Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

«Φρένο» στις πρόωρες συντάξεις-Αλλάζουν όλα από το 2013

 

Θα βλέπουμε την έξοδο…μετά το 65ο έτος
 
Η μεγάλη «φυγή» από την δουλειά προς την σύνταξη… όσο περνούν τα χρόνια, τόσο πιο πολύ θα καθυστερεί. Αυτό μάλλον σκέφτεται και πάλι η Κυβέρνηση, αφού οι αλλαγές που θα γίνουν και θα ισχύουν από το 2013 δείχνει ότι θα κλείσει η πόρτα εξόδου πριν το 65ο έτος. ακόμα εξετάζεται και η αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης (από τα 15 στα 20).
Βέβαια όλα αυτά ακόμα δεν έχουν υπογραφεί, δεν έχουν αποφασιστεί τελειωτικά, αφού όλα θα «κλειδώσουν» στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, πριν την άφιξη του Γιούνκερ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Έθνος», οι προτάσεις που έχουν συζητηθεί για τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων είναι οι εξής:Αξίζει να σημειωθεί πως μία τέτοια ρύθμιση θα επηρεάσει τόσο τους «παλαιούς» ασφαλισμένους όσο και τους «νέους», που μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά την 1η Ιανουαρίου 1993.
- Η αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για έξοδο στη σύνταξη. Συγκεκριμένα με πληροφορίες της layout, θα απαιτούνται 20 έτη ασφάλισης για συνταξιοδότηση στο 65ο έτος, μέτρο που ισχύει ήδη για τους νέους ασφαλισμένους. Σήμερα οι ασφαλισμένοι μπορούν να ανοίξουν την πόρτα εξόδου στα 65 εφόσον έχουν συμπληρώσει 15 έτη ασφάλισης (δηλαδή 4.500 ημέρες εργασίας).
- Η επίσπευση των αυξήσεων στα όρια ηλικίας, ώστε οι ανατροπές να ολοκληρωθούν το 2013 και όχι το 2015 όπως προβλέπεται σήμερα. Σε μία τέτοια περίπτωση η σύνταξη θα καταβάλλεται στα 65 (με 20 έτη ασφάλισης όπως ήδη αναφέρθηκε) ή εναλλακτικά στα 60, αλλά με τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης.
 
Στο στόχαστρο
Το μέτρο αναμένεται να επηρεάσει όσους θέλουν να αποχωρήσουν με 35ετία, τους εργαζόμενους στα βαρέα αλλά και σημαντικό μέρος των γυναικών (π.χ. ασφαλισμένες στο ΙΚΑ, στα Tαμεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα και στο ΕΤΑΑ).
- Η αύξηση του ορίου ηλικίας και μετά το 65ο έτος της ηλικίας. Είναι το σκληρότερο σενάριο και αναμένεται να αποτελέσει την έσχατη λύση, εφόσον δεν συγκεντρωθεί το κονδύλι των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ από το υπουργείο Εργασίας.
Μεγάλοι χαμένοι των αλλαγών στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης θα είναι οι παλαιοί ασφαλισμένοι, που μπήκαν στην αγορά εργασίας από το 1983 έως και το 1992.
Σε περίπτωση που δεν προλάβουν να θεμελιώσουν δικαίωμα, κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με ανατροπές είτε στα όρια ηλικίας είτε στα χρόνια ασφάλισης.
 

3 σχόλια:

ΕΛΛΗΝΑΣ είπε...

ΒΑΡΑΤΕ ΠΟΥΣΤΗΔΕΣ!!!ΚΟΨΤΕ ΜΙΣΘΟΥΣ,ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ,ΕΦΑΠΑΞ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ,ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ,ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΕΤΡΟ.ΜΗΝ ΠΕΙΡΑΞΕΤΕ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΕΦΟΠΛΗΣΤΕΣ,ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ.ΑΝΤΕ ΓΑΜ....ΤΕ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ.

Παναγιωτης Παπανδρεου είπε...

Απο που κ ως που,οποιος 'απασχοληθηκε'στο δημοσιο για 20-25 χρονια(αφου πρωτα φιλησε οποια κατουρημενη ποδια ηταν προχειρη)θεμελιωσε δικαιωμα συνταξης στα 45-50 ων υγιεστατος κ ακμαιος.Το παραμυθι με τις εισφορες αλλου,οχι σε ανθρωπους που πεταξαν ενα σωρο λεφτα στα ταμεια κ οχι μονο ασπιρινη δεν δικαιουνται αλλα βρισκονται κ κατηγορουμενοι στα δικαστηρια.Μερικοι ας το παρουν χαμπαρι,οπως ειμασταν ολοι μαζι στην μασα ετσι θα πορευτουμε κ ολοι μαζι στην πεινα.

Ανώνυμος είπε...

ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ 4500 ΗΜΕΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Η 15 ΧΡΟΝΙΑ,ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΩΤΑΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ.ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ 40-50 ΧΡΟΝΩΝ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ Ο κ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.