Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΥΖΩΗΣ ΔΕΛΦΙΚΟ ΤΟΠΙΟ: Η ΣΙΩΠΗ ΚΑΙ ΟΙ ΨΗΦΟΙ!




Η παρούσα επιστολή απευθύνεται σε όλους τους κατά καιρούς αρμοδίους αλλά και απλούς πολίτες αναγνώστες. Δεν έχω σκοπό να αντιδικήσω με τον οποιονδήποτε. Θα προσπαθήσω με απλό και κατανοητό λόγο να εκθέσω τα γεγονότα και ο κάθε ένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του.
Από την δεκαετία του 1970 η πολιτεία προσπάθησε να χωροθετήσει την γύρω περιοχή του πρώην Δήμου Δελφών. Το γραφείο Γκάρτσου είχε υποβάλλει μελέτη με σχετικά σχεδιαγράμματα. Στη περιοχή μάλιστα της Λάκκας Χρισσού τοποθετούσε και ένα ελικοδρόμιο. Το 1985 δημοσιεύθηκε το από 23/07/1985 Προεδρικό Διάταγμα που καθόριζε τις χρήσεις γης με δυο ζώνες, την ζώνη ΄Α΄ όπου ευρίσκεται ο ελαιώνας και την ζώνη ΄Β΄ εκτός του ελαιώνα. Το εν λόγω Διάταγμα μετά από προσφυγές του τότε Δημάρχου Δελφών Ηλία Σεγκούνη και της εταιρίας των Βωξιτών καταργήθηκε.
Το 1991 εξεδόθη εγκύκλιος του Υπουργού Πολιτισμού Τζανετάκη που συνέχιζε την δέσμευση και βάση αυτής η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δελφών χορηγούσε εγκρίσεις για οικοδομικές άδειες κ.τ.λ.  Πάντοτε οι τοπικοί παράγοντες και λοιποί φορείς αντιδρούσανε για την κατ' αυτό τον τρόπο δέσμευση της περιοχής, μέχρι της 02/05/2012 όπου εξεδόθη το 147/02-05-2012 Π.Δ. με το οποίο μπήκε ταφόπλακα στην περιοχή μας για τα πολλά επόμενα χρόνια. Πιστεύω ότι μας στήσανε παγίδα και άσχετοι άνθρωποι νομίσανε ότι κάνανε κατόρθωμα και ζητήσανε και επαίνους με αυτή την νομοθέτηση. Κατά την λαϊκή ρήση μας την έφερε ο κολλητός του Παπανδρέου, Γερουλάνος.
Παρακάτω θα προσπαθήσω σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία να αναλύσω την όλη κατάσταση. Για την ζώνη ‘Α ’απολύτου προστασίας υπάρχει κάποια λογική, είναι παραδοσιακός ελαιώνας χιλιάδων ετών πρέπει να προστατευθεί. Τελευταία προστατεύεται και από την ΟΥΝΕΣΚΟ, αλλά με κάποιες μικροπαραχωρήσεις προς τους αγρότες,  βεβαίως με ανταλλάγματα.
Η ζώνη όμως ‘Β’ είναι σαν βρόγχος γύρω από την ευρύτερη περιοχή των Δελφών χωρίς, κατά την άποψη μου, να εξυπηρετεί τον τόπο μας. Πριν το 1985 που δεν υπήρχε καμιά δέσμευση δεν νομίζω να είχε καταστραφεί η περιοχή μας.
Ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών δεν έχει καμιά σχέση με τον άναρχα δομημένο οικισμό των Δελφών και κατόπιν εορτής, ελέω νόμο, παραδοσιακό οικισμό με τις μεγάλες  τζαμαρίες , τα ακαλαίσθητα κτίρια, τις παράνομες σοφίτες, υπόγεια κτιρίων που γίνανε κατοικήσιμοι χώροι και τα τσιμέντα των πολλών ορόφων, συνήθως αυθαιρέτων, κατάντι ιδίως του κεντρικού δρόμου καθώς και με την μη επιθυμητή θέα του οικισμού όπως αυτός φαίνεται από το Κρόκι.
Απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο και σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από την Αράχωβα ανεγέρθηκε οικισμός χωρίς να θιγεί ο χώρος αυτός. Η γεμάτη πουρνάρια και κάθε λογής θαμνώδεις εκτάσεις τι σχέση έχουν με τα αρχαία;...
Οι εκτός ελαιώνα περιοχές από Σερνικάκι μέχρι την Τοπόλια και προς το μέρος της Ιτέας είκοσι πέντε χιλιόμετρα και ακόμα στον παλιό δρόμο Ιτέας-Δεσφίνας τί νόημα έχουν να αποτελούν το Δελφικό τοπίο;
Μέχρι το 1952 οι Δελφοί ελέγοντο Καστρί, ήτανε το όνομα του χωριού που υπήρχε πάνω από τις αρχαιότητες. Στα τέλη του δεκάτου ενάτου αιώνα οι Γάλλοι αγοράσανε τον υπάρχοντα χώρο των Δελφών όπου εγκατασταθήκανε σε αριθμημένα οικόπεδα οι Καστρίτες. Θυμάμαι την δεκαετία του 1940 ο αδερφός της μάνας μου, μου  έδειξε ένα λίθινο χαμόσπιτο όπου είχε γεννηθεί η γιαγιά μου. Τον αρχαιολογικό χώρο οι Καστρίτες τον λέγανε Παλιό Χωριό.
Με ενέργειες του Αξιωματικού Πλαστήρα, τιμής ένεκεν, το Καστρί ονομάστηκε Δελφοί. Θα μπορούσε σήμερα το τοπίο να λεγότανε Καστρίτικο τοπίο η γιατί όχι και Χρισσαιτικό. Η κάθε λογής ΒΕΜΠΕΡ, ντόπιοι και ξένοι σκυλέψανε στο Δελφικό όνομα που συναρπάζει τους ξένους, που πολλοί από αυτούς δεν γνωρίζουν που είναι οι αρχαιότητες για να εξυπηρετήσουν,έτσι νομίσανε, τα δικά τους συμφέροντα ατομικά η άλλα και να καταστρέψουν την περιοχή.
Τελευταία με τον Καλλικράτη η μισή Φωκίδα ονομάστηκε Δήμος Δελφών. Ποιό είναι το κέρδος; Το Σκλήθρο και η Καστριώτισσα  Δήμος Δελφών;  Εκφυλίστηκε και αλλοτριώθηκε το όνομα. Τί πιο ωραίο να λεγότανε Δήμος Παρνασσίδος, όπως ο Δήμος Δωρίδος. Η Παρνασσίδα έχει και αυτή μεγάλη ιστορία. Να αναγράφεται στα ορεινά χωριά Δήμος Δελφών και να ρωτάνε οι ξένοι που είναι οι αρχαιότητες. Αφήστε πλέον τους Αρχαίους Δελφούς στον αιώνιο ύπνο τους. Κατά το παρελθόν ο οικισμός δεν πήρε ούτε σεισμοδάνεια, για πιο λόγο δεν κατάλαβα.
Και στις πρόσφατες φωτιές, λέγανε, μην μιλάτε για τους Δελφούς..
Τί νόημα έχει η τόσο μεγάλη δέσμευση στη ‘Β’ Ζώνη η οποία θα φορολογηθεί και από πάνω. Είναι δυνατόν το Χρισσό, οικισμός άνω των χιλίων κατοίκων να μην μπορεί να έχει ένα βενζινάδικο; Σε πολλά μέρη της Ελλάδος υπάρχουν αρχαιότητες, τέτοιο φαινόμενο νομίζω δεν υπάρχει πουθενά.
Επαναλαμβάνω τι σχέση έχει ο αρχαιολογικός χώρος με αυτή την κατάσταση; Για να βλέπει ο οικισμός αυτή την θέα, αν και πολλές εκτάσεις ούτε καν φαίνονται από αυτόν. Παντού στην περιοχή υπάρχει στασιμότητα και εξαναγκάζονται οι νέοι να φεύγουν από τον τόπο τους. Ο τουρισμός στους Δελφούς μειώνεται, οι ξένοι προτιμούν ήλιο και θάλασσα, επισκέψεις γίνονται μονοήμερες, ποιους από αυτούς απασχολεί η Ζώνη ‘Β’. Ας μου απαντήσει κάποιος τα οφέλη αυτής της Ζώνης, πια η σκοπιμότητα τι κερδίζει ο τόπος να παραμένουν άγονες, απεριποίητες και τριτοκοσμικές οι εκτάσεις;;
Στη εποχή των παππούδων μας ήτανε τουλάχιστον καλλιεργημένες και αποδοτικές, τώρα έχουν μηδενική αξία. Αυτό δεν είναι το Δελφικό τοπίο είναι κατάρα για αυτούς που το σκεφτήκανε και το δεσμεύσανε μέχρι σήμερα. Δεν λέμε να επιτραπεί η πλήρης δόμηση, αλλά θα μπορούσανε να γίνουνε πολλές παρεμβάσεις, μικρές αγροικίες, αποθήκες σε πολλά στρέμματα και πολλά άλλα.
Με το παλιό καθεστώς είχε δοθεί έγκριση να γίνει Βιομηχανικό Πάρκο η περιοχή βόρεια της Γωνιάς της Ιτέας για μη οχλούσες και ρυπαίνουσες βιομηχανίες όπως όριζε η απόφαση, ενώ της Άμφισσας το Πάρκο δεν λέει κάτι τέτοιο. Με αυτή την έγκριση δημιούργησε την βιοτεχνία του ο Χωνάκης .Με 4.000 τ.μ .και με πρόσοψη σε δρόμο θα μπορούσες να δημιουργήσεις την επιχείρηση σου .Με το νέο Διάταγμα εξαφανίστηκε αυτό. Το Πάρκο αυτό δεν ήτανε ανταγωνιστικό του Βιομηχανικού Πάρκου της Άμφισσας που ορίστηκε με την ίδια απόφαση. Δεν μπορούν οι μικρές επιχειρήσεις στην Ιτέα ,συνεργεία και λοιπά να πάνε στην Άμφισσα όπως και αυτές στον Περιφερειακό δρόμο της Άμφισσας δεν πήγανε ούτε πρόκειται να πάνε στο ΒΙ.ΠΑ .Εξάλλου από ότι γνωρίζω στο εν λόγο Πάρκο δεν υπάρχει προσέλευση ενδιαφερομένων.
Στο λόφο των Αγίων Αναργύρων στην Ιτέα με το παλιό καθεστώς είχε εγκριθεί τουριστικό περίπτερο 200τ.μ.,το αντίστοιχο στην Άμφισσα κατασκευάστηκε, με το νέο Διάταγμα εξαφανίστηκε και αυτό. Είχε εγκριθεί μικρό κτίσμα 25 τ.μ. χαμηλό στον ελαιώνα για την κάλυψη των εξοπλισμών των γεωτρήσεων. Με το νέο Διάταγμα εξαφανίστηκε και αυτό. Ο μετρητής της ΔΕΗ σε πια< κουφάλα> ελιάς θα τοποθετηθεί;  Εκεί τον είχε κατά το παρελθόν αγρότης στο δρόμο Ιτέας-Άμφισσας. Με το παλιό καθεστώς επετρέπετο η μικρή επέκταση των υφισταμένων κτισμάτων των ελαιεμπόρων στο δρόμο Ιτέας-Άμφισσας, τώρα με το νέο Διάταγμα εξαφανίστηκε και αυτό.  Στη ΄ Β΄ Ζώνη σε έκταση 20.000 τ.μ. θα μπορούσε κανείς να κατασκευάσει κτίσμα 100 τ.μ. με το νέο Διάταγμα εξαφανίστηκε και αυτό. Για όλα τα παραπάνω που καταργηθήκανε οι λεγόμενοι φορείς πως αντιδράσανε;;;;
Κρίμα και πάλι κρίμα. 
Το νέο Διάταγμα αναφέρει ότι στις γεωτρήσεις επιτρέπονται υπαίθρια αντλητικά μηχανήματα(άρθρο 9 του νέου Διατάγματος).Ας τολμήσει κάποιος να τα τοποθετήσει και να δούμε εάν την άλλη μέρα θα είναι στη θέση τους. Τίθεται το ερώτημα αν κάποιοι είχαν δαπανήσει χρήματα για να αγοράσουν έκταση στο Βιομηχανικό Πάρκο της Ιτέας, ποιος τώρα θα τους αποζημιώσει τώρα που καταργήθηκε αυτό; Μήπως γίνουνε εμπρηστές;Δεν το νομίζω. Καλόν θα είναι να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.
Έχω την άποψη η πλήρης δέσμευση της Ζώνης ‘Β’ και οι σχετικές ρυθμίσεις είναι αντισυνταγματικές και θίγουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των κατοίκων. Και κάτι άλλο ακόμα, στους κατόχους ελαιοδέντρων μέχρι πρόσφατα εχορηγείτο ένα ποσόν κυρίως για τη δέσμευση του ελαιώνα. Τελευταία το ποσόν αυτό δεν θα χορηγηθεί σε αυτούς που έχουν ανά στρέμμα κάτω των έντεκα ελαιοδέντρων. Με ποια κριτήρια έγινε αυτό; Τα λίγα ελαιόδεντρα ανά στρέμμα αυτά είναι τα αιωνόβια των πολλών ετών μεγάλα σαν πλατάνια όπως λένε. Επιχορηγήθηκαν τα πολλά ανά στρέμμα στα άγονα εδάφη, στα ρεβένια,  ποιος εγκέφαλος το αποφάσισε αυτό;  Αυτοί που αδικηθήκανε, μήπως γίνουν εμπρηστές;  Δεν το νομίζω.
Το νέο Διάταγμα  αναφέρει ότι μετά από εισήγηση του Δήμου Δελφών περιμετρικά της Άμφισσας, του Χρισσού, του Ελαιώνα και στο Σερνικάκι εγκρίνεται η επέκταση των ορίων των οικισμών. Μέχρι όμως γίνει η ένταξη στο σχέδιο παραμένουν στη Ζώνη ‘Β΄. Πότε θα γίνει η ένταξη;  Όταν στο Χρισσό καρκινοβατεί το σχέδιο  σαράντα χρόνια. Πώς θα γίνει η ένταξη όταν αυτή δεσμεύεται από Νεκροταφεία και άλλες χρήσεις.
Το νέο Διάταγμα επίσης οριοθετεί και νέο Νεκροταφείο στον περιφερειακό δρόμο Ιτέας-Κίρρας και σε μη νόμιμη απόσταση από το υφιστάμενο. Τουλάχιστον εξασφαλίστηκε η ταφή μας.
Το νέο Διάταγμα στο άρθρο 10 αναφέρει ότι στη ζώνη ‘Α ’εντός έτους μπορεί να υποβληθούν προτάσεις από τοπικούς φορείς για σχέδιο διαχείρισης τμήματος του παραδοσιακού ελαιώνα. Πέρασε η  2 Μαΐου του 2013,έγινε τίποτε;  Δεν το νομίζω.
Αλλάξανε τόσα πολλά κανείς δεν μίλησε κανείς δεν αντέδρασε. Εδώ έγινε μεγάλη παρανομία και δεν ίδρωσε κανενός το αυτί. Μας αφαιρέσανε ότι κατά το παρελθόν έστω και ελάχιστα είχαμε κερδίσει. Στην περιοχή μας υπάρχουν αιρετοί άρχοντες, σύλλογοι, οργανώσεις, εκπρόσωποι κομμάτων, τοπικός τύπος, διαδικτυακός τύπος, τοπικοί παράγοντες, όλοι το αποδεχθήκανε. Μήπως για πολιτικές σκοπιμότητες, στο όνομα της οικολογίας και της πράσινης ανάπτυξης που έλεγε και κάποιος άλλος. Δεν αντιδράσανε ούτε θετικά ούτε αρνητικά, μήπως δεν καταλάβανε τι έγινε;  Αυτή την αδράνεια δεν μπορώ να την χαρακτηρίσω. Ίσως εγώ να έχω άδικο και όλοι οι άλλοι να μην συμφωνούν μαζί μου, μπορεί να είναι και έτσι. Ίσως και σε μερικούς να επέδρασαν τα εξ ουρανού ……………..    ραντίσματα...!
Χρήσεις γης που καταργηθήκανε αν ήταν λάθος γιατί μας τις είχαν παραχωρήσει, τι μεσολάβησε από το 1991 μέχρι σήμερα και η κατάσταση έγινε πιο δυσμενέστερη. Το Κ.Α.Σ ανακάλεσε τις τότε αποφάσεις του;
Το οξύμωρον του θέματος και τον άκρον άωτον αυτού είναι να δεσμεύεται η ιδιοκτησία του φτωχού αγρότη και από την άλλη μεριά κάποιοι να κατασκευάζουν αυθαίρετο κτίσμα σε προβλεπόμενο κοινόχρηστο χώρο, με παράνομη ίδρυση και λειτουργία, με σιωπούντες του αρμοδίους μήπως χάσουν καμιά ψήφο και να ζητάνε  από το κατάστημα τους οι επισκέπτες να θαυμάσουν την Ζώνη ‘Β’………. Αθάνατε Έλληνα!!!!
Καταστράφηκε το τουριστικό περίπτερο των Δελφών. Το μοναδικό ίσως παραδοσιακό κτίσμα. Και εδώ μικροσυμφέροντα. Θα τρίζουν τα κόκαλα του αρχιτέκτονα Πικιώνη. Λες και ήτανε ορφανό, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε, δεν υπάρχουν υπεύθυνοι;
Εδώ ο Εισαγγελέας πρέπει να έχει το πρώτο λόγο καθώς και ο Δήμος Δελφών, και η Εφορεία Αρχαιοτήτων πρέπει να έχει λόγο. Εκεί ανδρωθήκαμε, εκεί ονειρευτήκαμε, ήταν το μοναδικό στολίδι της περιοχής μας, τα πάντα κλαπήκανε, τώρα είναι ερείπια. Εκεί σήμερα αντικατοπτρίζεται προφανώς η Ζώνη ‘Β’, για αυτούς που την επέβαλαν χιλιόμετρα μακριά από τους Δελφούς και όχι στην πόρτα τους. Η κατάληξη του περιπτέρου δείχνει την κατάντια του τόπου μας.  
Κατά το παρελθόν ο κάθε αιρετός αγωνιζότανε για το τόπο του. Σήμερα με τον Καλλικράτη ο υποψήφιος ζητάει ψήφους από όλα τα χωριά και τις πόλεις που αποτελούν τον Δήμο και συμμετέχει σε ενιαίο Δημοτικό Συμβούλιο. Έτσι κάθε τοπική του δραστηριότητα θα έχει πολιτικό κόστος…… Και κατ΄ αυτό τον τρόπο επιβάλλεται η άκρα σιωπή και υπακοή...
Πολλοί που θα διαβάσουν τα παραπάνω θα συμφωνήσουν μαζί μου, άλλοι θα πούνε από πού ξεφύτρωσε αυτός; Αυτοί ας διαφωνήσουν, τουλάχιστον όμως μπορεί να προβληματιστούν
Η Λ Ι Α Σ   Ι Ω Α Ν Ν Ο Υ   Π Ο Λ Υ Ζ Ω Η Σ
ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ Τ.Υ.Δ.Κ. ΝΟΜΟΥ ΦΩΚΙΔΟΣ
ΠΡΩΗΝ  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΤΕΑΣ
                                                                           ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013

                                                                                              

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο ΦΙΛΟΣ ΜΑΣ Ο Κος ΗΛΙΑΣ. ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΤΗΣ ΙΤΕΑΣ ΟΠΩΣ ΕΧΟΥΝ. ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΛΛΗΤΟ ΤΟΥ ΤΟΝ ΤΟΤΕ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΙΤΕΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΤΟΠΙΟ ΟΞΑΠΟΔΩ ΤΟΝ ΕΦΤΑΠΡΟΣΩΠΟ,ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΪΑΜΙ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΑΜΙΓΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ. Η ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΙΤΕΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΟΚΑΝΤΕΡΟ ΧΩΡΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΛΟΥΟΜΕΝΟΥΣ Ή ΚΑΙ ΟΣΕΣ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ...ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΕΣ.Ο ΠΟΛΕΜΙΟΣ ΤΟΥ ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΗΡΩΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΕΛΥΝΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΥΜΦΟΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΚΟΒΕ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΩΝ ΚΟΛΛΗΤΩΝ.ΦΑΡΙΣΣΑΪΣΜΟΙ ΟΣΩΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΠΟΝΙ. ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΠΑΡΜΠΑ 'ΛΙΑ; ΝΑ ΤΑ ΛΕΜΕ ΟΛΑ,ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ. ΜΕ ΑΓΑΠΗ,ΑΛΛΑ.....
ΥΣΤ. Α, ΝΑΙ!!ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ,ΑΜΕΕΕΕ!!!ΓΙΑ ΚΙΝΑΤΕ ΝΑ ΑΝΟΙΞΤΕ ΚΒΕΝΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΙΔΕΙΤΕ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ Τ ΑΛΛΑ ΤΑ ΣΟΓΙΑ.ΑΕΙ ΡΕ ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΕ ΜΕ ΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ Σ'.

Ανώνυμος είπε...

" Απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο και σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από την Αράχωβα ανεγέρθηκε οικισμός χωρίς να θιγεί ο χώρος αυτός. Η γεμάτη πουρνάρια και κάθε λογής θαμνώδεις εκτάσεις τι σχέση έχουν με τα αρχαία;... "

Για ποιον οικισμό μιλάτε; Απέναντι από τον αρχαιολογικό;

-
Προς τον πρώτο σχολιαστή,
Τι με την Παπαναγιώτου; Που είναι μονόδρομος;

Ανώνυμος είπε...

Ο ΠΟΛΥΖΩΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΛΛΗΤΟΣ ΤΟΥ ΑΝΕΛΑΒΑΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΗΝ 01/01/1987.Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΙΤΕΑ ΛΗΦΘΗΚΕ ΤΟ 1986.ΨΑΞΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΠΟΟΙ ΠΗΡΑΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ.ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΟΣΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΛΙΘΙΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ!ΝΟΜΙΖΩ Ο ΜΠΑΡΜΠΑ ΛΙΑΣ ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΕΙ.ΑΠΟ ΟΣΑ ΕΓΡΑΨΕ ΔΕΝ ΒΡΗΚΑΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΛΟ ΣΧΟΛΙΟ!