Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Προχωράει ο Κόμβος στο Λαρνάκι - Μελέτη για την Καμιώτισσα..




Δύο σημαντικές αποφάσεις, μία υπογεγραμμένη και μία υπό συζήτηση, που έχουν άμεση συνάρτηση με την χωροθέτηση της σκάλας φόρτωσης βωξίτη στην Ιτέα
καταδεικύουν ότι ο εξορυκτικός τομέας παραμένει στις κύριες προτεραιότητες της περιφέρειας για τη Φωκίδα.
Και όλα αυτά σε μια περίοδο που είναι σε πλήρη εξέλιξη τα χωροταξικά με το σύνολο σχεδόν των φορέων της Φωκίδας να προβάλλουν άλλους τομείς, πλην του μεταλλευτικού, σαν κύριους άξονες ανάπτυξης, αλλά και ελάχιστα πριν την ανακήρυξη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021, με τους Δελφούς μεταξύ των υποψηφίων, και με τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις να είναι από τα σημαντικότερα μειονεκτήματα -μαζί με τις υποδομές- σε αυτή την προσπάθεια.

Κατ' αρχήν, χθες 25 Νοεμβρίου, δημοσιεύθηκε απόφαση της Δ/νσης Τεχνικών Έργων ΠΕ Φωκίδας με την οποία δίνεται έγκριση για την κατασκευή κόμβου στην ΕΟ Ιτέας - Ναυπάκτου στην περιοχή Λαρνάκι. Ο εν λόγω κόμβος αποτελεί κομμάτι του έργου της ανισόπεδης διάβασης βαρέων οχημάτων που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η εταιρέια "Ευρωπαϊκόι Βωξίτες" για το συγκεκριμένο σημείο το οποίο είναι εδώ και δεκαετίες από τα πιο επικύνδυνα σημεία της ΕΟ. Η άδεια για την λειτουργία του κόμβου έχει αρχική διάρκεια τριών ετών με πρόβλεψη παράτασης επιπλέον τριών, υπό την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσουν κανονικά οι εργασίες για την ανισόπεδη διάβαση. Πέρα από αυτό όμως αφήνει ανοικτό και παράθυρο επέκτασης των εγκαταστάσεων, κάτι που συναντά όλο και μεγαλύτερες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, αφού αναφέρει απαίτηση επανεξέτασης της μελέτης σε μια τέτοια περίπτωση.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η έγκριση κατασκευής του κόμβου δίνεται μεταξύ άλλων με τους εξής όρους και προϋποθέσεις:
- Θα πρέπει κατά την κατασκευή να τηρηθούν όλες οι προδιαγραφές και τα μέτρα ασφάλειας για κατασκευή υπόγειων δικτύων ηλεκτροφωτισμού.
-
Η παρούσα έγκριση ισχύει για τρία έτη ήτοι μέχρι 23-11-2018 και αποκλειστικά για τις εγκαταστάσεις που αναφέρονται στην σχετική αίτηση. Αν μετά την παρέλευση της τριετίας δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες δίνεται μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου, εφ’ άπαξ παράταση για την επόμενη τριετία εφόσον δεν έχουν αλλάξει οι κυκλοφοριακές συνθήκες της οδού ή υποβάλλεται νέα αίτηση για έγκριση όταν αυτές έχουν αλλάξει.
-
Σε περίπτωση κατασκευής εργασιών βελτίωσης ή διαπλάτυνσης της υπόψη Εθνικής Οδού, ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να μεταφέρει και να προσαρμόσει την διαμόρφωση της κυκλοφοριακής σύνδεσης στα νέα κυκλοφοριακά δεδομένα.

Η παρούσα δεν ισχύει ή ανακαλείται στις ακόλουθες περιπτώσεις:
- Σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης όλων των εργασιών μέσα στην ανωτέρω προθεσμία ή σε περίπτωση που αλλάξουν οι κυκλοφοριακές συνθήκες της Εθνικής Οδού, ή σε περίπτωση μετατροπής του είδους της εγκατάστασης ή προσθήκης νέων εγκαταστάσεων, η παρούσα έγκριση δεν ισχύει και απαιτείται νέα αίτηση.
- Δεν τηρηθούν κατά την κατασκευή οι ανωτέρω όροι και προϋποθέσεις.
Διαβάστε ολόκληρη την απόφαση της Δ/νσης Τεχνικών έργων της ΠΕ Φωκίδας.

Εκτός από τον παραπάνω κόμβο όμως, συνέχεια δίνεται και στο "σίριαλ" της διασταύρωσης στην Καμιώτισσα. Αυτό προκύπετει από το 10ο προς συζήτηση θέμα της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας, τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου στη Λαμία, σύμφωνα με το οποίο αναμένεται η έγκριση δωρεάν! εκπόνησης μελέτης με αντικείμενο την «Βελτίωση του ισόπεδου τετρασκελούς κόμβου Τριταίας στην Ε.Ο. Ιτέας – Ναυπάκτου στον νομό Φωκίδας».
Ένα σημείο της Εθνικής Οδού στο οποίο ελάχιστη χρήση έχει το τρίτο σκέλος του κόμβου -προς Τριταία- και με το τέταρτο σκέλος, που είναι κλειστό εδώ και δεκαετίες με μικρές διακοπές, να ενδιαφέρει αποκλειστικά τις μεταλλευτικές εταιρίες, και πιο συγκεκριμένα την "Δελφοί Δίστομο".


πηγη : AMFISSAFACE.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: