Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Ο Δήμαρχος Πάτρας κ Πελετίδης αποφάσισε πορεία 220 χιλιομέτρων (Πάτρα Αθήνα) για να καταγγείλει το καθεστώς ανεργίας στη πόλη του

Μια ενδιαφέρουσα πολιτική ομιλία της δημοτικής αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας για τη ανεργία


Ομιλία στο δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας για τη ανεργία

Το φάντασμα της ανεργίας δεν πλανιέται μόνο πάνω από την Πάτρα αλλά πάνω απο την Ελλάδα, την Ευρώπη  ολόκληρη, είναι παγκόσμιο ζήτημα.
 Η ανεργία,  το προσφυγικό και το μεταναστευτικό είναι τεράστια ζητήματα παγκόσμια που  δοκιμάζουν τις σύγχρονες κοινωνίες αν θα υπερισχύσουν οι στοιχειώδεις ουμανιστικές αρχές ή θα κατρακυλήσουμε στο σκοταδισμό και τη βαρβαρότητα. Και όποιος δεν το καταλαβαίνει   κύριοι της δημοτικής αρχής του ΚΚΕ δεν ξέρει που πατά και που πηγαίνει.
 Το 1.200.000 άνεργοι είναι τραγικό νούμερο, όμως μαζί με τις στρατιές εξαθλιωμένων εργαζομένων των 300 ευρώ, των ανασφάλιστων και μισοασφαλισμένων, της μαύρης εργασίας γίνονται  μια εφιαλτική πνιγηρή κανονικότητα. Μια κανονικότητα που προσπαθούν να μας την επιβάλουν με χιλιάδες τρόπους και να πείσουν τη κοινωνία της εργασίας ότι δεν υπάρχει έξοδος διαφυγής.
 Απαιτείται λοιπόν  να καταλάβουμε τα αίτια και να οικοδομήσουμε σαν κοινωνία της εργασίας μια διέξοδο δημοκρατική προοδευτική μακριά από τις καταδικασμένες και αποτυχημένες συνταγές του ληστρικού νεοφιλελευθερισμού  αλλά και  από βολονταρισμούς, τηλεοπτικά χαπενιγκ και φιέστες εντυπωσιασμού.
Μια διέξοδο που θα αρνείται αυτή την κανονικότητα του σύγχρονου εργασιακού ολοκαυτώματος τύπου Κίνας που έχει φτάσει το μεροκάματο 1,5 ευρώ, που απορρύθμισε τις εργασιακές σχέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και εκτίναξε την ανεργία στα ύψη. Εκεί στη «κομμουνιστική»- ληστρικοκαπιταλιστική Κίνα που είναι δυσδιάκριτη η διαφορά μεταξύ εργαζόμενου και άνεργου. Φταρνίζεται η Κίνα και οι υπόλοιποι είναι ήδη άρρωστοι!! Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα θα σας αναφέρω μια κινέζικη ομπρέλα πουλιέται 3ευρώ που είναι τα υλικά, που είναι τα εργατικά, που είναι τα μεταφορικά, που το κέρδος του βιομήχανου, που το κέρδος του μικροπωλητή.
Κανείς λοιπόν σήμερα δεν μπορεί να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει και να περιορίζει το πρόβλημα σε προσλήψεις στο δημόσιο. Είναι τραγικό κ. Πελετίδη να αναφέρεις στην εισήγηση σου ως χτύπημα και περιορισμό της ανεργίας στη πόλη τις προσλήψεις μόνο στο δημόσιο(586 Δήμο +800νοσοκομείο Ρίο+500 Αγ.Αντρέα+96 εκπαιδευτικοί)
Με 2000 προσλήψεις δεν λύνουμε το πρόβλημα της ανεργίας στη Πάτρα απλά κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας, τη λογική και την κοινωνία, κάνοντας φτηνή αντιπολίτευση στη κυβέρνηση   και στρώνουμε το δρόμο στο μαύρο μέτωπο να πάρει τη ρεβάνς μη τυχόν και αλλάξει τίποτα στο καθεστώς της κλεπτοκρατίας και του παρασιτισμού που ρήμαξαν 40χρόνια τη χώρα.
Λείπουν από τη εισήγηση σας και οι αιτίες του προβλήματος αλλά και οι προτάσεις αντιμετώπισης πρώτα στα όρια των αρμοδιοτήτων σας ως δήμαρχος και όχι ως πρωθυπουργός αλλά και οι γενικότερες πολιτικές προτάσεις αντιμετώπισης της ανεργίας. Περιορίζεστε σε προτάσεις ανακούφισης των ανέργων που σε αρκετές συμφωνάμε και εμείς αλλά και η οποιαδήποτε συλλογικότητα. Σε πολλές μάλιστα σας πρόλαβε η κυβέρνηση με τη χτεσινή ψήφιση του παράλληλου προγράμματος για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη  ολων των ανασφάλιστων και ανέργων.
Εμείς λοιπόν λέμε καθαρά για να χτυπηθεί η ανεργία για να δούμε άσπρη μέρα πρέπει η χώρα να αλλάξει βηματισμό
1.Να προχωρήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης. Προχωρώντας βήμα-βήμα στην απαγκίστρωση της πατρίδας μας από την επιτροπεία των δανειστών που τα τελευταία 6 χρόνια την πρόσδεσε το σύστημα της κλεπτοκρατίας, του παρασιτισμού και του νεοφιλελευθερισμού της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και των εξαπτέρυγων τους.
Θα μου επιτρέψετε να σας αναφέρω δύο παραδείγματα που δείχνουν μια άλλη λογική, μια λογική παραγωγικής ανασυγκρότησης απο τη σημερινή κυβέρνηση. Ενα μακρινό  που αφορά το άνοιγμα της βιομηχανίας ζάχαρης και ένα στη περιοχή μας που είναι η συνέχιση της λειτουργίας της ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ κόντρα στη συμφωνία με τη τρόικα που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση για κλείσιμο τριων εργοστασίων και περιορισμό των παραγωγικών της δραστηριοτήτων. Στην ΕΒΟ που τους συμβασιούχους δεν τους χρησιμοποιήσαμε ποτέ ως κουκιά να μας ψηφίζουν και να έχουν λιγότερα δικαιώματα από τους μόνιμους (όπως στην 3Ε ή σωματεία LIDL που αυτοπροσδιορίζονται ως ταξικά και αφήνουν στο απυρόβλητο  απαράδεκτες ατομικές συμβάσεις που προωθεί η επιχείρηση.
Τέτοια παραδείγματα πρέπει να συνεχιστούν και να πολλαπλασιαστούν.
2. Να σταματήσει η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας που εισάγει τη επιβίωση και καταργεί τη αξιοπρεπή ζωή του εργαζόμενου. Να αποκατασταθεί το δίκιο στοιχειωδών εργασιακών σχέσεων με συλλογικές συμβάσεις και όχι ατομικές  που πρέπει να καταργηθούν. Συλλογικές συμβάσεις με κανόνες ανθρώπινης εργασίας και όχι δουλοπαροικίας με το 8ωρο ως αίτημα κυρίαρχο και αδιαπραγμάτευτο.
 3.Η Αδήλωτη και μαύρη εργασία να γίνει ποινικό αδίκημα.
4. ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ να συνεχιστεί και να ανασχεδιαστούν στο σύνολο τους τα προγράμματα ανεργίας του ΟΑΕΔ και τα ΕΣΠΑ γιατί 20χρόνια τώρα το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. δεν τα χρησιμοποίησαν μόνο για την ανακύκλωση της ανεργίας όπως λέει η δημοτική αρχή του ΚΚΕ αλλά ήταν πηγή παράνομου πλουτισμού διαπλοκής και παρασιτισμού μιας κάστας επιχειρηματιών, εργολάβων και μιας κάστας συνδικαλιστών για εξαγορά συνειδήσεων. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΤΕ αυτό κ. Πελετίδη?
Σήμερα αλλάζει η λογική των προγραμμάτων αυτών καταργήθηκαν τα 5μηνα έγιναν 8μηνα κι αυτό για τους δήμους είναι αξιοσημείωτο γιατί πληρώνονται διαφορετικά, διέπονται από συλλογικές συμβάσεις.
Αλήθεια ποια προγράμματα μελέτησε εκπόνησε και προωθεί ο Δήμος για το νέο ΕΣΠΑ ?Που και έργα θα γίνουν για το Δήμο και θέσεις εργασίας θα προκύψουν. Γιατί παρά τις συνεχόμενες ερωτήσεις της αντιπολίτευσης δεν έχετε παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προγραμμάτων¨?    
Γιατί κύριε δήμαρχε συνεχίζεται να δίνεται δουλειές σε εργολάβους και δεν προχωράται σε δουλειές με αυτεπιστασία που και θέσεις εργασίας ανοίγουν με δικαιώματα στοιχειώδη και ασφάλιση μακριά από αρπαχτές και ανασφάλιστη εργασία
Αυτά είναι στην απόλυτη δικαιοδοσία σας ως δήμαρχος κ δημοτική αρχή και είναι συγκεκριμένη ανάσα για τους άνεργους της πόλης μας .
Αρχίστε λοιπόν από αυτά που έχετε εξουσία και δικαιοδοσία και ταυτόχρονα προχωρήστε με σεβασμό στα σωματεία ,στις συλλογικότητες ΚΑΙ τους φορείς της πόλης και όχι μόνο όσων ελέγχονται από το ΠΑΜΕ σε ένα κίνημα διεκδίκησης αντιμετώπισης της ανεργίας.
Τέτοια ζητήματα δεν χρειάζονται ούτε φανφάρες, ούτε καμπάνιες  ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΦΤΙΛΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΠΑΛΗΣ να γίνονται όλα συμβολικά και θέαμα τηλεοπτικό.
Όσο για τη πορεία στην ΑΘΉΝΑ  θα σας προτείνουμε πορεία στις Βρυξέλλες!
Τέλος τα δεκάδες «γιατί» που έκφρασε ο δήμαρχος στην ομιλία του θα μου επιτρέψετε να τα απαντήσω παραφράζοντας το σύντροφο σας το Μπογιόπουλο «είναι η κλεπτοκρατία και ο παρασιτισμός εκτός από το καπιταλισμό ηλίθιοι»


Ουρανία  Μπίρμπα  δημοτική σύμβουλος με ΡΑΠ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: