Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

«Καμπανάκι» ξενοδόχων για μηδενικές κρατήσεις

Ποια μέτρα στήριξης ζητεί η ΠΟΞ για την αποφυγή απολύσεων


INTIME NEWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

 

Από την έντυπη έκδοση

Οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία παραμένουν στο μηδέν και για τον Ιούλιο επισημαίνει σε επιστολή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) προς τους συναρμόδιους υπουργούς και ζητεί επέκταση των μέτρων στήριξης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για να αποφευχθεί μαζικό κύμα απολύσεων προσωπικού μετά και την υποχρεωτική ισχύ της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΕΚΣΣΕ) σε όλες τις μονάδες.

Ειδικότερα, σε επιστολή της η ΠΟΞ προς τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη και Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, με αφορμή την επέκταση ως υποχρεωτικής της συλλογικής σύμβασης εργασίας, η ΠΟΞ, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι το «άνοιγμα του Τουρισμού που ανακοινώθηκε (σωστά) στις 14 Μαΐου δεν σήμανε και έναρξη λειτουργίας των ξενοδοχείων». «Σήμερα οι κρατήσεις είναι στο "0" και στο "0" παραμένουν εννοείται και οι προκαταβολές και τα έσοδα» προσθέτει και συμπληρώνει: «Δεν αναφερόμαστε στην εικόνα του μηνός Ιουνίου, αλλά και στον Ιούλιο που ελπίζαμε τα πράγματα να είναι καλύτερα. Δυστυχώς οι ελπίδες που είχαμε στις αρχές του έτους για μια σεζόν που θα πλησιάσει το 50% του έτους 2019 δείχνουν να εξανεμίζονται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών μας και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας».

Οι διαφοροποιήσεις ανά περιοχή και επιχείρηση, λόγω της πανδημίας και των περιορισμών που εξ αυτής επιβάλλονται, είναι τεράστιες, σημειώνει σε άλλο σημείο η ΠΟΞ και εξ αυτού του λόγου καταφέρεται κατά της απόφασης του Ανώτατου Συμβούλιου Εργασίας να εισηγηθεί προς τον υπουργό Εργασίας την κήρυξη ως γενικώς υποχρεωτικής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που υπέγραψε με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. «Πρόκειται για μια απόφαση που, λόγω των συνθηκών της πανδημίας και των τεράστιων διαφοροποιήσεων που αυτή δημιουργεί, είναι κατά την άποψή μας εκτός πραγματικότητας και η οποία παραβλέπει τις τεράστιες συνέπειες που θα έχει στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και την απασχόληση», τονίζει. Στη συνέχεια προσθέτει πως μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων δεν θα είναι σε θέση αντικειμενικά να εφαρμόσει την ΕΚΣΣΕ, με αποτέλεσμα όταν λήξουν οι δεσμεύσεις που οι επιχειρήσεις έχουν για διατήρηση του υφιστάμενου προσωπικού να είναι επιβεβλημένο να υπάρξουν δράσεις ανάσχεσης του επερχόμενου κύματος περικοπής θέσεων απασχόλησης. Για να αποφευχθεί το κύμα απολύσεων η ΠΟΞ ζητεί:

* Μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή έως τέλος του 2021 (ώστε να εξεταστούν τα αποτελέσματα - οφέλη με δυνατότητα επέκτασης και το 2022), το οποίο θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στη δύσκολη προσπάθεια επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού και θα αποδώσει στο τέλος στα δημόσια ταμεία περισσότερα έσοδα.

* Παράταση του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας έως τις 31-10-2021 για τις εποχικές επιχειρήσεις και έως τις 31-12-2021 για τις συνεχούς λειτουργίας επιχειρήσεις με στόχο τον περιορισμό των απολύσεων.

* Παράταση του προγράμματος «Συν-Εργασία» έως το τέλος του 2021 (για εποχικής και συνεχούς λειτουργίας επιχειρήσεις) με επιδότηση του συνόλου των εργοδοτικών εισφορών. Ειδικά για τις εποχικές επιχειρήσεις παροχή της δυνατότητας εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου και τον μήνα Ιούνιο.

* Απαλλαγή των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

* Κατά την εφαρμογή του μέτρου της επιδότησης παγίων δαπανών, μη συνυπολογισμό του επιστρεπτέου μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής, το οποίο άλλωστε αποτελεί δάνειο.

* Παράταση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων που έχουν χορηγηθεί μέσω του ΕΤΕΑΝ (ΤΕΠΙΧ και Ταμείο Εγγυοδοσίας).

Αεροπορικός τουρισμός

Πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του αεροπορικού τουρισμού θα αναλάβουν από κοινού τα υπουργεία Τουρισμού και Υποδομών και Μεταφορών, όπως συμφωνήθηκε σε τηλεδιάσκεψη που είχαν χθες ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης και η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, με τη συμμετοχή του διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), Γεωργίου Δριτσάκου.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, η οποία ακολούθησε τεχνικές επαφές των υπουργείων Τουρισμού και Υποδομών και Μεταφορών, έπειτα από αιτήματα της Πανελλήνιας Ένωσης Πιλότων και εισηγήσεις της ΥΠΑ, επισημάνθηκαν οι προκλήσεις και τα εμπόδια ανάπτυξης του αεροπορικού τουρισμού, όπως οι επιπρόσθετοι τελωνειακοί περιορισμοί, οι διατυπώσεις του εντύπου 731 και το ωράριο λειτουργίας των περιφερειακών αεροδρομίων.

Με σκοπό την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα εισηγηθεί άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία, με την οποία θα αίρεται ο περιορισμός της υποχρεωτικής προσγείωσης αεροσκάφους Γενικής Αεροπορίας σε αεροδρόμιο που διαθέτει τελωνείο.

Επιπλέον, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα προχωρήσει στην τροποποίηση του εντύπου 731 με σκοπό τη δραστική απλούστευση της διαδικασίας δήλωσης των επιβατών στις πτήσεις της Γενικής Αεροπορίας.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η ΥΠΑ συνεργάζονται στενά με το υπουργείο Τουρισμού για την ανάδειξη των πεδίων προσγείωσης των αεροδρομίων της ΥΠΑ με ανταγωνιστικά τέλη, με στόχο την προσέλκυση πτήσεων της Γενικής Αεροπορίας.

Στο ίδιο πλαίσιο, το υπουργείο Τουρισμού θα μεριμνήσει για την ανάδειξη των νέων υδατοδρομίων και των υδάτινων πεδίων που θεσμοθετήθηκαν από το υπουργείο Μεταφορών το 2020 και ξεκίνησαν από φέτος να ιδρύονται ανά την Ελλάδα, τονώνοντας με αυτό τον τρόπο την ανάπτυξη του τοπικού τουρισμού κάθε περιοχής και του «island-hopping».

Δεν υπάρχουν σχόλια: