Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Τα ρομπότ θα πάρουν από τους εργαζόμενους τις μισές δουλειές, προειδοποιεί η Τράπεζα της Αγγλίας:

Ποια επαγγέλματα κινδυνεύουν περισσότερο....


Τα ρομπότ θα πάρουν από τους εργαζόμενους τις μισές δουλειές, προειδοποιεί η Τράπεζα της Αγγλίας

Περίπου το ήμισυ του εργατικού δυναμικού στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ είναι πιθανό να χάσουν τελικά τη δουλειά τους από ρομπότ, καθώς οι τεχνολογικοί αυτοματισμοί εξαπλώνονται σε όλους τους κλάδους και τους τομείς των υπηρεσιών, προειδοποιεί η επικεφαλής της  Τράπεζας της Αγγλίας.   


Σύμφωνα με τα νέα στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας, με βάση τις ιστορικές τάσεις στην οικονομία της αγοράς, υπολογίζεται ότι το ήμισυ των Βρετανών εργαζομένων θα μπορούσαν να βρεθούν άνεργοι κατά τις επόμενες δεκαετίες. "Εξετάζοντας τις πιθανότητες της αυτοματοποίησης σε σχέση με τον αριθμό των απασχολουμένων, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός θέσεων που είναι δυνητικά αυτοματοποίησιμος", δήλωσε ο επικεφαλής των οικονομολόγων της Τράπεζας Andy Haldane.

Σημείωσε ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς, 15 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να επηρεαστούν στη Βρετανία που έχει σήμερα ένα εργατικό δυναμικό 31.21 εκατομμυρίων. Η ίδια τάση, προειδοποίησε ο επικεφαλής οικονομολόγος θα υπάρξει και στις ΗΠΑ, όπου το υπάρχον εργατικό δυναμικό της είναι περίπου 160 εκατομμύρια. Εκεί οι αντίστοιχες χαμένες θέσεις θα είναι 80 εκατομμύρια. "Μηχανήματα έχουν ήδη αναλάβει καθήκοντα αδιανότητα πριν από μια δεκαετία», δήλωσε ο Haldane. "Το πρόγραμμα οδήγησης του αυτοκινήτου ήταν επιστημονικής φαντασίας πριν 10 χρόνια. 

Σήμερα είναι επιστημονικό γεγονός," σημείωσε. Οι λογιστές θα αντιμετωπίσουν μια "επαγγελματική εξαφάνιση» σε ποσοστό  95 τοις εκατό, ενώ οι θέσεις των κομμωτών  θα μειωθούν κατά το ένα τρίτο. Οι οικονομολόγοι θα χάσουν έως και 15% από το μερίδιο της αγοράς. 

Συνολικά, η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει ότι περίπου το 70 τοις εκατό των θέσεων εργασίας στις πωλήσεις και στην απασχόληση εξυπηρέτησης πελατών θα πρέπει να κοπεί λόγω των ρομπότ. Οι τεχνίτες θα βρεθούν επίσης σε κίνδυνο. Η επίδραση της ρομποτοποίησης θα έχει "μαζικές" επιπτώσεις στη βιομηχανία και την κοινωνία, προειδοποίησε ο οικονομολόγος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: