Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (& λοιπή πολιτική επικαιρότητα από την Βασ.Σιούτη)

Η μαρτυρία του άλλοτε συνεργάτη, χορηγού και κουμπάρου Χρήστου Καλογρίτσα ήταν αποκαλυπτική... Φωτ.: Eurokinissi


ΑΝ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΚΟΜΜΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ευρωπαϊκής χώρας και τα στελέχη του είχαν αποκαλυφθεί όσα αποκαλύφθηκαν αυτές τις μέρες στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τον Νίκο Παππά (και όχι μόνο), θα υπήρχαν οπωσδήποτε ηχηρές παραιτήσεις ή αποπομπές, αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ, για την ώρα τουλάχιστον, δεν κουνιέται φύλλο. Στο παρασκήνιο υπάρχουν σχόλια, ανησυχίες και δυσαρέσκεια μεταξύ κάποιων στελεχών, αλλά ως εκεί. Κανένας δεν τολμά ούτε καν να θίξει το ζήτημα. Όχι ότι έπεσε και κανένας από τα σύννεφα φυσικά

Η δράση του Νίκου Παππά ήταν γνωστή σε πολλούς και ακόμα περισσότεροι υποψιάζονταν, χωρίς να ξέρουν λεπτομέρειες. Πολλά στελέχη, μάλιστα, ανησυχούσαν μήπως όλα αυτά που αποκαλύπτονται (επιβεβαιώνονται για την ακρίβεια) τώρα έβγαιναν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. 

Για καλή τους τύχη, όμως, άργησαν αρκετά να αποκαλυφθούν. Αυτό για το οποίο ανησυχούν τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι εάν η προανακριτική επιτροπή παραπέμψει τον Νίκο Παππά ή όχι (είχε ξανάρθει στη Βουλή υπόθεση που τον αφορούσε, αλλά η ΝΔ τότε είχε κάνει τα στραβά μάτια). Πάντως, τα στοιχεία που έχει ήδη στη διάθεσή της επιτροπή είναι πολλά, και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.


Η μαρτυρία του άλλοτε συνεργάτη, χορηγού και κουμπάρου τους Χρήστο Καλογρίτσα ήταν αποκαλυπτική, αλλά τα αποδεικτικά sms που προσκόμισε αποτελούν αδιάψευστες αποδείξεις για τις δοσοληψίες του Νίκου Παππά με τον μεγαλοεργολάβο και διεκδικητή τηλεοπτικής άδειας, την περίοδο που το δεξί χέρι του Τσίπρα διερρήγνυε τα ιμάτιά του ότι η διαδικασία ήταν αδιάβλητη. Ήταν άγνωστες οι δοσοληψίες αυτές; Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ τις γνώριζαν ή τις υπέθεταν. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, τις διέψευδε κατηγορηματικά. Αυτές τις μέρες, ωστόσο, παρουσιάστηκαν και οι αποδείξεις. 

 

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τις τελευταίες μέρες, ανησυχεί αρκετά για τις αποκαλύψεις της υπόθεσης Καλογρίτσα, αν και δεν είναι το μόνο που την απασχολεί. Αυτή την περίοδο φοβούνται και πάλι ότι μόλις προχωρήσει ο εμβολιασμός και επιτευχθεί ένα επίπεδο ανοσίας, η κυβέρνηση θα πάει σε εκλογές.


Τις προηγούμενες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε αρκετές φορές τη θέση του και την υπερασπιστική του γραμμή, πέφτοντας συχνά σε αντιφάσεις. Ξεκίνησε χαρακτηρίζοντας τον Καλογρίτσα αναξιόπιστο, αλλά όταν ζητούσε από τους βουλευτές της ΝΔ να μην τον πιέζουν, τον επικαλούνταν ως αξιόπιστο. Βεβαίως, οι βουλευτές της ΝΔ τον πίεζαν να μιλήσει, γνωρίζοντας ότι έχει κι άλλα ντοκουμέντα, και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά το δίδυμο Πολάκης-Τζάκρη, που έχει αναλάβει το κομματικό καθήκον, τον πίεζαν για το αντίθετο. Άλλοτε πιάνοντάς τον με το καλό και λέγοντάς του ότι θα βοηθήσει τη δεξιά αν το κάνει, άλλοτε κάνοντάς του επίθεση και κατηγορώντας τον με πολύ βαριά λόγια, παρότι γνωρίζουν ότι η υγεία του είναι εξαιρετικά εύθραυστη. Επίσης, πριν προσκομίσει τα sms o Καλογρίτσας, η κομματική γραμμή ήταν ότι αυτά δεν υπήρχαν, αλλά, όταν ο Καλογρίτσας τα εμφάνισε, επιχείρησαν να δώσουν δικές τους ερμηνείες σε αυτά. 

 

Παρότι πολλά στελέχη του κόμματος ισχυρίστηκαν ότι ο Καλογρίτσας λέει ψέματα, ούτε ο Νίκος Παππάς ούτε κανένας άλλος τον μήνυσε, αν και ο ίδιος τους προκάλεσε να το κάνουν: «Να μου κάνουν μήνυση, για να δούμε ποιος είναι ο “ψευδομάρτυρας”. Τότε θα απαντήσω όπως πρέπει. Με ήχο και εικόνα, και όχι μόνο για τον Νίκο Παππά. ∆εν έχω να χάσω τίποτα! Μου κατέστρεψαν την οικογένεια, την υγεία και την περιουσία. ∆εν φοβάμαι τίποτα πλέον» φέρεται να είπε, σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας από την κατάθεσή του. Είναι αλήθεια ότι ο Καλογρίτσας έχασε την εφημερίδα που εξέδωσε για λογαριασμό τους, την οποία του την πήραν, όπως λέει, ενώ και η οικογένειά του βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση, με πολλά προβλήματα, για τα οποία εν πολλοίς ο άλλοτε κραταιός μεγαλοεργολάβος κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως γι’ αυτό αισθάνεται ότι πλέον δεν έχει πολλά να χάσει. Πολιτικό πρόσωπο της αριστεράς, που γνωρίζει καλά τον Καλογρίτσα, σχολίαζε τις προηγούμενες μέρες ότι αυτό που είδαμε στην προανακριτική επιτροπή ήταν μια ανοιχτή, δημόσια διαπραγμάτευση με όλους, προκειμένου να βγει από τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει. Ο ίδιος είναι μόνος τώρα απέναντι στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ και φροντίζει να αποκαλύπτει όσα χρειάζεται κάθε φορά για να αποδείξει ότι κρατάει αρκετούς στο χέρι με τα στοιχεία που διαθέτει, αλλά χωρίς πρόθεση να τα πει όλα, ώστε μετά να είναι «καμένο χαρτί». 

 

Ο Νίκος Παππάς, πάντως, αντί να μηνύσει τον Καλογρίτσα, πήγε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου μαζί με τον δικηγόρο και φίλο του Γιάννη Μαντζουράνη (ο οποίος είχε εμπλοκή και ο ίδιος σε παλιά πολιτικά σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ) και κατέθεσε μήνυση σε βάρος του προέδρου της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, Σταύρου Κελέτση, για τον οποίον ισχυρίστηκε πως «έχει ομολογήσει ότι κατά το δοκούν θα σβήνει και θα γράφει στα πρακτικά, λες και τα πρακτικά είναι το τεφτέρι του για τα ψώνια». Ο Σταύρος Κελέτσης απάντησε ότι δεν έχει γίνει καμία αλλοίωση πρακτικών και ότι τηρεί τον κανονισμό της Βουλής, που λέει ότι ο πρόεδρος έχει την ευθύνη, όταν γίνονται παρεμβάσεις, διακοπές από κάποιους που δεν έχουν τον λόγο, να λέει «σταματήστε, δεν έχετε τον λόγο, δεν καταγράφονται στα πρακτικά αυτά που λέτε». Ο πρόεδρος της προανακριτικής υποστήριξε ότι η κατάθεση Καλογρίτσα έφερε σε δύσκολη θέση τον Νίκο Παππά, ο οποίος βρήκε το πυροτέχνημα της υποβολής μήνυσης στον πρόεδρο για να καλύψει άλλα.

