Τρίτη 25 Μαΐου 2021

Είκοσι ένας δρομείς υπερμαραθωνίου νεκροί στην Κίνα λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών.

 



Τραγικό τέλος είχε ο υπερμαραθώνιος των 100 χλμ. που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη βορειοδυτική Κίνα, καθώς εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων έχασαν τη ζωή τους 21 δρομείς, σε σύνολο 172 συμμετεχόντων. Μεταξύ των νεκρών δύο διάσημοι Κινέζοι δρομείς, ο Λιάνγκ Τζινγκ και ο Χουάνγκ Γκουαντζούν.

Ο Λιάνγκ είχε κερδίσει τα τελευταία χρόνια πολλούς υπερμαραθώνιους στην Κίνα. Ο Χουάνγκ, ο οποίος ήταν κωφάλαλος, είχε κερδίσει τον μαραθώνιο κωφών στους Εθνικούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2019 στην Τιαντζίν.

Οκτώ συμμετέχοντες στην κούρσα νοσηλεύονται με ελαφρά τραύματα, διευκρίνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος της Μπαϊγίν, ο Ζανγκ Σουσέν. Το πρακτορείο Νέα Κίνα είχε μεταδώσει προηγουμένως πως ορισμένοι αθλητές πάσχουν από υποθερμία.

Τι συνέβη

Η κούρσα διεξαγόταν στο Πέτρινο Δάσος του Κίτρινου Ποταμού, κοντά στην πόλη Μπαϊγίν, στην επαρχία Γκανσού. Το Πέτρινο Δάσος του Κίτρινου Ποταμού είναι διάσημο για τα ορεινά τοπία του.

Σύμφωνα με τα κινεζικά ΜΜΕ, που επικαλούνται τις τοπικές αρχές, γύρω στο μεσημέρι του Σαββάτου, το τμήμα της κούρσας που διεξάγεται σε μεγάλο υψόμετρο, από το 20ό έως το 31ο χιλόμετρο, επλήγη αιφνιδίως από καταστροφικές μετεωρολογικές συνθήκες. 

Μέσα σε λίγη ώρα, χαλάζι και παγωμένη βροχή έπεσαν ξαφνικά στην περιοχή αυτή, ενώ έπνεαν σφοδροί άνεμοι και η θερμοκρασία έπεσε κατακόρυφα.

Μέσα σε λίγη ώρα αφότου δέχθηκαν εκκλήσεις για βοήθεια από ορισμένους συμμετέχοντες, οι οργανωτές του μαραθωνίου έστειλαν ομάδα διασωστών που κατάφερε να σώσει 18 συμμετέχοντες, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Μπαϊγίν.

Βαρύ όχημα των μονάδων διάσωσης κατευθύνεται στον Κίτρινο Ποταμό

Guo Gang/Xinhua via AP

Γύρω στις 14.00, οι μετεωρολογικές συθήκες επιδεινώθηκαν και η κούρσα ματαιώθηκε, ενώ οι τοπικές αρχές έστελναν επιτόπου και άλλους διασώστες. Συνολικά περισσότεροι από 700 διασώστες κινητοποιήθηκαν για να αναζητήσουν τους αγνοουμένους. 

Εικόνες από τοπικά μέσα ενημέρωσης έδειχναν διασώστες με στολές και εφοδιασμένους με φακούς να σκαρφαλώνουν τη νύκτα στο βραχώδες έδαφος. Σε άλλες εικόνες, δρομείς του υπερμαραθωνίου ήταν τυλιγμένοι με ισοθερμικές κουβέρτες. Η έρευνα συνεχίστηκε όλη τη νύχτα, ωστόσο η θερμοκρασία έπεσε ακόμη περισσότερο, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο τις έρευνες και τις διασώσεις.

Εκτός από τους 21 νεκρούς, οι άλλοι συμμετέχοντες είναι σώοι και αβλαβείς ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές, καθώς «στις 3 το πρωί της Κυριακής 151 συμμετέχοντες βρίσκονταν σε ασφάλεια».

Ένας δρομέας, η τύχη του οποίου αγνοούνταν, βρέθηκε στις 09.30 το πρωί της Κυριακής (τοπική ώρα), αλλά «είχε ήδη χάσει τη ζωή του», μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CCTV επικαλούμενο το τοπικό κέντρο διασώσεων.

Οι αρχές ανακοίνωσαν έρευνες για τα αίτια του τραγικού γεγονότος, με αξιωματούχους να χαρακτηρίζουν το συμβάν «επεισόδιο δημόσιας ασφάλειας που προκλήθηκε από ξαφνικές τοπικές αλλαγές του καιρού στην περιοχή»

Η Γκανσού, μία από τις πιο φτωχές περιφέρειες της Κίνας, συνορεύει με τη Μογγολία προς βορρά και τη Σιντζιάνγκ προς δυσμάς. Την περιοχή έχουν πλήξει στο παρελθόν φονικές πλημμύρες και κατολισθήσεις. Το 2010 κατολισθήσεις στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους σε πόλη της Γκανσού, περιοχή που είναι και σεισμογενής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: