Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Η προσωρινή συντονιστική επιτροπή ελαιοκτηματιών για την επίσκεψη Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΦΩΤΟ και VIDEO

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΑΙΟΚΤΗΜΑΤΙΩΝ

 
Αγαπητοί κύριοι βουλευτές και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, σας καλωσορίζουμε στο μοναδικό μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μας, κορυφαίο της Περιφέρειάς μας και εκ των κορυφαίων της Ελλάδας, το οποίο είναι το ποιο σύνθετο και ποικιλόμορφο μνημείο της χώρας μας μιας και πληρεί, όχι κάποια, αλλά  τα περισσότερα πολιτιστικά και φυσικά κριτήρια που προϋποθέτει η UNESCO για την ένταξη μιας περιοχής στον Παγκόσμιο κατάλογό της.

Οφείλουμε να σας επισημάνουμε ότι οι τοπικές αρχές οι οποίες εμπλέκονται στις αποζημιώσεις των πληγέντων και στην αποκατάσταση του Δελφικού Τοπίου έχουν κινήσει διαδικασίες κατά πολύ υποδεέστερες της αξίας (Πολιτιστικής, φυσικής, παραγωγικής κ.λπ.)του μνημείου αυτού.

Δεδομένου και ότι είστε όλοι βουλευτές της Περιφέρειάς μας, σας ζητούμε εκ μέρους όλων των αγροτών, πληγέντων ή μη, και όλων των κατοίκων της Περιφέρειας, να δείξετε την άμεση συμπαράσταση προς εμάς βοηθώντας να αποζημιωθούν οι πληγέντες από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, μιας και η καταστροφή αυτού του κορυφαίου Μνημείου     προκαλεί σημαντικές, άμεσες και μακροχρόνιες, επιπτώσεις στην πλειοψηφία του Περιφερειακού πληθυσμού και της οικονομίας του.

Τέλος θα θέλαμε να στηρίξετε και ή το δυνατόν να προωθήσετε ένα κάλεσμα της UNESCO προκειμένου να ηγηθεί και να επιβλέψει την διαδικασία αποκατάστασης και ανάδειξης του Δελφικού Τοπίου, το οποίο έχει αδικηθεί και έχει υποστεί ζημιές τις τελευταίες δεκαετίες λόγω λαθεμένων θέσεων και πράξεων (πολλές εκ των οποίων και εκ προθέσεως) όσων είχαν μέχρι σήμερα την ευθύνη προστασίας του και διαχείρισής του.  

Για όλους αυτούς τους  ντόπιους, αλλά και σε εθνικό επίπεδο ανευθυνουπεύθυνους, που  δεν έχουν καταλάβει για τι ακριβώς μιλάμε, θα αναφέρουμε, για την παγκόσμια βαρύτητα του Μνημείου, μέρος από την εισήγηση   που συνέταξε το I.C.O.M.O.S. για την ένταξη των Δελφών το 1987 στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της U.N.E.S.C.O.

 «ο χώρος των Δελφών είναι ένας από αυτούς τους οποίους οι συντάκτες της Σύμβασης για την Παγκόσμια Κληρονομιά, στη Γενική Διάσκεψη της U.N.E.S.C.O. τις 16 Νοεμβρίου 1972, θα έπρεπε κατά προτεραιότητα να είχαν κατά νου προκειμένου να καταρτίζουν τον κατάλογο των πολιτιστικών αγαθών εξέχουσας αξίας των οποίων η μετάδοση στις μελλοντικές γενιές, θα συνιστούσε ένα χρέος για ολόκληρη την ανθρωπότητα».

Επίσης στην τελική αξιολόγηση, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία του φυσικού περιβάλλοντος και του τοπίου για την ανάδειξη του Μνημείου. Μεταξύ των άλλων αναφέρεται :

«το ιερό των Δελφών αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του φυσικού πλαισίου…………. ..το τοπίο, το οποίο προσδίδει όλο το νόημα στις ανθρώπινες εγκαταστάσεις , που έχουν μπολιαστεί σ΄ αυτό, πρέπει προφανώς, να ενσωματωθεί στη ζώνη προστασίας. Διαφορετικά ένας από τους πιο σημαντικούς  τόπους του κόσμου θα χάσει όλη του τη σημασία»

 


Το video είναι από το LAMIASTAR.GR


Κλιμάκιο ΣΥΡΙΖΑ Άμφισσα από LAMIASTARGR




 

Δεν υπάρχουν σχόλια: