Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Επιμένει ο Δήμος Δελφών για τις εξορύξεις: Ζητάει τροποποίηση του Μεταλλευτικού Κώδικα


Υπερψηφίστηκαν οι τροποποιητικές προτάσεις του Δήμου Δελφών επί της Β1 φάσης του Χωροταξικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, μέσα από το οποίο η περιοχή της Παρνασσίδας επιχειρεί μια σοβαρή στροφή στη βασική αναπτυξιακή της κατεύθυνση μετά από δεκαετίες απόλυτης προσήλωσης στη μεταλλευτική μονοκαλλιέργεια.

Η εισήγηση του Δημάρχου Δελφών κατά το Δημοτικό Συμβούλιο της 9ης Σεπτεμβρίου πάνω στις τροποποιήσεις που καταθέτει ο Δήμος προς την Περιφέρεια, η οποία βασίστηκε στο σχέδιο που εκπόνησε η αρμόδια διαπαραταξιακή Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου (διαβάστε εδώεδώ κι εδώ ), υιοθετήθηκε κατά πλειοψηφία με προσθήκη την πρόταση τροποποίησης του Μεταλλευτικού Κώδικα, ώστε να καταστεί δυνατή και η χωροθέτηση της εξόρυξης σε ειδικούς θύλακες και να είναι, πραγματικά, δευτερεύουσα κι όχι κυρίαρχη η μεταλλευτική δράση στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο του Δήμου, την οποία πρότειναν οι "Πολίτες στο Προσκήνιο", μέσω εισήγησης της Συμβούλου, Γ. Κασούτσα. Παρών δήλωσε η παράταξη Ταγκαλή.

Ειδικότερα, στην εισήγηση της Γ. Κασούτσα αναφέρεται:
 
Από την ανάγνωση της Β1 φάσης συμπεραίνουμε ότι η αναθεώρηση του περιφερειακού χωροταξικού της Στ.Ελλάδας επιχειρεί να περιβάλλει με το μανδύα του κρατικού/δημόσιου σχεδιασμού την νομιμοποίηση επιχειρηματικών επιλογών μεγάλων ομίλων που επιβάλλουν ολοένα και πιο απροκάλυπτα τα συμφέροντά τους μέσω των πολιτικών εκπροσώπων τους. Η αναθεώρηση του χωροταξικού, προωθώντας τα μεγάλα δίκτυα, τις εξορύξεις και τις ενεργειακές εγκαταστάσεις και υποβαθμίζοντας την ανάγκη δημόσιων υποδομών που θα τόνωναν και θα υποστήριζαν την τοπική κοινωνία, δίνει σαφή προτεραιότητα στη συγκέντρωση κέρδους σε λίγους, σε βάρος της κοινωνίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.
 
Τέτοιες επιλογές θα οξύνουν ακόμη περισσότερο τα φαινόμενα που έχει ήδη προκαλέσει το μνημονιακό success story: την αύξηση της ανεργίας και την μείωση του πληθυσμού και του κατά κεφαλήν εισοδήματος, ενώ τα κέρδη των επιχειρήσεων θα αυξάνονται με την εφαρμογή του ισχύοντος χωροταξικού. 
 
Η παράταξή μας είχε εκπροσώπηση τόσο στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Δήμου όσο και στην Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου, όπου κάναμε τις προτάσεις μας καιτις παρατηρήσεις μας επί του Β1 σταδίου της μελέτης του Περιφερειακού Χωροταξικού και της Στρατηγικής μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, οι οποίες προτάσεις μας επί το πλείστον έγιναν δεκτές και έχουν ενταχθεί και συμπεριληφθεί στην σημερινή εισήγηση του Δήμου. Οι λοιπές προτάσεις μας, που δεν έχουν συμπεριληφθεί στην σημερινή εισήγηση, ήδη έχουν διαβιβασθεί στο αρμόδιο υπουργείο και στους μελετητές και τις καταθέτουμε και ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου για να συμπεριληφθούν στα πρακτικά της συνεδρίασης .
 
Ομως το κρισιμότερο όλων που επισημάναμε για το αναπτυξιακό μοντέλο του Δήμου μας και δεν συμπεριλαμβάνεται στην σημερινή εισήγηση είναι ότι: η μεταλλεία θα εξακολουθήσει να είναι κυρίαρχη και όχι δευτερεύουσα δραστηριότητα στον Δήμο μας, αν δεν εισηγηθούμε στο Χωροταξικό και δεν παλέψουμε στις αρμόδιες υπηρεσίας την τροποποίηση του Μεταλλευτικού Κώδικα. Οι προτάσεις και το όραμα του Δήμου περί ποιοτικού τουρισμού θα είναι και θα παραμείνει ένα ευχολόγιο και τίποτ΄ άλλο.

Προτείνουμε και υποβάλλουμε σε ψηφοφορία το αμέσως παραπάνω θέμα: Να συμπεριληφθεί στην εισήγησή μας η πρόταση τροποποίησης του Μεταλλευτικού Κώδικα έτσι ώστε να καταστεί δυνατή και η χωροθέτηση της εξόρυξης σε ειδικούς θύλακες σαφώς σχεδιασμένους με τους όρους και περιορισμούς που ήδη προτείνονται στην εισήγηση. Να αποφασίσουμε ότι θα δραστηριοποιηθεί ο Δήμος στην κατεύθυνση αυτή της τροποποίησης του Μεταλλευτικού Κώδικα.
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: Π.Μέγκος, Π.Κασούτσα, Ν.Σταντζούρης
Ο Π. Ταγκαλής αξιολόγησε ανεδαφική την πρόταση των "Πολιτών στο Προσκήνιο" και τη χαρακτήρισε ως μη υλοποιήσιμή. Αν και θεώρησε ότι η εισήγηση της Επιτροπής Διαβούλευσης κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ψήφισε "παρών", ψήφος η οποία θεωρείται αρνητική κι απορριπτική της πρότασης.
 
Ν. ΜΟΛΙΩΤΗΣ (Αντιδήμαρχος):

Ο Δήμος Δελφών σε δύο τομείς πρέπει να στηρίξει την χωροταξική και οικονομική
του ανάπτυξη. 1ος τομέας: Τουρισμός.
Ο Δήμος είναι από τους ελάχιστους Δήμους που διαθέτει και μπορεί να αναπτύξει τον α)χειμερινό τουρισμό γιατί διαθέτει στον ορεινό όγκο Παρνασσού στη θέση ΚΕΛΑΡΙΑ το μεγαλύτερο Χιονοδρομικό Κέντρο, β) Θαλάσσιο τουρισμό. Γιατί διαθέτει μία ακτογραμμή Ιτέα – Γαλαξίδι, η οποία πρέπει να αναπτυχθεί μιας και το φυσικό κάλλος είναι δεδομένο, γ)αρχαιολογικό τουρισμό με τους Δελφούς το κέντρο του κόσμου.
3οςτομέας. Ο πρωτογενής.
Είναι αναγκαίο στη σημερινή εποχή να αναπτυχθεί ο τομέας αυτός ο οποίος έχει καθυστερήσει αναπτύσσοντας α)τον ελαιώνα της Άμφισσας, ένας ελαιώνας με brand name τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, β)παρά την ορεινότητά του θα πρέπει να αναπτύξει γεωργικές καλλιέργειες προωθώντας στον τομέα αυτό τα έργα αναδασμών με τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών (Στρόμης, Γραβιάς,Λιλαίας).
 
Θ. Παναγιωτόπουλος:
 
Στην πρότασή μας που θα καταθέσουμε να συμπεριληφθεί ότι θα πρέπει να τροποποιηθεί ο μεταλλευτικός κώδικας έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η χωροθέτηση της εξόρυξης σε ειδικούς θύλακες σαφώς σχεδιασμένους με τους όρους και περιορισμούς που ήδη προτείνονται στην εισήγηση.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: