Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Παραίτηση του Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών αν τεθούν νέες απολύσεις, ζήτησε ο Σύλλογος Εργαζομένων


Σ. Λύτρας: «Δεν έχουμε ανάγκη φραστικούς λεονταρισμούς αλλά ζητούμε έμπρακτες αποδείξεις»
Λαμβάνοντας το λόγο ο Πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων καλλικρατικών δήμων Δελφών και Δωρίδας, κ. Σπύρος Λύτρας, εστίασε στο γεγονός ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη χώρα μας διαλύεται, το κοινωνικό κράτος αποδομείται και όλοι οι αιρετοί άρχοντες μετατρέπονται σε διαχειριστές μια ανείπωτης μιζέριας, χωρίς να έχουν ούτε καν άποψη, με τους θεσμοθετημένους πόρους να έχουν μειωθεί πάνω από 60%, με απαγόρευση προσλήψεων σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα και με τελευταίο τις πρόσφατες απολύσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που θα οδηγήσει στην πλήρη διάλυση της.  «Δυστυχώς για άλλη μια φορά τις αστοχίες και αδυναμίες του κράτους καλείται να πληρώσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι εργαζόμενοι σε αυτή. Με το πολυνομοσχέδιο δόθηκε η χαριστική βολή στην Τ.Α., αφού καταργήθηκαν βασικές αρμοδιότητες,  αποφασίστηκε η απόλυση υπαλλήλων χωρίς καν να ερωτηθούν τα Δημοτικά Συμβούλια κατά παράβαση του άρθρου 102 του Συντάγματος που αναφέρει ότι οι ΟΤΑ έχουν διοικητική αυτοτέλεια και εκτός αυτού μεταξύ των υπαλλήλων που απολύθηκαν ήταν οι Δημοτικοί Αστυνόμοι και οι σχολικοί φύλακες», τόνισε. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι με το ίδιο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται, πως με Προεδρικά Διατάγματα που θα υπογράφονται από τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τον αρμόδιο Υπουργό θα μπορούν να καταργούνται υπηρεσίες, οργανικές θέσεις και να απολύονται μεταξύ άλλων και υπάλληλοι των ΟΤΑ χωρίς να ερωτηθούν τα δημοτικά συμβούλια και ούτε καν η Βουλή των Ελλήνων. «Ήδη έχει προγραμματιστεί η απόλυση 12.500 υπαλλήλων έως τέλος Σεπτεμβρίου στους οποίους συμπεριλαμβάνονται σχολικοί φύλακες και δημοτικοί αστυνόμοι και άλλοι τόσοι θα απολυθούν μέχρι τέλος Δεκεμβρίου 2013 και έπεται συνέχεια. Ο αριθμός των δημοτικών υπαλλήλων που θα απολυθεί από τον Σεπτέμβριο και μετά θα προκύψει με την προσχηματική διαδικασία αξιολόγησης των οργανικών μονάδων και του ανθρώπινου δυναμικού», επεσήμανε ο κ. Λύτρας. Ξεκαθάρισε δε, πως μοναδικός στόχος της αξιολόγησης των δομών και των εργαζομένων είναι να καταργηθούν υπηρεσίες και να ανατεθούν σε εργολάβους και ιδιώτες ώστε να εμφανιστεί πλεονάζον προσωπικό που είτε θα τεθεί σε διαθεσιμότητα, είτε θα μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες, είτε μετά την πάροδο οκταμήνου θα απομακρυνθεί οριστικά από την υπηρεσία για να δικαιολογηθούν έτσι οι μαζικές απολύσεις, η υλοποίηση των δεσμεύσεων προς την Τρόικα και για να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας..
«Ο Σύλλογός μας είχε ζητήσει τη συγχώνευση διευθύνσεων και τμημάτων του Δήμου Δελφών, μείωση των προϊσταμένων κλπ, για την καλύτερη οργάνωση και εξυπηρέτηση των δημοτών. Επομένως ως εργαζόμενοι δεν είμαστε αντίθετοι σε  καθετί που γίνεται για την καλύτερη οργάνωση και βελτίωση της λειτουργίας των υπηρεσιών προς όφελος του πολίτη. Διαφωνούμε με τον τρόπο που γίνεται και κυρίως με τα κριτήρια αξιολόγησης και μοριοδότησης των εργαζομένων που πρόκειται να βγουν ή έχουν βγει σε διαθεσιμότητα και αποδεικνύει την προχειρότητα με την οποία το υπουργείο αντιμετώπισε το ζήτημα αφού οδηγεί πολλές φορές σε τραγελαφικά αποτελέσματα», ανέφερε
Κλείνοντας ανέφερε πως αίτημα του Συλλόγου είναι το Δημοτικό Συμβούλιο να δηλώσει την αναγκαιότητα ύπαρξης του θεσμού των σχολικών φυλάκων και των Δημοτικών Αστυνόμων στο Δήμο Δελφών, να επισημανθούν τα προβλήματα που δημιουργούνται από την κατάργησή τους καθώς επίσης να σταθεί με κάθε τρόπο δίπλα στους υπαλλήλους που δοκιμάζονται, όπως προσωπική παρουσία και καταθέσεις στα αρμόδια δικαστήρια για τη στήριξη τους, προσφυγή στη δικαιοσύνη για υπεράσπιση των αρμοδιοτήτων αυτών κλπ. Επίσης ζητήθηκε σε περίπτωση νέας κατάργησης αρμοδιοτήτων, πόρων αλλά και απόλυσης ή διαθεσιμότητας εργαζομένων των δήμων εκτός από την προσφυγή του δήμου στη δικαιοσύνη για την υπεράσπιση του θεσμού, την υποβολή ομαδικής παραίτησης όλων των μελών του Δ.Σ. και οριστικό κλείσιμο του Δήμου Δελφών.
«Εμείς οι εργαζόμενοι δεν έχουμε ανάγκη ούτε επιζητούμε φραστικούς λεονταρισμούς και προσχηματικές μονοήμερες παραιτήσεις από κανέναν αλλά ζητούμε έμπρακτες αποδείξεις ότι έχετε ακόμη το σθένος να υπερασπίζεστε τους εργαζόμενους, το σύνταγμα και τους θεσμούς για τους οποίους οι δημότες σας εξέλεξαν υπηρετείτε και όχι τη συγκυβέρνηση και τους δανειστές. Όταν κ. Δήμαρχε η αδικία γίνεται νόμος  τότε η αντίσταση γίνεται καθήκον. Σας καλούμε να αντισταθείτε και να αγωνιστείτε με τους εργαζόμενους και τους πολίτες, για την αποτροπή με κάθε τρόπο της κατάρρευσης του θεσμού της ΤΑ. Στη χώρα μας. σε αντίθετη περίπτωση θα είστε συμμέτοχοι και συνυπεύθυνοι αυτής της πολιτικής», τόνισε ο κ. Λύτρας κλείνοντας. 
Ν. Φουσέκης: «Οι ομαδικές παραιτήσεις δεν θα λύσουν κανένα πρόβλημα»
Κατά την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Δελφών κ. Νίκος Φουσέκης αναφέρθηκε στις βασικές ενέργειες που έχει κάνει η ΚΕΔΕ από τη στιγμή που ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο και μετά. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Δήμαρχος τόνισε πως η ουσιαστικότερη ενέργεια που έκανε η ΚΕΔΕ ως το συνδικαλιστικό όργανο της αυτοδιοίκησης, ήταν η προσβολή συγκεκριμένων  άρθρων του νομοσχεδίου που αφορούν την αυτοδιοίκηση, την κατάργηση δηλαδή αρμοδιοτήτων του θεσμού αλλά και την αποδυνάμωση της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης από προσωπικό,προκειμένου να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα έναντι του Μνημονίου, που έχει υπογράψει. Τόνισε δε, ότι η επόμενη ενέργεια είναι η προσβολή του πολυνομοσχεδίου στα αρμόδια δικαστήρια.
Να σημειώσουμε πως ο κ. Δήμαρχος πρότεινε στο Σώμα, να υιοθετήσουν αυτούσιο το κείμενο του Συλλόγου, πλην της τελευταίας παραγράφου περί παραιτήσεων. «Θεωρώ ότι ομαδικές παραιτήσεις των δήμων σε όλη τη χώρα, δεν πρόκειται να επιλύσουν κανένα από τα προβλήματα. Συνεπώς επειδή όσα αναφέρατε ήταν στοχευμένα, σωστά, ακριβώς αυτά τα οποία κι εμείς ως αυτοδιοικητικοί άρχοντες σε όλη τη χώρα υποστηρίζουμε, υιοθετούμε την πρότασή σας πλήρως ως ψήφισμα του ΔΣ πλην της τελευταίας παραγράφου περί παραιτήσεων.», τόνισε ο κ. Δήμαρχος.
Α. Καραχάλιος: « Αν είχαμε παραιτηθεί όλοι δεν θα είχε περάσει το πολυνομοσχέδιο»
«Το πολυνομοσχέδιο βάζει ταφόπλακα στην αυτοδιοίκηση και ισοπεδώνει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη  αρχή της αυτοτέλειας, διοικητικής και οικονομικής των δήμων και ουσιαστικά μετατρέπει την τοπική αυτοδιοίκηση όχι σε τοπική διοίκηση, ούτε καν σε τοπική υποδιοίκηση», υποστήριξε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Απόστολος Καραχάλιος. Ο ίδιος χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς της ΚΕΔΕ «τουφεκιές στον αέρα για την τιμή των όπλων», τονίζοντας πως αν και είχε γίνει πρόταση για ομαδικές παραιτήσεις των δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων όλων των δήμων της χώρας, δεν έγινε τίποτα. «Αντιλαμβάνεστε τι τράνταγμα θα ήταν για την κυβέρνηση αν είχαμε παραιτηθεί όλοι και οδηγούμασταν σε εκλογές τον Ιούνιο. Θα περνούσε το πολυνομοσχέδιο αν πραγματικά παραιτούνταν άπαντες;», αναρωτήθηκε ο κ. Καρχάλιος, τονίζοντας για μια ακόμη φορά πως η παραίτηση των δημάρχων θα ήταν η κορύφωση του αγώνα.  Ωστόσο διαχώρισε τη θέση της παράταξης του, αναφέροντας πως συμφωνούν καθ’ ολοκληρία με την πρόταση του Συλλόγου εργαζομένων.
Γ. Ιωσηφίδης: «Να μας παραιτήσουν, όχι να παραιτηθούμε»
Ο Επικεφαλής της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση κ. Γιώργος Ιωσηφίδης, εστίασε στα   δεινά που έχει φέρει ο Καλλικράτης, επισημαίνοντας πως ένα μεγάλο μέρος των αποφάσεων που παίρνει το Υπουργείο είναι ζητήματα που έμπαιναν ακόμη όταν ο Καλλικράτης νομοσχέδιο, το οποίο ψήφισαν όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ και άρα αυτά έχουν συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες. Συμφωνώντας με τα λεγόμενα του κ. Λύτρα, ο κ. Ιωσηφίδης επεσήμανε πως διαλύονται όλες οι υπηρεσίες που απομείναν από τον Καλλικράτη, ενώ όσες παραμείνουν θα είναι καθαρά ανταποδοτικού χαρακτήρα, δηλαδή θα πληρώνουν οι δημότες. «Προχθές ανακοινώθηκε στη συνάντηση της ΚΕΔΕ με το ΥΠΕΣ το ύψος των προϋπολογισμών στις χρονιές που θα ακολουθήσουν για την τοπική διοίκηση. Θα είναι μνημονιακού χαρακτήρα και αντιλαμβάνεται ο καθένας τις τεράστιες περικοπές που θα γίνουν με αποτέλεσμα ακόμα και το πολυνομοσχέδιο να φαντάζει ήπιου χαρακτήρα μπροστά σε αυτά που θα αναγκαστούν οι ίδιοι οι δήμοι να κάνουν ως τοπική διοίκηση». Χαρακτήρισε δε, το πολυνομοσχέδιο τερατούργημα στην συντριπτική του πλειοψηφία θεωρούμε και ότι πρέπει να απορριφθεί ως είναι. Σημείωσε ακόμα πως στην τελική πρόταση του κ. Λύτρα, θα πρέπει να αποδοθούν οι πολιτικές ευθύνες, και το δημοτικό συμβούλιο να αναδείξει ποιος φταίει και ποιος έδωσε τις κατευθύνσεις. Κλείνοντας πρότεινε να απειθαρχήσουν σύσσωμα σε όποια απόλυση, διαθεσιμότητα ή αξιολόγηση, και να κάνουν την κυβέρνηση να τους … «παραιτήσει» κι όχι να παραιτηθούν. 
Π. Μέγκος: «Τον πρώτο λόγο έχουν οι εργαζόμενοι και θα παλέψουμε μαζί τους με ότι όπλο προτείνουν»
Από την μεριά του ο επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες στο Προσκήνιο», αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η ΚΕΔΕ τον Ιούλιο αποφάσισε να μπει λουκέτο στους δήμους και τώρα έβγαλε νέα οδηγία με το τι κατάφερε από τότε μέχρι σήμερα. «Ποιος κοροϊδεύει ποιον;  Στις 7 Ιουλίου η ΚΕΔΕ πήγε να συναντήσει τους υπουργούς και δεν κατάφερε τίποτα και τώρα καλεί τους λύκους να φυλάξουν τα πρόβατα», τόνισε. Συνεχίζοντας υποστήριξε πως ως παράταξη το 2010 είχαν εκτιμήσει ότι στην θέση των δημάρχων θέλουν να βάλουν τεχνοκράτες, ενώ πλέον το αποτέλεσμα είναι χειρότερο αφού στην ουσία προσπαθούν να διαλύσουν τους δήμους και να φορτώσουν τα βάρη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κλείνοντας ανέφερε πως το πρώτο λόγο έχει το κοινωνικό σύνολο που υφίσταται τη συγκεκριμένη πολιτική και πως ως παράταξη θα παλέψουν μαζί τους.
Γ. Δρακάκης: «Η αγωνία της ΚΕΔΕ είναι υποκριτική»
Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος, ο σύμβουλος της μειοψηφίας αναφέρθηκε στις «ατασθαλίες» που γίνονταν τόσα χρόνια στην αυτοδιοίκηση, επισημαίνοντας πως όλη αυτή η κατάσταση έφερε τα πράγματα σε αυτό το σημείο. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η διάλυση για την οποία μιλάμε ήρθε μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση κι όχι απέξω. Όταν οι δήμοι - ακόμα και ο δικός μας δήμος - έχουν απαξιώσει το προσωπικό με στόχο τις εργολαβίες και κυρίως στα ανταποδοτικά, τότε όπως καταλαβαίνεται υπάρχει θέμα. Όταν στους δήμους κυριαρχεί η αδιαφάνεια, οι απευθείας αναθέσεις και τα υπεκοστολογημένα έργα τότε αυτόματα μπαίνει ταφόπλακα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», τόνισε. Επεσήμανε δε, πως η αγωνία της ΚΕΔΕ είναι υποκριτική, τονίζοντας πως δεν αγωνιά για το προσωπικό αλλά ενοχλείται για τον έλεγχο και το παρατηρητήριο. «Αφήστε την υποκρισία και σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων», τόνισε.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: