Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Στο… έλεος των τραπεζών παραδίδει η κυβέρνηση την πρώτη κατοικία και τα ακίνητα των πολιτών που έχουν πάψει να αποπληρώνουν τα δάνειά τους

pleistiriasmoi akinita
Οι Τράπεζες θα αποφασίζουν για τους πλειστηριασμούς ακινήτων
Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά 100 χιλιάδες σπίτια θα βγουν στο σφυρί
Του Βασίλη Γεώργα
Οι πλειστηριασμοί όχι μόνο απελευθερώνονται πλήρως και χωρίς κανένα ουσιαστικό πλαίσιο προστασίας από την 1η Ιανουαρίου 2014, αλλά η συμφωνία, στην οποία καταλήγει η κυβέρνηση με την τρόικα και τις τράπεζες (σήμερα το μεσημέρι αναμένεται νέα συνάντηση Χατζηδάκη-τρόικας), προβλέπει πως ο εκπλειστηριασμός ή όχι ενός ακινήτου -ακόμη και αν αυτό αποτελεί μοναδική κατοικία του δανειολήπτη- θα επαφίεται αποκλειστικά στο αν η τράπεζα θα τηρεί τον «κώδικα καλών πρακτικών» που θα θεσπίσει η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών. Ο κώδικας αυτός ενδεχομένως να επικυρωθεί και από την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά δεν θα μετουσιωθεί σε νομοθετική ρύθμιση.
Συμπληρωματικά στον «κώδικα καλών πρακτικών» θα λειτουργήσει πιθανόν και ο «θεσμός του διαμεσολαβητή», της ενεργοποίησης δηλαδή περίπου 400 δικηγόρων που θα μεσολαβούν ανάμεσα στην τράπεζα και τον δανειολήπτη ώστε να περιοριστούν οι προσφυγές στα δικαστήρια, όπου συνήθως οι τράπεζες βγαίνουν «χαμένες». Κλειδί θα είναι η δύναμη της επιρροής του διαμεσολαβητή και ειδικότερα εάν αυτός θα αποκτήσει τη μορφή της διαιτησίας, ώστε οι αποφάσεις του να είναι δεσμευτικές.
Πρακτικά η κατάργηση της απαγόρευσης πλειστηριασμών πάσης φύσεως ακινήτων, τόσο για οφειλές μέχρι 200.000 ευρώ που ίσχυε από το 2009 όσο και της κύριας κατοικίας εφόσον η αντικειμενική αξία της αντιστοιχεί στο αφορολόγητο όριο προσαυξημένο κατά 50% (300.000 ευρώ), σημαίνει ότι από την Πρωτοχρονιά τουλάχιστον 100.000 ακίνητα θα μπορούν να βγουν στο σφυρί.
Μόνη λύση για τους ανθρώπους αυτούς θα είναι να αποδεχτούν τις ρυθμίσεις των δανείων τους (επιμήκυνση, μείωση δόσης κ.ά.) εφόσον έχουν τη δυνατότητα ή εναλλακτικά να προσφύγουν στον νόμο Κατσέλη με την προσδοκία ότι θα πετύχουν καλύτερη ρύθμιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: