Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

ΙΤΕΑ… Το 2μερο των εκδηλώσεων για τη «Ναυμαχία της Αγκάλης» - ΦΩΤΟ



Η "Ναυμαχία της Αγκάλης" αποτέλεσε την βασικότερη αιτία για την τελική ήττα των Τουρκο-Αιγυπτιακών ναυτικών δυνάμεων...
η οποία συνετελέσθη στο Ναβαρίνο. Έλαβε χώρα τις πρώτες πρωινές ώρες της 17 Σεπτεμβρίου του 1827 στη δυτική πλευρά του Κόλπου της Αγκάλης, στην περιοχή της Ιτέας. Στη ναυμαχία συγκρούστηκαν εννέα πλοία των Οθωμανών με έξι πλοία μιας ελληνοβρετανικής μοίρας, υπό την ηγεσία του Άγγλου ναυάρχου Frank Abney Hastings.

Οι εκδηλώσεις στην Ιτέα.
Πρώτη ημέρα Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου
Σάββατο πρωί 26 Σεπτεμβρίου, στην προβλήτα της Ιτέας πραγματοποιήθηκε η «Εν Πλω» ξενάγηση στην ιστορική διαδρομή του ατμόπλοιου «ΚΑΡΤΕΡΙΑ» και τη «Ναυμαχία της Αγκάλης». Μικροί (πολύ ενθαρρυντικό για την παιδεία μας) και μεγάλοι επιβιβαστήκαν στα ρυμουλκά και με την επίβλεψη των αντρών του Λιμεναρχείου Ιτέας, ξεναγήθηκαν από την κα. Βιβή Μαρκάτου.
Σημαντική ήταν και η βοήθεια του Συλλόγου Δυτών «ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ» που μετέφεραν τους ιερείς στο χώρο της Ναυμαχίας για το καθορισμένο Τρισάγιο.
Η πρώτη μέρα των εκδηλώσεων για τη «Ναυμαχία της Αγκάλης» έπειτα από την εν πλω ξενάγηση στα νερά της ιστορικής Ναυμαχίας συνεχίστηκε με ομιλίες για τον Άστιγκξ και το ατμόπλοιο «ΚΑΡΤΕΡΙΑ» στην προβλήτα, συναυλία με τη Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού και έκλεισε με ένα φαντασμαγορικό οπτικοακουστικό show από τον DIMITRY VARUSTIN. Και εδώ ο Σύλλογος «ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ» βοήθησε με τα καπνογόνα του να πραγματοποιηθεί το εκπληκτικό show με τα laser.
Δεύτερη ημέρα. Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου.
Μετά την Έπαρση Σημαίας στην προβλήτα της Ιτέας, ακολούθησε Δοξολογία στον Ιερό Ναό  «Ευαγγελισμός  της Θεοτόκου» και έγινε εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από τον Αντιδήμαρχο Ιτέας κ. Ανδρέα Παναγιωτόπουλο. Στη συνέχεια  ετελέσθη επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο της «Ναυμαχίας της Αγκάλης»  και κατάθεση στεφάνων από την Πολιτική, Στρατιωτική Ηγεσία, τα σχολεία και εκπροσώπους συλλόγων.
Τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού εκπροσώπησε ο Πλοίαρχος Π.Ν. κος Μιχέλης
Το διήμερο των εκδηλώσεων έκλεισε με  παρέλαση στην παραλιακή λεωφόρο της Ιτέας (και με την συνοδεία στης Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού) τμημάτων μαθητών, Συλλόγων και αγήματος του Πολεμικού Ναυτικού που καταχειροκροτήθηκαν!
Μπορούμε να χαρακτηρίσουμε άψογη την οργάνωση της διήμερης γιορτής τόσο από τον Δήμο, αλλά και από όλους που βοήθησαν. Σύλλογοι, Λιμεναρχείο (εκτός από το ωράριο της εν πλω ξενάγησης) Αστυνομία κλπ. Ήταν μία διαφορετική αρχή που μπορεί κάθε χρόνο να προσφέρει και περισσότερα.
Η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού μέσω του Αρχιμουσικού της Πλωτάρχη (Μ) κου Τσιλιμπάρδη Γεώργιο, εξέφρασε τον ενθουσιασμό της για την Ιτέα και την επιθυμία να παραβρεθεί και τις επόμενες χρονιές στις εορταστικές εκδηλώσεις.
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:












 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μια ερώτηση χωρίς κακεντρέχεια:

Η Ασπασία Μανδρέκα σαν τι κατέθεσε στεφάνι; Σαν εκπρόσωπος ΝΔ;