Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

Η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που έφτασε στην «ανοσία της αγέλης»

Με λιγότερα από 50 κρούσματα ημερησίως.


DARRIN ZAMMIT LUPI VIA REUTERS


Ο υπουργός Υγείας της Μάλτας, Κρις Φέαρν, ανακοίνωσε ότι το 70% του ενήλικου πληθυσμού της έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου για τον κορονοϊό, λέγοντας ότι το νησιωτικό έθνος είναι το πρώτο κράτος της Ε.Ε. που έχει επιτύχει την πολυπόθητη «ανοσία της αγέλης»

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, ο Φέαρν δήλωσε ότι με τα εμβόλια που «χορηγούνται με ρυθμό ″ένα κάθε πέντε δευτερόλεπτα″», το κράτος έχει εμβολιάσει πλήρως το 42% του ενήλικου πληθυσμού του και έχει χορηγήσει μία δόση σε περισσότερο από 70%.

«Σήμερα έχουμε φτάσει στην ανοσία της αγέλης. Το εμβόλιο είναι ένα όπλο κατά του ιού» είπε.




Το πυκνοκατοικημένο έθνος των 514.000 κατοίκων έχει επεκτείνει το πρόγραμμα εμβολιασμού του σε όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 16 ετών. Μόλις ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δώσει το πράσινο φως για τον εμβολιασμό και των μικρότερων παιδιών, οι αξιωματούχοι υγείας της χώρας είναι έτοιμοι να επεκτείνουν περαιτέρω την εκστρατεία.

Καθώς η χώρα προχωρά τους εμβολιασμούς, ήρθησαν οι περιορισμοί στα γυμναστήρια και τις πισίνες τη Δευτέρα και οι ώρες λειτουργίας για τα εστιατόρια επεκτάθηκαν από τις 17:00 έως τα μεσάνυχτα.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν θα απαιτούνται πλέον μάσκες σε παραλίες από την 1η Ιουνίου, ενώ οι εντολές για μάσκες θα αρθούν για τα άτομα που συγκεντρώνονται έξω από την 1η Ιουλίου.

Η Μάλτα πρόκειται επίσης να εισαγάγει το πιστοποιητικό εμβολίου τις επόμενες ημέρες, με τις αρχές να σχεδιάζουν να το χρησιμοποιήσουν από τον Ιούλιο για να επιτρέψουν στους πολιτιστικούς και ψυχαγωγικούς χώρους της χώρας να επιστρέψουν στην κανονικότητα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, υπάρχουν μόλις έξι ασθενείς με κορονοϊό στο Νοσοκομείο Mater Dei της Μάλτας, με τέσσερις από αυτούς στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Από την έναρξη της πανδημίας, η Μάλτα έχει καταγράψει 30.504 επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19, με 417 θανάτους.

Η επιδημία στη μεσογειακή χώρα φαίνεται να έχει βελτιωθεί εν μέσω της διάθεσης εμβολίων, με λιγότερα από 50 κρούσματα να αναφέρονται ημερησίως τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

(με πληροφορίες από RT)

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: