίριες επισημάνσεις και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει στη μαρίνα Τριζονίων, στη ζήτηση για ελλιμενισμό στα αλιευτικά καταφύγια, στην παροχή σύγχρονων υπηρεσιών εξυπηρέτησης των ελλιμενιζόμενων σκαφών και τις προοπτικές ανάπτυξης στις περιοχές αυτές. Έκρινε δε ως αναγκαία, τη σύσταση φορέα διαχείρισης των λιμενικών εγκαταστάσεων του Δήμου Δωρίδος.
Η συζήτηση διεξήχθη σε πολύ φιλικό κλίμα, με διάθεση επίλυσης των προβλημάτων. Εξετάστηκαν τα θέματα σε βάθος από όλες τις πτυχές τους, και μπορεί να χαρακτηριστεί ως μία γόνιμη και δημιουργική σύσκεψη.
http://www.amfissapress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: