Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

ΑΜΦΙΣΣΑ: Διαμαρτυρία των εργαζομένων στην Ψυχική Υγεία Τέταρτη 10 Οκτωβρίου


Εδώ και μήνες, η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής, στην οποία απασχολούνται 38 εργαζόμενοι, διαφόρων ειδικοτήτων, όπως Ψυχολόγοι, Ψυχίατροι, Παιδοψυχίατροι, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Λογοθεραπευτές, στελέχη οικονομικά και διοικητικά κ.α., οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους 30 ασθενείς των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και τα 400 άτομα που παρακολουθούνται από την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας εκ των οποίων τα 100 είναι παιδιά, αντιμετωπίζει προβλήματα χρηματοδότησης με αποτέλεσμα την αδυναμία συνέχισης του έργου της.
Τα πράγματα έχουν πάλι φτάσει σε κρίσιμο σημείο: όχι μόνο έχει εξαντληθεί ο κωδικός στον προϋπολογισμό που αφορά σε αυτές τις μονάδες ο οποίος είχε αυθαίρετα περικοπεί τον Ιούνιο στο 50% αλλά η πολιτική ηγεσία δείχνει ν' αποποιείται των ευθυνών της για την εξεύρεση πόρων ώστε να καταστεί δυνατή η συνέχιση της απρόσκοπτης χρηματοδότησης των μονάδων.

Τρεις και πλέον μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν έχει προχωρήσει σε καμία ενέργεια για την εξεύρεση των αναγκαίων πόρων για τη διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας των 216 μονάδων των ΝΠΙΔ αλλά και γενικότερα για την συνέχιση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Αντίθετα, προχωρά σε ανεπίτρεπτα πισωγυρίσματα που θέτουν σε κίνδυνο όλο το όραμα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης αλλά και την ίδια την υγεία και την ζωή των ψυχικά πασχόντων.

Σοβαρές βέβαια είναι οι συνέπειες στο άμεσο οικογενειακό περιβάλλον αυτών των ανθρώπων και στην κοινωνία εν γένει σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση. Όλες αυτές οι μονάδες λειτουργούν στη λογική της παροχής κοινοτικής φροντίδας σε ανθρώπους για τους οποίους παλιότερα ως μόνη λύση υπήρχε ο εγκλεισμός σε ίδρυμα. Η οπισθοδρόμηση σε παλιότερες καταστάσεις που έχουν καταδικαστεί απ’ όλους είναι προ των πυλών.

Σας καλούμε να μας υποστηρίξετε.
Διεκδικούμε:

• Ενιαίο Θεσμικό πλαίσιο για όλα τα Ν.Π.Ι.Δ. στην Ψυχική Υγεία.
• Πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των φορέων.
• Καμία οικονομική επιβάρυνση στις οικογένειες των εξυπηρετούμενων.
• Εργασιακή ασφάλεια. Καμία απώλεια θέσης εργασίας.

Η ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ – ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΝΟΜΙΟ ΑΛΛΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΛΩΝ.

ΠΡΟΝΟΙΑ –ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: