Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Τέλος εποχής: Η Ν.Δ. τελείωσε… Γκρεμίστε την!

Του Άρη Ραβανού*
"Η Ν.Δ. είναι ένα κόμμα με περίπου 170-180 εκατ. ευρώ χρέη και με ένδεια πολιτικού προσωπικού. Ουσιαστικά είναι ένα τελειωμένο κόμμα. Αν δεν συνειδητοποιήσει ότι βρίσκεται σε ιδεολογικό κώμα, δεν έχει καμία τύχη στο μέλλον."


Τις τελευταίες ώρες μετά την αιφνιδιαστική κίνηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη να αποφασίσει την εκκίνηση των εσωκομματικών διαδικασιών για την εκλογή νέου αρχηγού στη Ν.Δ. άρχισε η πασαρέλα και τα καλλιστεία των υποψηφίων.
Για μια ακόμα φορά στη Ν.Δ. κινδυνεύουν να δουν το δέντρο και να χάσουν το δάσος…Έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν και φαίνεται ότι θα γίνει και τώρα με δυσάρεστες συνέπειες για το σύνολο της παράταξης.
Το πρόβλημά της είναι βαθύτατα πολιτικό και αφορά την ιδεολογική της φυσιογνωμία, την ίδια την ταυτότητά της. Έχει μείζον πρόβλημα στη δημόσια εικόνα της και στο ποια στελέχη της εκπροσωπούν, πολλά εκ των οποίων είναι κατώτερα των περιστάσεων, ενώ θέλει άμεσα «αιμοδοσία» με πρόσωπα της νεώτερης γενιάς.
Το βασικό όμως είναι, πέρα και πάνω απ’ όλα, η ιδεολογική στόχευση και δεν είναι τόσο ζήτημα προσώπων. Εάν δεν ξεκαθαρίσει η ΝΔ τι εκφράζει στη σημερινή εποχή δεν μπορεί να δοθεί απάντηση στο ερώτημα για το ποια πρέπει να είναι η πορεία της.
Άρα, το κεντρικό θέμα για τη Ν.Δ. δεν είναι το πρόσωπο που θα ηγηθεί, αλλά τι εκφράζει και τι πρεσβεύει σήμερα το κόμμα. Ως εκ τούτου η Ν.Δ. οφείλει να μιλήσει πρώτα πολιτικά και να ξεκαθαρίσουν τα στελέχη της, και κυρίως οι επίδοξοι αρχηγοί, τι κόμμα θέλουν.
Η Ν.Δ. αν δεν συνειδητοποιήσει ότι βρίσκεται σε ιδεολογικό κώμα και πως επιβάλλεται να «ξυπνήσει» για το καλό της Δημοκρατίας, δεν έχει καμία τύχη στο μέλλον.
Η Ν.Δ. είναι ένα κόμμα με περίπου 170-180 εκατ. ευρώ χρέη και με ένδεια πολιτικού προσωπικού. Ουσιαστικά είναι ένα τελειωμένο κόμμα.
Υπάρχει μια βασική παραδοχή στην πολιτική επιστήμη: Τα πολιτικά κόμματα μπορεί να εξαφανίζονται, αλλά οι ιστορικοί ιδεολογικοί χώροι, όπως η δεξιά, η αριστερά και το κέντρο, υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν, ανεξάρτητα από τους πολιτικούς φορείς που τους εκφράζουν.
Το γκρέμισμα της Ν.Δ. και το κτίσιμο εκ θεμελίων ενός νέου κόμματος είναι μονόδρομος. Κατά συνέπεια, η ανασυγκρότηση της Ν.Δ. οφείλει να είναι προϊόν μιας βαθιάς αναγεννητικής διαδικασίας για τον ευρύτερο χώρο, που οφείλει να υποδείξει και να αναδείξει σταδιακά ότι έχει εναλλακτική στρατηγική για το παρόν και το μέλλον του τόπου.
Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν αυτό στη Ν.Δ. τόσο το καλύτερο, και για την κεντροδεξιά παράταξη όσο και για τον τόπο, γιατί εκτός από ισχυρή κυβέρνηση χρειάζεται και ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση.
* Ο Άρης Ραβανός καλύπτει το ρεπορτάζ της ΝΔ στην εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: