Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Ο Δήμος Δελφών έχει εισπράξει 285.755 ευρώ για τα αιολικά


Απάντηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τον Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) δόθηκε σε σχετική ερώτηση της Βουλευτού Φωκίδας κα Ασπασία Μανδρέκα, για τα ανταποδοτικά τέλη από το αιολικό πάρκο \"ΑΕΤΟΣ Α.Ε.\" που λειτουργεί στην Τ.Κ. Βουνιχώρας.
 Το Υπουργείο επισημαίνει  πως για την οικιακή απόδοση αναμένεται να κατατεθεί νομοσχέδιο στη Βουλή, ενώ ο ΛΑΓΗΕ ξεκαθαρίζει πως ο Δήμος Δελφών για την περίοδο Σεπτέμβρης 2011 – Νοέμβρης 2012 έχουν αποδοθεί στο Δήμο Δελφών 285.744 ευρώ τόσο για το αιολικό πάρκο «Αετός» όσο και για το αιολικό πάρκο «Τσιτόμη» αλλά και για μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς που βρίσκονται στα όρια του Δήμου.
Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι με νέα διάταξη του υπό επεξεργασία νομοσχεδίου, το οποίο σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση, για την απόδοση του 1% των εσόδων από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από σταθμούς ΑΠΕ στους οικιακούς καταναλωτές των περιοχών όπου οι σταθμοί αυτοί είναι εγκατεστημένοι, προβλέπεται η έκδοση νέας σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα καθορίζονται ο τρόπος προσδιορισμού και επιμερισμού των ανωτέρω ποσών, ο χρόνος εκκαθάρισης, τα ανώτατα όρια καταναλώσεων προς πίστωση των δικαιούχων, η σχετική διαδικασία και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
Σημειώνεται δε ότι το ποσό που θα αποδοθεί στους οικιακούς καταναλωτές έχει παρακρατηθεί από το Λ.ΑΓ.Η.Ε. από την ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 3851/2010 (4.6.2010).
Ο Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας απαντώντας  στην ερώτηση της κα Μανδρέκα, ξεκαθαρίζει ότι οι διατάξεις περί παρακράτησης ειδικού τέλους 3% υπέρ ΟΤΑ, όπως διαμορφώθηκε με το άρθρο 25 του Ν. 3468/2006 και με την παράγραφο 3 του άρθρου 7 του Ν. 3851/2010, εφαρμόζονται ανελλιπώς  από τον Λειτουργό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για όλους τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), πλην των παραγωγών από φωτοβολταϊκά συστήματα.
Κατά συνέπεια, όπως τονίζεται, έχουν παρακρατηθεί από τη ΛΑΓΗΕ ΑΕ τα προβλεπόμενα από το νόμο τέλη τόσο για το αιολικό πάρκο «Αετός» όσο και για το αιολικό πάρκο «Τσιτόμη» της εταιρείας «Αιολικό Πάρκο Αετός ΑΕ»
Επισημαίνεται δε, ότι κατ’ αντιστοιχία έχουν παρακρατηθεί και έχουν αποδοθεί σε όλους τους δικαιούχους Δήμους έως και τον Οκτώβριο του 2013 όλα τα ποσά που αντιστοιχούν στο τέλος υπέρ ΟΤΑ (1,7%) συμπεριλαμβανομένων και των Δήμων του Νομού Φωκίδας.
Τα ποσά, όπως αναφέρεται, που έχουν παρακρατηθεί και έχουν αποδοθεί στο Δήμο Δελφών εμφανίζονται στο συνημμένο πίνακα που έχει σταλεί και στον υπόψη Δήμο, τα οποία ανέρχονται στις 285.744,64 ευρώ. σημειώνεται επίσης, ότι εκτός των αιολικών πάρκων που αναφέρονται ανωτέρω, στο Δήμο Δελφών αποδίδεται τέλος υπέρ ΟΤΑ (1,7%) και για ορισμένους Μικρούς Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς που βρίσκονται στα όρια του εν λόγω Δήμου.
Σε ότι αφορά το τέλος 1% υπέρ οικιακών καταναλωτών, ο ΛΑΓΗΕ ενημερώνει ότι, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων που αναμένονται, θα καταστεί δυνατή και η απόδοση στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας των ποσών που έχουν παρακρατηθεί για το σκοπό αυτό, προκειμένου στη συνέχεια να αποδοθούν από τους εν λόγω προμηθευτές (ΔΕΗ και λοιπούς) στους κατά περίπτωση δικαιούχους οικιακούς καταναλωτές τα ποσά που τους αναλογούν. 
------------------------
Το έγγραφο που ακολουθεί και αναγράφονται τα ποσά που έχει εισπράξει ο Δήμος Δελφών μας το απέστειλε η Βουλευτής κυρία Ασ. Μανδρέκα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΓΙΝΑΝΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ? ΠΟΙΟΣ ΤΑ ΠΗΡΕ ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΑ ΔΙΕΘΕΣΕ ? ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΜΠΡΑΦ ΟΙ ΑΕΤΟΝΥΧΙΔΕΣ !!!