Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Δίκη για την πυρκαγιά του ελαιώνα της Άμφισσας. Πως κερδήθηκε η αναβολή. Ποιοί ήταν απόντες

Με την επίκληση κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων ο κ. Βασίλης Καπερνάρος κατάφερε να κερδίσει αναβολή για τις 27 Μαΐου της δίκης του οδηγού της αναδόχου εταιρείας που εκτελεί το έργο της «άρδευσης του ελαιώνα
Το ιστορικό
Να υπενθυμίσουμε ότι από την πρώτη στιγμή το πόρισμα της Πυροσβεστικής ήταν «ανθρώπινο λάθος» για την πρόκληση της πυρκαγιάς καθώς φέρεται να προκλήθηκε από τον καταλύτη οχήματος της εργολήπτριας εταιρείας. Επιπλέον, υποστηρίζεται ότι υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην κλήση προς την Πυροσβεστική, καθώς ο εργαζόμενος εικάζεται ότι επιχείρησε να τη σβήσει μόνος του. Χρόνος, που εκτιμάται ότι λειτούργησε καταλυτικά για τη διάσταση της πυρκαγιάς.
Ωστόσο, πέρα από τις όποιες ευθύνες έχει ή δεν έχει ο οδηγός, δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να αναζητούνται ευθύνες του εργοδότη του, ενώ στην ουσία ο εργαζόμενος λογικά εκτελούσε συγκεκριμένες οδηγίες. Με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά δεν φαίνεται να έχει κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση η υπόθεση.
 
Οι επιδιώξεις των παραγωγών
Να σημειώσουμε ότι οι ελαιοκτηματίες του ελαιώνα έχουν συσπειρωθεί και έχουν εκλέξει μια Συντονιστική Επιτροπή η οποία προχωρά για τις επιδιώξεις τους, ενώ έχουν ανακοινώσει ότι θα κινηθούν δικαστικά κατά των πραγματικών υπευθύνων. Είναι ξεκάθαρο δε, ότι δεν πιστεύουν στην ενοχή του εργαζόμενου στην εταιρεία, χωρίς να αρνούνται σαφώς και το μερίδιο της συγκεκριμένης ευθύνης αν αποδειχθεί ότι υπάρχει. Προσανατολίζονται όμως κυρίως στις ευθύνες των αρμοδίων υπηρεσιών για την αντιπυρική προστασία και το σχέδιο δράσης, ενώ πολλοί εξ αυτών μιλούν για συγκεκριμένες ποινικές και πολιτικές ευθύνες. Άλλωστε έχουν εκφραστεί δημοσίως για την υπόθεση μέσα από τις ανακοινώσεις τους, ενώ έχουν ξεκαθαρίσει ότι διερευνούν το ενδεχόμενο χρήσης ένδικων μέσων κατά των υπευθύνων.
Οι ελαιοπαραγωγοί ήθελαν μια αναβολή για να μη δημιουργηθεί δεδικασμένο στην υπόθεση, θωρώντας ελλιπή τα στοιχεία της δικογραφίας. Μια ενδεχόμενη αποδεδειγμένη δικαστικά παραδοχή μονομερώς ευθυνών στον εργαζόμενο θα δυσκόλευε σε σημαντικό βαθμό την προσπάθειά τους και θα δημιουργούσε προσκόμματα στον αγώνα τους για όσα διεκδικούν.
Εξάλλου μέχρι και σήμερα δεν έχουν διευκρινιστεί ούτε καν οι αρμοδιότητες και οι νομικές ευθύνες κάθε φορέα, ενώ η συναρμοδιότητα χρησιμοποιείται ως άλλοθι για την αποφυγή ευθυνών.
Οι ελαιοπαραγωγοί επίσης, εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια για την παντελή αδιαφορία του περιφερειάρχη, ο οποίος δεν μπήκε στη διαδικασία να έρθει εδώ και να συζητήσει με τους ανθρώπους που καταστράφηκαν οι περιουσίες τους.
Επιπλέον είναι δυσαρεστημένοι με την Αντιπεριφερειάρχη και το Δήμαρχο, υποστηρίζοντας ότι είναι εξίσου απόντες, ενώ επισημαίνουν με έμφαση ότι θα περίμεναν να τους δουν χθες στο πρωί στο Δικαστικό Μέγαρο.
Μεγάλο το ενδιαφέρον των κομμάτων
Ο ελαιώνας της Άμφισσας και οι καταστροφή μετά από χιλιετίες ζωής έχει προκαλέσει το ζωηρό ενδιαφέρον των κομμάτων της αντιπολίτευσης και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων που προσπαθούν να το κρατήσουν ψηλά στην επικαιρότητα, ενώ ερώτηση κατέθεσε και το ΚΚΕ.
Η βοήθεια αυτή προς τους πληγέντες σαφώς και είναι ωφέλιμη, καθώς συμβάλει στη δυναμική των διεκδικήσεών τους, αν και δημιουργεί έντονη δυσφορία η στάση των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά και των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων που δεν έχουν μπει στον κόπο να επισκεφθούν τα καμένα. Πολλοί μάλιστα, συνδέουν την κυβερνητική αδιαφορία με τη στάση του περιφερειάρχη κ. Περγαντά, τονίζοντας με έμφαση ότι δεν μπήκε καν στον κόπο να στείλει μια επιστολή στον αρμόδιο υπουργό.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κορίιιτσιααααα....ο Κλέεεαρχος!!!!!