 



Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τις τελευταίες μέρες, ανησυχεί αρκετά για τις αποκαλύψεις της υπόθεσης Καλογρίτσα, αν και δεν είναι το μόνο που την απασχολεί. Αυτή την περίοδο φοβούνται και πάλι ότι μόλις προχωρήσει ο εμβολιασμός και επιτευχθεί ένα επίπεδο ανοσίας, η κυβέρνηση θα πάει σε εκλογές. Βέβαια, πρόωρες εκλογές έβλεπαν από τον πρώτο χρόνο της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τώρα πλησιάζει ήδη στα μισά της θητείας της, χωρίς ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει καταφέρει να ανασυγκροτηθεί και να πολλαπλασιάσει τα μέλη του, όπως ήταν ο στόχος μετά την ήττα του 2019. Γιατί ανησυχούν τόσο οι επόμενες εκλογές την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ; Επειδή, αν τις χάσει κι αυτές –ειδικά αν γίνουν διπλές εκλογές και χάσει και τις δύο–, ακόμα και αν δεν το θέσει κανείς, θα τεθεί εκ των πραγμάτων θέμα ηγεσίας. Αυτό παραμένει ταμπού στον δημόσιο διάλογο του κόμματος, αλλά παρασκηνιακά συζητιέται


Αρκετοί παρατηρούν ήδη ότι στα δυτικά δημοκρατικά κόμματα ο αρχηγός δεν παραμένει μετά από ήττα, ειδικά μετά από σερί ηττών. 

Αυτό δεν είναι χαρακτηριστικό των δυτικών δημοκρατικών κομμάτων αλλά παραπέμπει σε συγκεκριμένα λατινοαμερικάνικα κόμματα. Και τελευταία ο Τσίπρας επιχειρεί να παρουσιάσει ένα σοσιαλδημοκρατικό προφίλ, ώστε να προσελκύσει τους κεντρώους ψηφοφόρους. Τις προηγούμενες μέρες, μάλιστα, κάποιοι κυκλοφόρησαν μια φήμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έμπαινε στη Σοσιαλιστική Διεθνή, στην οποία προεδρεύει ο Γιώργος Παπανδρέου (οι περισσότεροι έχουν ξεχάσει την ύπαρξή της), αλλά η φήμη αυτή διαψεύστηκε, χωρίς να πετύχει κάτι. 



Πηγή

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη μετατραπεί σε ένα ακόμη αστικό & διαπλεκόμενο πολιτικό κόμμα που γνωρίζοντας ότι η εξουσία στην Ελλάδα θα ασκείται από την διαδοχή δύο κομμάτων , ακολουθεί την πεπατημένη . Δηλαδή , ασκεί κριτική για τα ελάσσονα θέματα που δεν έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των ολιγαρχών που διοικούν την χώρα , με την άδεια της Γερμανίας .
Απ την άλλη, είναι έτοιμος ακόμη και για συγκυβέρνηση με την Ν.Δ εφ όσον το επιβάλλει το γερμανικό συμφέρον.
Οι παλιές φανφάρες των άπειρων στελεχών του περί «ανεξάρτητης πολιτικής» στηριζόμενης στην ελευθέρα και «νωπή εντολή» του ελληνικού λαού , μπήκαν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας αναδεικνύοντας τον κ.Τσίπρα ως τον πολιτικό που εμπλούτισε την διεθνή πολιτική σκηνή με τον νέο όρο της «κωλοτούμπας»
Μια χώρα πτωχευμένη στα χέρια ανερμάτιστων και ανιστόρητων νεαρών πολιτικών ταγών που ελπίζουν ότι το συμφέρον της Ε.Ε κάποια στιγμή θα συμπέσει και με το συμφέρον της πατρίδας μας και έτσι χωρίς να χυθεί στάλα ιδρώτα η ρανίδα αίματος , θα μπορέσουμε να πορευθούμε στο μέλλον..
Το να κάνεις λάθη είναι ανθρώπινο το να ζητάς συγγνώμη για τα λάθη σου είναι πράξη αξιοπρέπειας και ένδειξη ότι αναγνωρίζεις το σφάλμα σου και θα προσπαθήσεις να μη το επαναλάβεις.
Απ τον ΣΥΡΙΖΑ οι ανένταχτοι αριστεροί θα περίμεναν να ακούσουν ένα λόγο απολογητικό , ένα λόγο συγνώμης που να ενώνει σε νέα βάση τους ανθρώπους που έχουν διαχωρίσει την θέση τους από τις πρακτικές της δεξιάς . Μέχρι σήμερα και με πρόσχημα την πανδημία δεν έχει ακουσθεί ούτε μια λέξη μεταμέλειας.
Μόνη λύση είναι η ψήφος στα μικρά κόμματα και η πολυκομματική κυβέρνηση της χώρας μας. Έτσι κι αλλιώς το «μνημόνιο της Δύσης » είναι και θα είναι ο μπούσουλας των πολιτικοκοινωνικών εξελίξεων στο μέλλον .