Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Επιφανείς και επιπλέ-οντες (ουσες) – ΑΡΘΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2010
Όπως όλοι γνωρίζουμε οι ελληνικές λέξεις είναι εννοιολογικές , με την πάροδο όμως των ετών και για διάφορους λόγους άλλες από αυτές έχουν ενισχύσει την εννοιολογική τους θέση και άλλες την έχουν αλλοτριώσει μέχρι σημείου πολλές από αυτές να έχουν την εντελώς αντίθετη έννοια
.
Η λέξη επιφανής πρωτοστάτησε στην περίοδο του χρυσού αιώνα στην εποχή των ιδεών και των αξιών και ως έννοια προσδιόριζε τον άνδρα εκείνον (μόνο άνδρες ανέβαιναν στο βήμα στην αρχαία Αθήνα) ο οποίος …ξεχώριζε από άλλους από το λόγο , τις ιδέες , την ανδρεία που επεδείκνυε και το ρόλο που διαδραμάτιζε στην πολιτεία , αυτός που φαινόταν που φανερωνόταν πιο πάνω από τους άλλους .
Σήμερα στην υλιστική περίοδο που ζούμε όπου κυριαρχεί το χρήμα , η απόκτηση του εύκολου και γρήγορου κέρδους και η υποτιθέμενη απόλαυση του καλύτερου τρόπου ζωής δημιουργεί ψευδαισθήσεις ,υπάρχει … συνωστισμός εκείνων οι οποίοι βρίσκονται στα υψηλά στρώματα της κοινωνικοπολιτικής ζωής και διαχείρισης των κοινών. Αποτέλεσμα του νέου τρόπου ζωής και λόγω συγχύσεως των κριτηρίων είναι πλέον δύσκολη η διάκριση μεταξύ των επιφανών ανδρών (σήμερα και γυναικών) και των … επιπλεόντων και … επιπλεουσών.
Δυστυχώς ακόμη και η επαρχία που αμυνόταν σθεναρά στη λαίλαπα των τελευταίων δεκαετιών όπου η ανέλιξη εξαρτάται από την οικονομική επιφάνεια ή στήριξη συμφερόντων ,τις οδηγίες τήρησης συγκεκριμένης συμπεριφοράς που δίνεται από εξειδικευμένους συμβούλους , από τις δημόσιες σχέσεις ,κ.ά. έχει δείξει ότι έχουν … πέσει πολλά της τείχη.
Θέλω να πιστεύω ότι ένας νέος τρόπος ζωής – μακριά από κατεστημένες αντιλήψεις και αγκυλώσεις του παρελθόντος - πρέπει να μας γίνει συνείδηση ώστε όλοι μας να παίρνουμε θέση για τα κοινά θέματα , από το πιο μικρό έως το πιο μεγάλο και ιδιαίτερα οι απλοί πολίτες οι οποίοι μπορούν να συμβάλουν στην επίλυση των απλών θεμάτων της καθημερινότητας.
Έτσι όλοι μας όχι μόνο θα συνεισφέρουμε στην επίλυση πολλών προβλημάτων που μας απασχολούν αλλά και κυρίως θα αποκτήσουμε πιο ξεκάθαρη άποψη του τι λέει, τι πιστεύει και τι πράττει ο διπλανός μας ώστε αν αξίζει να αναδειχθεί , να αναγνωριστεί σαν επιφανής και στην αντίθετη άποψη να… βουλιάξει ο επιπλέον ή η επιπλέουσα .
Πρέπει λοιπόν να είμαστε προσεκτικοί γιατί όταν μοναδικά κριτήρια στήριξης όσων αναδεικνύονται είναι η σχέση αίματος , φιλίας ή κουμπαριάς καθώς και η πάππου προς πάππου κομματική ή πολιτική τυφλή … υποταγή– χωρίς να αμφισβητείται η αξία αρκετών από τις προαναφερθείσες περιπτώσεις – τότε φέρουμε ακέραια την ευθύνη για τον τρόπο διαχείρισης των κοινών .
Γιατί με αυτόν τον τρόπο θα επιφέρουμε στους λάτρεις ενασχόλησης με τα κοινά απογοήτευση με τελική κατάληξη τη μελλοντική αποχή τους από αυτά που είναι ένας από τους βασικούς στόχους των επιπλεόντων - επιπλεουσών των κατ επάγγελμα πολιτικών , η δε θρασύτητα των τελευταίων , δεδομένη πλέον ,θα είναι την επόμενη μέρα τόσο μεγάλη που θα περνάνε μπροστά μας , μαζί με τους μόνιμους … αβανταδόρους τους , κομπάζοντας σα .. γύφτικα σκεπάρνια. Βέβαια θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφέρω το όποιο ελαφρυντικό μπορεί να αιτιολογήσει την τελική τοποθέτησή σας αφού οι κυβερνώντες για πολλοστή φορά μετέθεσαν χρονικά τη δυνατότητα να επιλέγετε από μία κατάσταση υποψηφίων τούς κατά την γνώμη σας αρίστους για τον τόπο σας !!!
Τυχαία η απόφαση αυτή ; ΟΧΙ απλά προβλέποντας οι κυβερνώντες τις βέβαιες απώλειες που θα είχαν σε κάθε τομέα , από θέσεις οφίτσια μέχρι υποσχέσεις βολέματος των ψηφοφόρων τους ,αποφάσισαν , επειδή γνωρίζουν τη γιγαντωμένη αποστροφή σας προς αυτούς ,να σας εγκλωβίσουν στο υπάρχον σύστημα .
Και ο εγκλωβισμός σας δεν περιορίζεται μόνο στον τρόπο ψήφισης αλλά επεκτεινόμενος αποβλέπει στη μη προσέλευση στην κάλπη του απογοητευμένου πολίτη !!!
Η κάλπη θα αποκαλύψει αν οι ανοχές σας εξαντλήθηκαν ή σε αντίθετη περίπτωση θα μεταβληθούν σε ενοχές.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: