Σάββατο 8 Μαρτίου 2025

Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΤΠΣ) : Τελευταία ευκαιρία του Δήμου Δελφών για αναπτυξιακή προοπτική

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΑΦΟΥ ΠΟΥ ΟΔΕΥΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ 



Έρχεται η πιο κρίσιμη ώρα για το μέλλον των Δελφών και της ευρύτερης περιοχής της Φωκίδας.  Την Δευτέρα 10 Μαρτίου 2025, στις 10:00 το πρωί γίνεται παρουσίαση του «Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) Δήμου Δελφών (Δ.Ε - ΑΜΦΙΣΣΑΣ, ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ, ΔΕΣΦΙΝΑΣ, ΙΤΕΑΣ)» στην Άμφισσα, στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δελφών. 

Τι σηματοδοτεί αυτό

Ξεκινώντας από την πρώτη παράγραφο της σχετικής πρόσκλησης του Δήμου Δελφών:

«Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια αποτελούν εργαλεία χωρικού σχεδιασμού με έντονα αναπτυξιακό χαρακτήρα . Οργανώνουν τον αστικό και εξωαστικό χώρο, καθορίζοντας χρήσεις γης, όρους και περιορισμούς δόμησης, και συμβάλουν εντέλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.». 


Το κρίσιμο και πολύ επικίνδυνο σε αυτή την περιγραφή είναι ότι η Χωροταξική Νομοθεσία αποτελεί πράγματι το εργαλείο όσων αναφέρει, αλλά  σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει από μόνη της «ανάπτυξη και αναβάθμιση της ζωής των πολιτών».

Αντίθετα, ένας «λάθος» χωροταξικός σχεδιασμός, μπορεί να αποτελέσει την ταφόπλακα στην ανάπτυξη μιας περιοχής και να υποβαθμίσει τόσο πολύ την ποιότητα ζωής των πολιτών σε σημείο που να τους αναγκάσει  να εγκαταλείψουν την περιοχή και τις απαξιωμένες περιουσίες τους και να βρεθούν μαζί με τα παιδιά τους  -από νοικοκυραίοι σε ένα πανέμορφο και πλούσιο τόπο- φτωχοί οικονομικοί μετανάστες σε μία απάνθρωπη μεγαλούπολη. 

               

Γιατί είναι «η πιο κρίσιμη   ώρα» το τι θα πει τελικά το «Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο» του Δήμου Δελφών ;


Διότι , με λίγα λόγια, ο Δήμος Δελφών (και ο Δήμος Δωρίδας), βρίσκονται Χωροταξικά με το «ενάμιση  πόδι στον τάφο». Και με αυτό το νέο πολεοδομικό σχέδιο ή θα ολοκληρωθεί η μετάβασή του στον τάφο, ή θα ανακοπεί η παρακμιακή πορεία των τελευταίων (πολλών) ετών και θα έρθει  η πολυπόθητη πραγματική  ανάπτυξη προς όφελος των κατοίκων του. 



ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΙΣΧΥΟΥΣΑΣ  ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ

 

             Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ολοκληρωμένη χωροταξική νομοθεσία που να έχει ισχύ υποχρεωτικής εφαρμογής. Μέχρι σήμερα , Μάρτιος 2025, έχουν ολοκληρωθεί τα δύο από τα τρία βήματα για να έχουν οι χωροταξικές αποφάσεις για τον Δήμο Δελφών ισχύ συνολικού Νόμου με υποχρεωτική εφαρμογή. Ψευδώς και παραπλανητικά, μέχρι σήμερα δίνονται άδειες  για Α.Π.Ε κλπ εις βάρος των τοπικών κοινωνιών και των τοπικών οικονομιών με επίκληση   όσων έχουν υπογραφεί  μέχρι σήμερα. 

              Έχουν ληφθεί από το 2009 -2011 οι αποφάσεις σε Εθνικό επίπεδο χωρίς τις προβλεπόμενες μελέτες  και  με απαράδεκτες παραχωρήσεις  υπέρ των γνωστών λίγων και εις βάρος της περιοχής και των κατοίκων της. Ακολούθησαν  Ευρωπαϊκές αποφάσεις που χαρακτηρίζουν αυτές τις παραχωρήσεις χρήσης γης, απαράδεκτες και  υποδεικνύουν ότι πρέπει να αλλάξουν, και μπορούν να τις αλλάξουν , αλλά οι κυβερνώντες κωλυσιεργούν για τους ίδιους λόγους που έλαβαν τις αποφάσεις αυτές... 

               Έχει υπογραφεί από το 2018 με απαράδεκτο τρόπο, το χωροταξικό της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που χωρίς τις προβλεπόμενες μελέτες, αντέγραψε απλά όσα απαράδεκτα και κακόβουλα προέβλεπαν τα Εθνικά χωροταξικά. Παρά την μαζική προσφυγή στο ΣτΕ κατά της απόφασης , από Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Δήμο Δελφών, ΣΠΟΑΚ , ΕΛΛΕΤ, ΠΑΝΔΟΙΚΟ, ΑΛΚΥΩΝ,  η προσφυγή αυτή απορρίφτηκε χωρίς κορυφαίοι δικηγόροι (εθνικής εμβέλειας) να μπορέσουν ποτέ να κατανοήσουν το «σκεπτικό της απόρριψης». Ίσως , για τους ίδιους λόγους που Πολιτεία και Δικαιοσύνη  έχουν σήμερα αυτήν την υπόληψη στην συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών.....

Από το «Χωροταξικό του 2018» έχουν περάσει πάνω από πέντε χρόνια οπότε και αυτή η απόφαση μπορεί να αναθεωρηθεί. 



ΑΣΠΡΗ ή ΜΑΥΡΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

 

              Αν   το Δημοτικό Χωροταξικό που τίθεται σε συζήτηση την Δευτέρα (Δ.Ε - ΑΜΦΙΣΣΑΣ, ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ, ΔΕΣΦΙΝΑΣ, ΙΤΕΑΣ)   δεν εκτελεστεί λαμβάνοντας υπ΄ όψη  τις σοβαρές προβλεπόμενες μελέτες (που δεν έχουν εκτελεστεί μέχρι σήμερα) σχετικά με το ποιες είναι οι πραγματικές δυνατότητες τις περιοχής και τι μπορεί να προσφέρει και υπό ποιους όρους η κάθε μία, αν δηλαδή δεν  γίνει μια σοβαρή δουλειά που να ανατρέψει τις προϋπάρχουσες αποφάσεις σε Εθνικό και Περιφερειακό επίπεδο, ο Δήμος Δελφών τελείωσε οικονομικά και πληθυσμιακά. 

Θα μετατραπεί στην καλύτερη των περιπτώσεων σε μία ευρύτερη περιοχή Αντίκυρας όπου ο συνολικός  πληθυσμός που έχει απομείνει στην περιοχή (όλα τα χωριά μαζί) είναι περίπου 6 ή 7 χιλιάδες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που κατοικούν σε Δεσφίνα ή Ιτέα και εργάζονται εκεί. 

Η οικονομική δυνατότητα των πολιτών στην εν λόγω περιοχή δεν είναι μεγαλύτερη από αυτήν του επιπέδου του βασικού μισθού και ίσως λίγο μεγαλύτερη για κάποιους που έχουν δεχτεί εργασιακές συνθήκες που επιφέρουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους μετά το 50ό έτος , όπως συζητάται εκτεταμένα στην τοπική κοινωνία.

Στην προοπτική  των πραγμάτων βέβαια μπορεί να γίνει όπως η  ευρύτερη περιοχή της Θίσβης όπου τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα τουλάχιστον από πλευράς πληθυσμού και οικονομικής ανάπτυξης. 


Με το Δημοτικό Χωροταξικό θα ολοκληρωθεί ο κύκλος Χωροταξικών αποφάσεων (Δημοτικό , Περιφερειακό , Εθνικό  επίπεδο)  και των σύνολο αυτών θα έχει πλέον ισχύ Νόμου υποχρεωτικής εφαρμογής


Τι σημαίνει αυτό;


Από την ψήφιση του Νόμου και μετά , δεν θα έχει λόγο πλέον κανείς πολίτης η φορέας για το αν και που:

  • Θα εγκαθίστανται ΑΠΕ, 
  • θα πραγματοποιούνται εξορύξεις και 
  • θα φτιάχνονται μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας 
καθότι ο κάθε ενδιαφερόμενος «επενδυτής» θα ενεργεί σύμφωνα με την Χωροταξική Νομοθεσία που θα έχει ήδη ψηφισθεί.

Ακριβώς  όπως γίνεται για να φτιάξει κάποιος ένα εργοστάσιο  μέσα σε μία επίσημη Βιομηχανική περιοχή...  

Μια βιομηχανική περιοχή που εξ ορισμού καθίσταται αποτρεπτική στον τουρισμό και την οικοδομική επέκταση με φυσικό επακόλουθο την απαξίωση της ακίνητης περιουσίας και τον μηδενισμό των περιουσιών όλων των πολιτών του Δήμου.

 

Editorial

 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Γίνεται Πολεοδομικό σχέδιο χωρίς την ίδια την πόλη των Δελφών και την εξ αυτής τουριστική χροιά ολόκληρης της περιοχής !