Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Ο διοικητής του Νοσκομείου "Ελπίς" , έχει βρεί λύσεις στην περίοδο της κρίσης : «Επέστρεψα με νέο γαστρεντερολογικό»

«Τα χρήματα που κοστίζουν οι ανασφάλιστοι τα φέρνω πίσω με δωρεές», λέει ο κ. Γιάνναρος.
«Τα χρήματα που κοστίζουν οι ανασφάλιστοι τα φέρνω πίσω με δωρεές», λέει ο κ. Γιάνναρος.



Το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο Θεόδωρος Γιάνναρος δεν προλαβαίνει να φτιάχνει βαλίτσες. Προχθές επέστρεψε από ένα ακόμα ταξίδι-αστραπή στη Γερμανία (πάντα μένει για μία ημέρα, το πολύ δύο) και σε λίγες ημέρες ετοιμάζει βαλίτσες για Λος Αντζελες. Και αυτό το ταξίδι θα είναι σύντομο. Το νοσοκομείο τον χρειάζεται πίσω. Αλλωστε για το νοσοκομείο γίνονται όλα αυτά τα πηγαινέλα.

Ο διοικητής του «Ελπίς», όταν στην κρίση είδε τον προϋπολογισμό του να μειώνεται δραματικά, από 19 εκατ. ευρώ το 2009 σε 6,5 εκατ. το 2014 (και ακόμα λιγότερα φέτος), δεν έκατσε με σταυρωμένα χέρια. Εδώ και χρόνια καλλιεργεί συνεργασίες με τους Ελληνες της διασποράς, δρέποντας σήμερα τους πολύτιμους καρπούς. «Πήγα στη Γερμανία και επέστρεψα με νέο γαστρεντερολογικό», λέει στην «Κ». «Είναι όλο δωρεά από τους Γερμανούς, Ελληνες και φιλέλληνες. Τώρα έχω κινητοποιήσει ανθρώπους ώστε από το ταξίδι στις ΗΠΑ να αποκτήσουμε νέα μικροσκόπια ΩΡΛ και καρδιολογικό. Είμαι σε συζητήσεις και με το «Αλ Τζαζίρα» ώστε, μέσω fund raising που θα οργανωθεί, να αποκτήσουμε ψηφιακό χειρουργείο. Μόνο έτσι μπορούμε να κινηθούμε. Αν περίμενα να κάνω αιτήσεις για όλ’ αυτά, δεν θα γινόταν τίποτα».

Η εφευρετικότητά του, ακόμα και στα πλέον ασφυκτικά πλαίσια, σε συνδυασμό με τη δράση του σε ό,τι αφορά τους ανασφάλιστους πολίτες (οι οποίοι, ως γνωστόν, έχουν «ελευθέρας» στο Ελπίς), είχαν φέρει τον κ. Γιάνναρο στα φώτα της δημοσιότητας διεθνώς. Μεγάλα μέσα, όπως το «Αλ Τζαζίρα», το CNN, το Reuters κ.ά., είχαν προβάλει εκτενή ρεπορτάζ για το παράδειγμά του, κάνοντας το όνομά του γνωστό στις ελληνικές παροικίες σε όλο τον κόσμο, που αμέσως κινητοποιήθηκαν. Μετά από μια τέτοια εκπομπή, επίσης, το 2012, ο Αυστριακός Ερβιν Σριμπφ σύστησε την οργάνωση «Βοήθεια για την Ελλάδα»

(www.griechenlandhilfe.at), με πρώτη δράση την αποστολή ιατροφαρμακευτικού υλικού στο «Ελπίς». «Μέχρι σήμερα έρχονται δύο φορές το μήνα και μας φέρνουν υλικά», λέει ο κ. Γιάνναρος. «Πλέον, η βοήθεια είναι τόσο μεγάλη που τροφοδοτούμε 20 σημεία στην Ελλάδα, από τα χωριά SOS μέχρι ιδρύματα για παιδιά με ειδικές ανάγκες στα Ιωάννινα και την Πάτρα».

Ναι, οι προσφορές πια είναι τόσες πολλές που διοχετεύονται και αλλού. «Δεν μας λείπει τίποτα. Κάνουμε σφιχτή διαχείριση και τα βολεύουμε. Η κρίση μάς έκανε πιο ευέλικτους και καινοτόμους, αυτό ήταν το θετικό. Αν μας λείπει κάτι, θα πάρω το παραδίπλα νοσοκομείο που έχει και θα του το δώσω σε μερικές μέρες που θα έχω παραλαβή. Οι συνεργασίες δημιουργούν άλλες δυνατότητες επιβίωσης. Ποτέ δεν λείπει το ίδιο πράγμα από όλες τις δομές».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε αυτήν τη φάση είναι η έλλειψη προσωπικού. «Αλλά και αυτό θα λυθεί. Αντί να γκρινιάζω, ψάχνω να βρω λύσεις και πιέζω. Οταν διεκδικείς πετυχαίνεις».

Το «Ελπίς» διαχειρίζεται σήμερα διπλάσιο αριθμό ασθενών απ’ ό,τι στην αρχή της ύφεσης, κυρίως αφού υποδέχεται τον ανασφάλιστο πληθυσμό της Αθήνας. Ο κ. Γιάνναρος ηγείται της «Συμμαχίας Νοσοκομείων για τους Ανασφάλιστους», που πιέζει για την αλλαγή του νομικού πλαισίου, ενώ συνεργάζεται και με κοινωνικά ιατρεία. «Σήμερα οι άνθρωποι αυτοί χρειάζεται να περνούν από επιτροπές (σ.σ. για να κριθεί εάν είναι δικαιούχοι). Εάν ένας άνθρωπος όμως έρθει με χολοκυστίτιδα, μπορεί να μην κινδυνεύει άμεσα η ζωή του, αλλά, αν δεν τον χειρουργήσω, μπορεί να πάθει παγκρεατίτιδα και να επιστρέψει σαν έκτακτο περιστατικό και τότε το κράτος να ξοδέψει τα διπλάσια χρήματα για την περίθαλψή του. Εγώ πάντως τα χρήματα που έχουν κοστίσει οι ανασφάλιστοι τα ’χω φέρει πίσω με δωρεές».

Στις 5 Δεκεμβρίου θα βρίσκεται στις ΗΠΑ, προσκεκλημένος του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου (American Hellenic Council) της Καλιφόρνιας, για τη συγκέντρωση δωρεών προς το νοσοκομείο. Αδράττει όλες τις ευκαιρίες, εξαντλεί κάθε πιθανότητα, ακριβώς όπως με τους ασθενείς τελικού σταδίου. «Οταν ο Θεός παίρνει την τελευταία απόφασή του για έναν ασθενή, εμείς του αλλάζουμε την απόφαση», συνηθίζει να λέει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: