Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

ΑΜΦΙΣΣΑ… 3ΗΜΕΡΟ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ 3η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Ο ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΑΞΙΛΔΑΡΗΣ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΣΣΑ

Την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013, Διεθνή Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία,  το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Άμφισσας διοργάνωσε ειδική εκδήλωση  στο Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας με επίσημο προσκεκλημένο τον Παραολυμπιονίκη στην κολύμβηση, γιατρό κ. Αλέξανδρο Ταξιλδάρη (αργυρό μετάλλιο στην Αθήνα το 2004, 4η θέση στο Πεκίνο το 2008 και 6η θέση στο Λονδίνο το 2012).
Ο κ. Ταξιλδάρης ταξίδεψε από την Κομοτηνή, όπου διαμένει μόνιμα και εργάζεται, ειδικά για την εκδήλωση, στην οποία  μίλησε για τις σημαντικές εμπειρίες του από τις συμμετοχές του στις τρεις Παραολυμπιάδες και πρόβαλε σχετικά βίντεο. Συγκλονιστική ήταν η μαρτυρία του για τα προσωπικά του βιώματα, τον τρόπο που έμεινε ανάπηρος σε ηλικία 21 ετών, ύστερα από ένα ατύχημα στη θάλασσα, τον τιτάνιο αγώνα του να ξεπεράσει τα σοβαρά προβλήματα υγείας του και να κατορθώσει, με την υποστήριξη της οικογένειας και των φίλων του, να συνεχίσει τον αγώνα του για ζωή, να τελειώσει την ιατρική σχολή, να διακριθεί στις Παραολυμπιάδες και σήμερα να είναι ένα ενεργό και  επιφανές μέλος της τοπικής κοινωνίας στην Κομοτηνή, εργαζόμενος ως γιατρός, εκλεγμένος 1ος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος, Πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Κινητική Αναπηρία «ΠΕΡΠΑΤΩ», Δ/ντής Κέντρου Εκπαίδευσης Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα, κ.ά. Παράλληλα δραστηριοποιείται πανελλαδικά για να προβάλλει τα σημαντικά επιτεύγματα των αθλητών των Παραολυμπιακών Αγώνων, που με μεγάλη  ψυχική δύναμη  κατορθώνουν να ξεπεράσουν τα φαινομενικά εμπόδια της αναπηρίας τους και να κερδίσουν τη ζωή, αποτελώντας ένα φωτεινό παράδειγμα για όλους μας.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν μαθητές των δημοτικών σχολείων της Άμφισσας, συνοδευόμενοι από τους δασκάλους  τους. Οι μαθητές άκουσαν με ιδιαίτερη προσήλωση και ενδιαφέρον τον κ. Ταξιλδάρη, ενώ παράλληλα είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μαζί του και  να του εκφράσουν τις σκέψεις και τις απορίες τους. Παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου κ. Αθ. Παναγιωτόπουλος, το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων Ειδικών Σχολείων Άμφισσας, Δ/ντές σχολείων, εκπαιδευτικοί και γονείς.
Η εκδήλωση έκλεισε με ένα παραδοσιακό χορό που χόρεψαν οι μαθητές του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Άμφισσας και με ένα τραγούδι που ερμήνευσαν από κοινού οι μαθητές του Ειδικού Δημοτικού με τους μαθητές των Ε’ και Στ’ τάξεων του 1ου Δ.Σ. Άμφισσας.
Χορηγός της εκδήλωσης ήταν ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Ειδικών Σχολείων Άμφισσας
            Στα πλαίσια του τριημέρου δράσεων ευαισθητοποίησης, οι μαθητές του Ειδικού Δημοτικού, τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου και την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, προσκάλεσαν στο σχολείο τους διαδοχικά όλες τις τάξεις του 1ου Δημοτικού Σχολείου Άμφισσας για να συμμετάσχουν μαζί σε διάφορες δραστηριότητες, όπως ακρόαση ιστοριών και παραμυθιών σχετικών με τη διαφορετικότητα και την αναπηρία, δημιουργία ομαδικών έργων ζωγραφικής, εκμάθηση τραγουδιών, παρακολούθηση ταινιών κλπ. Κατόπιν με την παρότρυνση  των εκπαιδευτικών του Ειδικού δημοτικού και των δασκάλων που τους συνόδευαν, καλούνταν να σκεφτούν, να προβληματιστούν και να συζητήσουν σχετικά με όσα είδαν και άκουσαν.
Βασικός στόχος των παραπάνω δράσεων ήταν να εξοικειώσουν τους μαθητές με την εικόνα της αναπηρίας και να τους ευαισθητοποιήσουν σε θέματα αποδοχής και σεβασμού του άλλου, καθώς και αναγνώρισης των δικαιωμάτων και των δυνατοτήτων των ατόμων με αναπηρία.
Σκοπός ήταν μέσα από την ενημέρωση, τη γνώση και τις βιωματικές δράσεις να ενεργοποιηθούν τα ίδια τα παιδιά και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την προώθηση της ισότιμης συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία στην καθημερινή κοινωνική  και σχολική ζωή, έτσι ώστε από μικρή ηλικία να μάθουν να χτίζουν μια μελλοντική, υγιή και πιο δίκαιη κοινωνία για ΟΛΟΥΣ.
Η Διευθύντρια του Ειδικού Δ.Σ. Άμφισσας
Αμαλία Παπαϊωάννου
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: