Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

4ος αγώνας ορεινού δρόμου «ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑ», 06/12/2015 - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ και ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
4ος αγώνας ορεινού δρόμου «ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑ», 06/12/2015
Επιστρέφει για 4η συνεχή χρονιά τη Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015, ο αγώνας ορεινού δρόμου «Στα χνάρια του Δευκαλίωνα». Πρόκειται για έναν αγώνα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που συνδυάζει τον αθλητισμό, το μύθο (Δευκαλίων),την ιστορία της περιοχής και τα πανέμορφα τοπία της.
Γνωστοποιείται στους ενδιαφερομένους ότι θα υπάρχουν δύο διαδρομές ώστε οι αθλητές να μπορούν να επιλέξουν ανάλογα με τις δυνατότητες και την προπονητική τους κατάσταση. Πιο αναλυτικά, η μεγάλη διαδρομή θα έχει μήκος 22 χλμ. με υψομετρική διαφορά 1.200 μέτρα ενώ η μικρή διαδρομή θα έχει μήκος 8 χλμ. με υψομετρική διαφορά 550 μέτρα.
Οι διαδρομές εναλλάσσονται μεταξύ μονοπατιών και δασικών χωματόδρομων ενώ δεν εμπεριέχουν κανένα επικίνδυνο ή τεχνικό πέρασμα. Μεγάλο μέρος της διαδρομής είναι κοινό με το διεθνές μονοπάτι Ε4, ενώ ένα κομμάτι περίπου 2 χλμ. διασχίζει το παρθένο δάσος της ορεινής ελάτης. Το μέγιστο υψόμετρο που φτάνει η μεγάλη διαδρομή είναι στα 1.650 μέτρα, όπου η θέα προς όλες τις πλευρές του ορίζοντα είναι μαγευτική. Οι κορυφές του Παρνασσού, Λιάκουρα, Γεροντόβραχος, Παλιοβούνα, το εντυπωσιακό οροπέδιο από το Λιβάδι Παρνασσού, αλλά και πιο μακριά οι κορυφές της Κίρφης και του Ελικώνα σε συνδυασμό πάντα με την ομορφιά του Κορινθιακού Κόλπου και των ορεινών όγκων της βόρειας Πελοποννήσου θα σας συνεπάρουν.
Στους αγώνες δύναται να συμμετάσχουν άνδρες και γυναίκες οι οποίοι κατά την ημέρα διεξαγωγής του αγώνα ορεινού δρόμου,(6-12-2015), έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.
Οι τρείς κατηγορίες αθλητών θα είναι οι εξής: Ανδρών (18-40), Βετεράνων Ανδρών (41+). Γυναικών (18+) και (41+). Οι νικητές κάθε κατηγορίας θα λάβουν Κύπελλο και μετάλλιο ενώ κάθε αθλητής με έγκυρο τερματισμό θα λάβει αναμνηστικό μετάλλιο.
Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνουν στην ιστοσελίδα http://www.deucalionrace.gr/ στην οποία ο κάθε συμμετέχοντας θα μπορεί να  συμπληρώσει ηλεκτρονικά την υπεύθυνη δήλωση και τη δήλωση συμμετοχής. Το κόστος συμμετοχής ορίζεται στα 20 ευρώ για τη μεγάλη διαδρομή και στα 10 ευρώ για τη μικρή. Στην τιμή περιλαμβάνονται το δικαίωμα συμμετοχής στον αγώνα, υποστήριξη, τροφοδοσία και ελαφρύ γεύμα κατά τον τερματισμό. Επιπλέον και για φέτος θα υπάρξει μεταφορά των αθλητών με λεωφορεία προς τους Δελφούς, με την καταβολή του αντιτίμου των 5 ευρώ.  
Οι ενδιαφερόμενοι αθλητές θα μπορούν να ενημερώνονται για όλα τα νέα του 4ου αγώνα ορεινού δρόμου «Στα χνάρια του Δευκαλίωνα» από την ιστοσελίδα http://www.deucalionrace.gr/, από το επίσημο γκρουπ στο Facebook με ονομασία Στα χνάρια του Δευκαλίωνα, καθώς επίσης και με αποστολή ερωτημάτων ή αποριών στο e-mail:  deucalionrace@gmail.com.
Στο προσεχές διάστημα θα ακολουθήσουν νέα δελτία τύπου με πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα του 4ου αγώνα ορεινού δρόμου «Στα χνάρια του Δευκαλίωνα», τα σημεία εκκίνησης και τερματισμού, την έναρξη υποβολής των δηλώσεων συμμετοχής, την παραλαβή των αριθμών συμμετοχής, τα δρομολόγια και τα σημεία αναχώρησης των λεωφορείων προς τους Δελφούς κλπ.
Σας ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον και σας καλωσορίζουμε για 4η συνεχή χρονιά στον αγώνα ορεινού δρόμου «Στα χνάρια του Δευκαλίωνα»   

Η Οργανωτική Επιτροπή:
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΩΝ-ΟΡΕΙΒΑΤΩΝ  ΙΤΕΑΣ-ΚΙΡΡΑΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΕΛΦΙΚΕΣ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΕΣ

Για πληροφορίες:
Γιάννης Παπαθανασίου
Τηλ.: 2265083101 - 6944396196
Μαρίνα Χασιώτη
Τηλ: 6939209980




Περιγραφή της διαδρομής του αγώνα



Η εκκίνηση και ο τερματισμός του 4ου αγώνα ορεινού δρόμου «Στα χνάρια του Δευκαλίωνα» θα λάβουν χώρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, στα 520 μέτρα υψόμετρο. Ξεκινάμε με κατεύθυνση τους Δελφούς, όπου θα διανύσουμε άσφαλτο 500 περίπου μέτρων μέχρι να βρούμε στα δεξιά μας τα 100 και πλέον σκαλοπάτια που θα μας οδηγήσουν προς την πρώτη ανάβαση του αγώνα, στο υψηλότερο σημείο του χωριού, στα 553 μέτρα υψόμετρο. Στο τέλος της "σκάλας",  θα συνεχίσουμε με ευθεία κατεύθυνση. Μόλις φθάσουμε στο σχολικό συγκρότημα θα στρίψουμε δεξιά ακολουθώντας την άσφαλτο που μας οδηγεί παραπλεύρως του Αρχαιολογικού χώρου των Δελφών και δίπλα από την οικία του Άγγελου Σικελιανού στα αριστερά μας.

Η διαδρομή συνεχίζει κανονικά στο υψηλότερο σημείο των Δελφών, στρίβοντας δεξιά προς το διεθνές μονοπάτι Ε4. Η πορεία ακολουθεί ήπιο χωμάτινο μονοπάτι στην αρχή και πλακόστρωτο με ανηφορική κλίση στη συνέχεια για περίπου 2 χλμ. Λίγο πριν το 4 χλμ, έχουμε φθάσει στην κορυφή της "σκάλας" στα 970 μέτρα υψόμετρο, λαμβάνοντας δηλαδή 450 μέτρα υψομετρικής ανάβασης μέσα στα πρώτα 4 χλμ.

Η διαδρομή ακολουθεί καλοσχηματισμένο μονοπάτι μέχρι τον 1ο σταθμό στα 5+ χλμ, στα 1100 μέτρα υψόμετρο, φθάνοντας στην χαρακτηριστική πέτρινη πηγή που υπάρχει εκεί.  (σημείο του αγώνα και για τον 4ο σταθμό)

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι χρονικό όριο θα υπάρχει μόνον για τη μεγάλη διαδρομή, το οποίο θα είναι 1:20 λεπτά, μέχρι τον πρώτο σταθμό στα 5+ χλμ. Η μικρή διαδρομή δεν έχει χρονικό όριο, οπότε μπορείτε να τρέξτε και να περπατήστε στα μονοπάτια του Δευκαλίωνα, θαυμάζοντας από πανοραμική θέα τους Δελφούς, την Ιτέα και το Γαλαξίδι.

Η μεγάλη διαδρομή συνεχίζει πίσω από την πηγή του σταθμού, περνώντας κάθετα τον χωμάτινο δρόμο. Με κατεύθυνση κατηφορική ακολουθεί καλοσχηματισμένο μονοπάτι περίπου 2 χλμ, το οποίο βρίσκεται μέσα στη χαράδρα από δέντρα. Διανύουμε τη πορεία μας μέχρι να φθάσουμε στη διασταύρωση του χωμάτινου δρόμου στο 7 χλμ, με τις χαρακτηριστικές ταμπέλες πορείας διάφορων περιπατητικών διαδρομών
.
Στρίβουμε δεξιά και ακολουθούμε πορεία στο χωμάτινο δρόμο, δεξιόστροφα και στην επόμενη διασταύρωση, περίπου 1.500 μέτρα, περνάμε μπροστά από την θέση "ΠαλαιοΠαναγιά" όπου βρίσκεται το ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας στα αριστερά μας και το δασαρχείο στα δεξιά μας. (σημείο του αγώνα που θα το περάσουμε και κατά την επιστροφή μας). 

Στα επόμενα 500 μέτρα που ακολουθεί η πορεία μας, συναντάμε την τελευταία δύσκολη ανάβαση του αγώνα, που μας οδηγεί στον 2ο σταθμό και στο Κωρύκειο Άντρο, στο 10 χλμ. της διαδρομής, στα 1.360 μέτρα υψόμετρο. Η ανάβαση είναι περίπου στα 1.500 μέτρα σε εμφανές μονοπάτι, αρκετά τεχνικό και ανηφορικό, αφού παίρνει υψομετρική 200+ μέτρα. Σε αυτό ακριβώς το σημείο θα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή δεδομένου ότι θα υπάρχει η αλλαγή του αγώνα.

Η διαδρομή ανεβαίνει 20 μέτρα στο σταθμό μπροστά στην είσοδο του σπηλαίου (στο σημείο αυτό θα πραγματοποιηθεί η καταγραφή του bip number και η ενυδάτωση των αθλητών) και ξανακατεβαίνει 20 μέτρα για να στρίψει αριστερά στον χωματόδρομο.  Η πορεία ακολουθεί  κανονικά τον χωμάτινο δρόμο που μας ξαναπερνά μπροστά από το δασαρχείο και το ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας στη θέση «ΠαλαιοΠαναγιά», στρίβοντας ΔΕΞΙΑ στην επόμενη διασταύρωση.

Στον 3ο σταθμό επί του χωματόδρομου μπαίνουμε με αριστερή κατεύθυνση στο ομορφότερο και γρηγορότερο μονοπάτι της διαδρομής μήκους 2.5 χλμ, το οποίο θα μας οδηγήσει στη χαρακτηριστική πέτρινη πηγή του 4ου  σταθμού (1ο σταθμό κατά την άνοδο μας).

Βρισκόμαστε πλέον στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα ορεινού δρόμου και κοινό με την ανάβαση μας, μήκους 5 χλμ, τεχνικό και κατηφορικό το οποίο χρειάζεται την ιδιαίτερη προσοχή σας τόσο στα πατήματα όσο και στην συγκέντρωσή σας δεδομένου ότι υπάρχει ήδη η σχετική επιβάρυνση και κόπωση του οργανισμού σας από την πραγματοποίηση των προηγούμενων 15 χλμ. Η θέα από αυτό το σημείο της διαδρομής είναι μαγευτική αφού στα πόδια μας απλώνονται οι Δελφοί λίγο πιο πέρα (δεξιά) το Χρισσό και ο παραδοσιακός Ελαιώνας του Δελφικού τοπίου και πιο κάτω ο Κορινθιακός κόλπος με την Ιτέα, το Γαλαξίδι και στο βάθος τα βουνά της Πελοποννήσου.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία σε μια ευχάριστη και ασφαλή διαδρομή αγώνα ορεινού δρόμου.


Ασημίνα Συλαίου





ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ GARMIN

Δεν υπάρχουν σχόλια: