Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Φάκελος Νοσοκομείο: Κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις από πλευράς δήμου Δελφών



Dimsimv01-1200x500

Στη συγκρότηση και τη συστηματοποίηση των δράσεων για την παροχή των αναγκαίων, εφικτών και βιώσιμων λύσεων κατέληξε  το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δελφών, ύστερα από μια τρίωρη περίπου, ιδιαίτερα θερμή αλλά και αμφίβολης ποιότητας σε αρκετά σημεία της συζήτηση του Σώματος, αλλά και παρισταμένων πολιτών.
Εν τέλει, εκείνο που προκρίθηκε, ύστερα από πρόταση του Θαν. Παναγιωτόπουλου ήταν κατ’ αρχάς συνάντηση στις 9 Φεβρουαρίου μιας διαπαραταξιακής επιτροπής του δήμου με τον αν. Υπουργό κ. Πολλάκη στο γραφείο του στην Αθήνα και εν συνεχεία ενδελεχής ενημέρωση της κοινής γνώμης για τα αποτελέσματα της συνάντησης αυτής. Παράλληλα, αποφασίστηκε ότι σε περίπτωση που δεν εξευρεθούν βιώσιμες λύσεις, να διοργανωθεί συλλαλητήριο στο Υπ. Υγείας από κατοίκους του νομού, για την κάθοδο των οποίων στην Αθήνα θα προβλεφθεί αυξημένη μέριμνα, όπως και κατοίκων της περιοχής που διαβιούν στην πρωτεύουσα.
Στη συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο παραβρέθηκε πλήθος δημοτών, ο εκτελών καθήκοντα Διοικητή κ. Ηλ. Παπαδρόσος (διαβάστε εδώ ), ενώ απουσίασαν ο Βουλευτής Φωκίδας Ηλ. Κωστοπαναγιώτου και ο Αντιπεριφερειάρχης του νομού Κ. Μίχος. Το πλαίσιο των τοποθετήσεων των επικεφαλής των συνδυασμών κυμάνθηκε σε ικανοποιητικό επίπεδο, καθώς στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πρυτάνευσε το ενωτικό πνεύμα και η συναίσθηση της ανάγκης κινητοποιήσεων στην κατεύθυνση της τροχοδρόμησης των αναγκαίων λύσεων, ενώ φωτίστηκε ο τρόπος πρόσληψης του προβλήματος και η οπτική κάθε μίας παράταξης για το οντολογικό αυτό ζήτημα της Παρνασσίδας αλλά και της Φωκίδας γενικότερα.
Αντίθετα, και ιδίως όταν τον λόγο πήραν αρκετοί εκ των συμβούλων των παρατάξεων και εκπρόσωποι των πολιτών το επίπεδο της συζήτησης περιέπεσε σε ιδιαίτερα ανησυχητικά χαμηλό επίπεδο, καθώς αποδείχτηκε ότι ακόμα και σε ένα υπαρξιακό ζήτημα, που δεν θα έπρεπε να προσεγγίζεται, τουλάχιστον τούτη την ώρα, μικροκομματικά, κυριάρχησε η αντιπολιτευτική διάθεση κατά πάντων, ο συμφυρμός της αυτοδιοίκησης με την κεντρική πολιτική σκηνή και τα πεπραγμένα της επί του θέματος την τελευταία πενταετία, η ελαφρά και αποσπασματική γνώση και προσέγγιση του ζητήματος, οι προσωπικές στρατηγικές κορυφαίων συμβούλων και η πυροδότηση εντυπώσεων καθαρά ψηφοθηρικού χαρακτήρα, έστω και αν η κοινή γνώμη απαιτεί ενότητα και συστράτευση δυνάμεων σε ένα τέτοιο κορυφαίο θέμα και σε μια τέτοια κρίσιμη συγκυρία.
Εξέλιξη, με δυο λόγια, που διέσπειρε προβληματισμό για την ποιότητα των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας στο κορυφαίο όργανο του δήμου και ανησυχία για την ικανότητα άρθρωσης και προώθησης έστω και στοιχειωδών λύσεων (διαβάστε εδώ ). Κατά συνέπεια, απόψεις του… διαμετρήματος “μούγκα στη στρούγκα” και επίκληση των προσφορών της… δικτατορίας Μεταξά στον τόπο καταγράφηκαν και πέρασαν απαράγραπτα στο πάνθεον της ιστορίας του καλλικρατικού Δήμου Δελφών.
Πριν τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των συνδυασμών αναγνώστηκαν επιστολές του απόντος ανεξάρτητου συμβούλου Δ. Καραγιάννη (διαβάστε εδώ ), του Παν. Ταγκαλή, της Λαϊκής Ενότητας Φωκίδας στη συνήθη αντιμνημονιακή μανιέρα και πολιτών που είχαν συλλέξει υπογραφές για την αναγκαιότητα εισαγωγής του θέματος στο Σώμα. Στο κείμενο αυτό, αν και απηχούσε την διάχυτη και έντονη ανησυχία για την πορεία της κατάστασης στο Γ.Ν.Α., ήταν ευδιάκριτη η αμηχανία υποβολής τεκμηριωμένης δέσμης προτάσεων, καθώς αρκέστηκε να διεκτραγωδήσει ένα χρονικό της αποψίλωσης των δομών υγείας στον νομό χαρακτηρίζοντας το σύνολο των αιρετών ως “άβουλους” αναφορικά με την επίτευξη ικανοποιητικών λύσεων.
Στην εισήγησή του ο Θαν. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε με κατηγορηματικότητα ότι δεν έχει πρόθεση άσκησης αντιπολίτευσης προς τον Βουλευτή και την κυβέρνηση, ενώ υπογράμμισε ότι, αν και από τον περασμένο Απρίλιο έχουν σημειωθεί σημαντικές θεσμικές βελτιώσεις, εν τούτοις δεν έχουν αυτές τελεσφορήσει στην πράξη, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην Παθολογική Κλινική. Σε αντίθεση με τον Ηλ. Παπαδρόσο εκτίμησε το ζήτημα ως πρωτευόντως τοπικό, μιας και μόνο εδώ δε λειτουργεί σε μήκος χρόνου η Παθολογική. “Από πλευράς Βουλευτή μας ζητήθηκε πολιτικός χρόνος. Συναινέσαμε, καθώς γνωρίζουμε καλά ότι ο Ηλ. Κωστοπαναγιώτου ασχολείται με το θέμα και μάλιστα πολύ. Ωστόσο, απαιτείται ομαδική προσπάθεια και συντονισμένη πίεση. Με τη σύμφωνη γνώμη του και μέσω αυτού ενημερώσαμε το Υπουργείο για την ένταση που θα χαρακτήριζε τη σημερινή συνεδρίαση. Παράλληλα, κλείσαμε μια συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Πολλάκη και προτείνω να συστήσουμε μια διαπαραταξιακή επιτροπή του Δήμου για να τον επισκεφτούμε την Τρίτη στις 9 του μήνα, με στόχο την προκήρυξη δύο θέσεων παθολόγων και την τροποποίηση του οργανογράμματος”, ανέφερε ο Δήμαρχος Δελφών.
Εν συνεχεία, διέγραψε το πλαίσιο της ενδεικνυόμενης δράσης, κάλεσε την κυβέρνηση να διευκολύνει νομοθετικά την απόφαση της Περιφέρειας Στερεάς για την παροχή επιπλέον κινήτρου 400 ευρώ μηνιαίως στους γιατρούς που θα επιλέξουν να υπηρετήσουν στο Γ.Ν. Άμφισσας, ενώ τόνισε ότι και ο δήμος μπορεί να συνεισφέρει στο πλέγμα των σχετικών κινήτρων, όπως ενδεικτικά η στέγη, και ζήτησε την τριετή και όχι τη μονοετή θητεία των επικουρικών. “Δεν πάμε κόντρα στον Βουλευτή, δεν είναι αυτή η δουλειά μας, μαζί με τον Βουλευτή θα βρούμε λύση και όχι χώρια. Η θεσμική ρύθμιση έχει γίνει, τώρα είναι η στιγμή της δράσης. Οι λύσεις πρέπει να είναι άμεσες, με ενότητα, στόχευση και αποτελεσματικότητα, καθώς δεν υπάρχει ούτε χώρος ούτε λόγος για αντιπαλότητες σε κανένα επίπεδο. Δεν συμφέρει τον τόπο να επιδιώκουμε προστριβές με τον μοναδικό βουλευτή του νομού”, επεσήμανε με έμφαση και κατέληξε: “Κάποιοι θέλουν να κατηγορούν τον Παναγιωτόπουλο και τη δημοτική Αρχή. Εγώ, ωστόσο, βρίσκω το θέμα απρόσφορο και για μικροπολιτική και για αντιπολίτευση” κατέληξε.
Με τον Δήμαρχο Δελφών συμφώνησε και ο Παν. Ταγκαλής ως προς το ότι μετά το πρώτο διάστημα των εκλογών του Σεπτεμβρίου δεν ήταν χρονικό σημείο κατάλληλο για κινητοποιήσεις. “Στόχος μου δεν ήταν να έρθω εδώ για εκθέσεις ιδεών. Η κυβέρνηση ολιγωρεί μετά την κήρυξη της Άμφισσας ώς άγονης γραμμής στα θέματα υγείας. Δικός μας στόχος είναι να λειτουργήσουμε ως ικανός μοχλός πίεσης”, υπογράμμισε και συνέχισε: “Είναι ανάγκη οι μόνιμες προσλήψεις. Ωστόσο, με απογοήτευσε ο κ. Παπαδροσος για το ζήτημα των επικουρικών. Ποιος εμποδίζει αυτές τις προσλήψεις και γιατί”; αναρωτήθηκε, χωρίς ωστόσο να λάβει απάντηση από πλευράς του προσωρινού Διοικητή.
Ολοκληρώνοντας ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας πρότεινε ενημέρωση στο Διεθνές Οικονομικό Forum των Δελφών για την έκταση και το βάθος των προβλημάτων αναφορικά με την υγεία που αντιμετωπίζει ο νομός και συνάντηση με τον αν. Υπουργό κ. Πολλάκη με ή χωρίς τον Βουλευτή Φωκίδας.
Από την πλευρά του ο Παν. Μέγκος δεν πρωτοτύπησε. Παρατήρησε την ανάγκη ύπαρξης ενιαίου εθνικού σχεδίου για την υγεία και χαρακτήρισε ως κοινό τον δρόμο επί του θέματος που ακολουθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με την προγενέστερη Σαμαρά – Βενιζέλου. “Το Μνημόνιο είναι αδιέξοδο”, παρατήρησε σχετικά και υπογράμμισε ότι, αν και το Σώμα έχει αυτοδιοικητικό χαρακτήρα, είναι ανάγκη σε θέματα όπως αυτό του νοσοκομείου να υπεραίρεται και να κινείται σε αμιγώς πιο πολτικό πλαίσιο. “Εμείς έχουμε θέσει το θέμα του νοσοκομείου στο δημοτικό συμβούλιο από το 2011, αλλά τότε όλοι μας αγνοήσατε. Τώρα είναι υποκρισία να μιλάμε για κινητοποιήσεις” κατέληξε και πρότεινε αφ’ ενός την έντονη κινητοποίηση στο δελφικό οικονομικό forum και τη δωρεάν είσοδο για μια εβδομάδα των επισκεπτών του μουσείου στους Δελφούς, προκειμένου να σταλεί ένα ηχηρό και επώδυνο οικονομικό μήνυμα προς την κυβέρνηση.


http://www.amfissaface.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: