Από τα τέλη της δεκαετίας του 1940 και για δέκα χρόνια, η Αμερική έζησε την αντικομμουνιστική υστερία του Μακαρθισμού.
Ήταν η περίοδος του κομμουνιστικού τρόμου και ο όρος πήρε το όνομά του από τον γερουσιαστή Τζόσεφ Μακάρθι, ο οποίος ήταν ο υπεύθυνος «κυνηγός» των κομμουνιστών. Οι απόψεις του συντηρητικού γερουσιαστή και μεγάλης μερίδας του πολιτικού κόσμου, πέρασαν και στον κόσμο και με την κατάλληλη κυβερνητική προπαγάνδα, ο αντικομουνισμός εξελίχθηκε σε μαζική ιδεολογία. Το κυνήγι των κομμουνιστών ήταν ανελέητο.
Στο στόχαστρο μπορούσε να μπει οποιοσδήποτε με απλές ενδείξεις ή ατεκμηρίωτες υποψίες, ενώ διώχτηκαν και διάσημοι καλλιτέχνες της εποχής. Αποκορύφωμα ήταν η εκτέλεση με την κατηγορία της κατασκοπείας, του ζεύγους Ρόζενμπεργκ το 1953.
Οι επιστήμονες Τζούλιους και η Έθελ παρόλο που επέμεναν μέχρι το τέλος ότι δεν έδωσαν πυρηνικά μυστικά στην ΕΣΣΔ, οδηγήθηκαν στην ηλεκτρική καρέκλα και ήταν οι μοναδικοί που εκτελέστηκαν με αυτή την κατηγορία.
Στο πλαίσιο της καχυποψίας απέναντι σε ο,τιδήποτε παρέπεμπε σε κομμουνισμό, θύμα υπήρξε και ο Ρομπέν των Δασών, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι μεταφέρει σοσιαλιστικά μηνύματα.
Το πρόβλημα ήταν ότι ο ήρωας περνούσε την ιδέα πως όποιος ήθελε, μπορούσε να στερεί αγαθά από τους πλούσιους και τα να τα δίνει στους φτωχούς.
Οι αντιδράσεις ήταν τόσο έντονες ώστε στην Ιντιάνα οι υπεύθυνοι των βιβλιοθηκών αναγκάστηκαν να αποσύρουν το συγκεκριμένο βιβλίο.
Από τον Μακαρθισμό δεν γλίτωσαν ούτε κάποια «brand names» (μάρκες) της εποχής.
Μια εταιρία καλλυντικών άλλαξε το όνομα πούδρας που λεγόταν «Russian Sable» (ρωσικό γουνάκι) σε «Dark Dark», ώστε να μην υπάρχει ο παραμικρός υπαινιγμός στη Ρωσία, το κόκκινο χρώμα και εν τέλει τον κομμουνισμό.
Την ίδια τακτική ακολούθησαν και ομάδες μπέιζμπολ για να αποφύγουν τη στοχοποίηση.
Έτσι οι Σινσινάντι Ρεντς (reds= κόκκινοι) Μπέιζμπολ έμειναν σκέτο «Σινσινάτι Μπέιζμπολ».
Εκ των υστέρων, η δράση, η τακτική και οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σε αθώους, επικρίθηκαν και αναιρέθηκαν από τη δικαιοσύνη, όταν ήδη είχαν καταστραφεί οι ζωές πολλών πολιτών και κυρίως καλλιτεχνών.
mixanitouxronou.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου