Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Η ανασκαφή στην Αμφίπολη τελειώνει


Η ανασκαφή στους θαλάμους της Αμφίπολης τελειώνει, για να αρχίσει να ξετυλίγεται η επόμενη φάση της αρχαιολογικής έρευνας. Την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Πολιτισμού θα ανακοινώσει τα πανεπιστήμια με τα οποία θα συνεργαστεί προκειμένου να διερευνηθεί ο λόφος Καστά. Αλλωστε, ήδη η συζήτηση έχει φουντώσει για το τι άλλο μπορεί να κρύβει ο τύμβος...


Οπως τονίζεται, μέχρι τώρα έχουν γίνει εργασίες σε έκταση 24 μ. όταν ο μαρμάρινος περίβολος του κυκλικού τύμβου έχει περίμετρο 497 μέτρων.

Τελευταίες εργασίες
Σήμερα και χθες στο εξωτερικό μέρος του ταφικού μνημείου πραγματοποιούνται εργασίες απορροής των υδάτων, ενώ στο εσωτερικό του εξειδικευμένο προσωπικό τοποθετεί τα μηχανήματα που πρόσφερε η Εγνατία Οδός Α.Ε. για τη στατική συμπεριφορά του χώρου.
Οσο, όμως, η ανασκαφική ομάδα βαδίζει στην τελική ευθεία, τόσο πληθαίνουν σχόλια, δηλώσεις αλλά και άναρθρες κραυγές - ειδικά, στα social media και τα τηλεοπτικά κανάλια. Πολλοί εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις για την ανασκαφή της Αμφίπολης. Στην πλειονότητά τους, αρχαιολόγοι οι οποίοι δικαιούνται να έχουν άποψη και να την εκφράζουν. Ακόμη κι αν διαφωνούν. Η διαφωνία, άλλωστε, μπορεί να οδηγήσει σε γόνιμο διάλογο. Δεν είναι ωραίο όμως οι διαξιφισμοί, πολλώ δε μάλλον οι προσβολές κάποιων που δεν μπορούν εκ της επαγγελματικής θέσης τους να έχουν επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη, να «γεμίζουν» πρωινές και απογευματινές εκπομπές. Υπερβολές, που η τηλεοπτική εικόνα τις μεγεθύνει. Και σίγουρα δεν κάνουν τίποτε λιγότερο από το να ευτελίζουν τα επιστημονικά ήθη.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι επιστημονικές αντιρρήσεις δεν εκφράζονται on camera αλλά στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ. Γραπτώς και εμπεριστατωμένα. Και αυτό το γνωρίζουν όλοι όσοι εργάστηκαν ή εργάζονται στο ΥΠΠΟΑ.
Κάποιες παρατηρήσεις, όμως, φαίνεται ότι εξόργισαν περισσότερο την κ. Κατερίνα Περιστέρη η οποία, ως επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας, αποφάσισε -καλώς ή κακώς- να αντιδράσει δημοσιοποιώντας χθες μακροσκελή ανακοίνωση.
«Κάποιοι εκ των εμφανιζόμενων συχνά στα ΜΜΕ, οι οποίοι εκφέρουν γνώμη για το έργο το οποίο επιτελεί η ομάδα μας, ούτε είναι αρχαιολόγοι, ούτε έχουν βρεθεί σε ανασκαφή παρόμοια με τη δικιά μας, ούτε όμως, εξ όσων γνωρίζουμε, και σε οποιουδήποτε άλλου είδους ανασκαφή» σημειώνει η ανασκαφέας.
Εξηγεί ότι η ανασκαφή εκτελείται με τον καλύτερο επιστημονικό τρόπο, ότι εργάζονται με βάση τα ανασκαφικά στρώματα, απ’ όπου αφαιρείται με προσοχή το αμμώδες χώμα, ότι χρησιμοποιείται ταινία για την αφαίρεσή του, και ότι στο τέλος αυτό κοσκινίζεται. «Οπου κρίνεται απαραίτητο, ανάλογα με την υφή του χώματος, χρησιμοποιείται φτυάρι ή σέσουλα για την αφαίρεσή του». Αναγκάζεται να παραθέσει περιττές λεπτομέρειες της ανασκαφικής εργασίας, ενώ για εκείνους που σχολίασαν το βίντεο και το εργαλείο (σκαρπέλο) που χρησιμοποίησε η συντηρήτρια, διευκρινίζει πως «δεν καθαρίζεται το ψηφιδωτό δάπεδο αλλά αφαιρούνται, προσεκτικά, πέτρες και μάζα σιδήρου» που ήταν κολλημένα στην επιφάνεια».
Εντονη πικρία
Τέλος, χωρίς να κρύψει την πικρία της, αποδοκιμάζει όσους δεν μπορούν να αρθρώσουν έναν καλό λόγο για την προσπάθεια των ανθρώπων, όλων των ειδικοτήτων, που εργάζονται καθημερινά σε δύσκολες συνθήκες, στο ταφικό μνημείο. Δεν έχει και άδικο. Ομως καλό είναι να κλείσει τα αυτιά της στα περιττά, αφού το έργο που επιτελεί προέχει. Οσο για εκείνους που αφήνονται στις υπερβολές του φακού, πρέπει να καταλάβουν ότι η ανασκαφή δεν γίνεται για την τηλεόραση.


άρθρο της
ΓΙΩΤΑΣ ΣΥΚΚΑ
από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: