Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Δ Ε Θ


Του Θανάση Νικολαΐδη
ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ, ακροβατικά και Φεστιβάλ ελαφρού τραγουδιού. Στη Διεθνή Έκθεση, όπου στο ψευδεπίγραφο «Βασίλισσα του Βορά» εστιάζεται η ειρωνεία του Νότου, δεν βρίσκεις και πολλά να σου θυμίζουν παρελθόν και αναμνήσεις.
ΠΕΡΑΣΕ από στάδια πρακτικής και πολιτισμού μας η ΔΕΘ. Ακούστηκαν ιδέες για «βελτίωση», πριν φτάσει στα τελευταία της. Εδώ και χρόνια, η ΔΕΘ λειτουργεί σαν «βήμα» για πρωθυπουργούς που καταφθάνουν με την κουστωδία τους. Κι είναι δαπανηρή η «άνοδος των μυρίων» που καμαρώνουν στο πρωθυπουργικό πλευρό κι άλλοι που διαγκωνίζονται για «πρώτο τραπέζι πίστα» (κάποτε το ξενυχτούσαν και στα μπουζούκια). Αργότερα, την έβγαζαν «σεμνά και ταπεινά», και πάντα…έβαφαν την άσφαλτο. Με ασβέστη στην οδική ρότα της πρωθυπουργικής κουστωδίας των εποχούμενων. Βάψιμο προς τη ΔΕΘ, με την κατεύθυνση προς Περαία…άβαφη! Έργα «μακράς πνοής» που απεικόνιζαν το νομαρχιακό και δημοτικό ενδιαφέρον για τα κοινά και για το…νυφικό της «Νύφης του Θερμαϊκού».
ΝΑ’ ρθουμε στα σημερινά. Με την ρέουσα αντίληψη πως οι πολιτικοί μας δικαιούνται φύλαξη (δημοσία δαπάνη), μη κινδυνέψουν από «τρομοκράτες». Ανέβηκαν 2.500 αστυνομικοί απ’ την Αθήνα κι άλλοι τόσοι απ’ την επαρχία μη «κάψουν τη Θεσσαλονίκη», κατέβηκαν αναρχικοί ανάμεσα σε διαδηλωτές. Χωρίς ένα τράβηγμα της κουκούλας να αποκαλύπτει την προέλευση (και την ταυτότητα) των «αντιεξουσιαστών».
ΑΣΦΑΛΕΙΣ και «σιδερόφραχτοι» πολιτικοί, κομματικοί, «παράγοντες» και παρατρεχάμενοι (όπως πάντα), «δαπανηροί» και με τουπέ, αφύλαχτος ο κόσμος, και η «κλεφτουριά» έστησε πάρτι. Χωρίς τη φύλαξή της η Θεσσαλονίκη, πλην…περήφανη που την τιμάει ο «Νότος». Με την εξουσία του και με την αδιαφορία του για το Μετρό της.
ΑΠΟ μπαλκόνι σε μπαλκόνι ο «εισαγόμενος» κακοποιός, δραστήριος και ατιμώρητος ο πορτοφολάς που δήλωσε «άρρωστος», στη γύρα της για «μεροκάματο» η κλέφτρα και η Θεσσαλονίκη φοράει τα καλά της. Με το σκουπιδαριό ως τα μπούνια, την τοπική εξουσία(;) να προετοιμάζεται πυρετωδώς για τις εκλογές και την ΕΛ.ΑΣ αρματωμένη μη σκάσει κροτίδα κι αντηχήσει «τρομοκράτες!».
ΑΥΤΑ, σκιαγραφώντας τη σημερινή ΔΕΘ, κόντρα στις…αναμνήσεις μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: