Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

ΙΤΕΑ - "ΚΑΡΤΕΡΙΑ"... Στείλτε μας τις φωτογραφίες σας από τη σημερινή ολική έκλειψη της «Ματωμένης Πανσελήνου».

Ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τα ξημερώματα της Δευτέρας, την ολική έκλειψη της υπερπανσελήνου, που θα ξανασυμβεί το 2033
Ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο, που για τελευταία φορά είχε συμβεί το 1982 και δεν θα επαναληφθεί πριν το 2033, θα έχουν την ευκαιρία να δουν στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες όσοι... βάλουν νωρίς το ξυπνητήρι τα ξημερώματα της Δευτέρας 28 Σεπτεμβρίου.
Θα παρατηρήσουν μια ολική έκλειψη υπερπανσελήνου, δηλαδή της απόκρυψης του δίσκου της Σελήνης στο μεγαλύτερο δυνατό μέγεθός του. Στη χώρα μας το φαινόμενο θα φθάσει στο μέγιστο σημείο του περίπου στις έξι παρά δέκα το πρωί.
Υπερπανσέληνος συμβαίνει, όταν η Σελήνη βρίσκεται στο περίγειο, δηλαδή στο κοντινότερο σημείο της από τη Γη, με αποτέλεσμα η διάμετρος του φεγγαριού να φαίνεται μεγαλύτερη. Η έκλειψη -εφόσον το επιτρέπουν οι κατά τόπους καιρικές συνθήκες- θα είναι ορατή από την Ευρώπη, την Αφρική, την Αμερική και τη δυτική Ασία.

Κάτι ανάλογο -συνδυασμός ολικής έκλειψης και υπερπανσελήνου- είχε συμβεί μόνο πέντε φορές μετά το 1900: το 1910, το 1928, το 1946 και για τελευταία φορά το 1982, ενώ δεν θα ξανασυμβεί πριν από το 2033, σύμφωνα με τη NASA.
Η ολική φάση της έκλειψης θα είναι ορατή σχεδόν στο σύνολο της χώρας μας. Οι ακριβείς χρόνοι του φαινομένου στην Ελλάδα θα έχουν ως εξής:
-Έναρξη έκλειψης παρασκιάς: 3:11 πμ
-Έναρξη μερικής έκλειψης: 4:07 πμ
-Έναρξη ολικότητας: 5:11 πμ
-Μέγιστο έκλειψης: 5:47 πμ
-Τέλος ολικότητας: 6:23 πμ
-Τέλος μερικής έκλειψης 7:27 πμ
-Τέλος έκλειψης παρασκιάς 8:22 πμ (η Σελήνη θα έχει ήδη δύσει).
 
Όποιοι από εσάς έχουν χόμπι την φωτογραφία, αλλά τους συγκινούν τα ουράνια φαινόμενα, αλλά και έχουν την όρεξη να ξενυχτήσουν, στείλτε μας τις φωτογραφίες σας στο e-mail: karteria1827@gmail.com για να τις δημοσιεύσουμε, αλλά και να τις προωθήσουμε σε αλλά μέσα ηλεκτρονικής και διαδικτυακής ενημέρωσης, αναφέροντας τον δημιουργό της.
Καλή φωτογράφηση και καλό πρωινό!
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: