Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Οσα πρέπει να ξέρετε για τη μεγάλη πτώση του Βitcoin


Τι κρύβεται πίσω από την έντονη διόρθωση στο δημοφιλές κρυπτονόμισμα, που έφτασε να υποχωρεί νωρίτερα ως τα 30.000 δολάρια. Το «ειδικό βάρος» του Elon Musk και οι πραγματικές αιτίες. Τα σημάδια συναγερμού για τη «βουτιά» και τι δείχνουν τώρα τα θεμελιώδη.

Οσα πρέπει να ξέρετε για τη μεγάλη πτώση του Βitcoin


Η αγορά των κρυπτονομισμάτων καταγράφει την πρώτη μεγάλη διόρθωσή της από τότε που ξεκίνησε ο τελευταίος ανοδικός κύκλος. Το Bitcoin από την προηγούμενη κορυφή στις 10 Μαΐου έχει υποχωρήσει 35% ή 40% από το ιστορικό υψηλό των 65.000 δολαρίων στις 14 Απριλίου.

Σήμερα έφτασε να υποχωρεί στα όρια των 30.000 δολαρίων ενώ αυτή την ώρα η τιμή του κινείται στα 38.260 δολάρια με πτώση 11,3%. 

Οι λόγοι είναι αρκετοί, αρχής γενομένης από την αναστάτωση που προκλήθηκε από τον Elon Musk. Ο Musk, είτε μας αρέσει είτε όχι, διαθέτει ένα σημαντικό ειδικό βάρος και η μεταστροφή του έπληξε την αγορά των crypto. Όχι μόνο επειδή επηρεάζει πολύ κόσμο που τον ακολουθεί και πιθανόν να προέβη σε πωλήσεις, αλλά και επειδή έβαλε φρένο στις προσδοκίες ότι το παράδειγμα της Tesla να τοποθετήσει μέρος των διαθεσίμων της σε Bitcoin θα ακολουθήσουν και άλλες εισηγμένες εταιρείες. Ίσως γι' αυτό η τιμή του Bitcoin σταμάτησε ακριβώς στο σημείο εκείνο που βρισκόταν, όταν ο Musk έκανε γνωστό ότι αγόρασε η Tesla Bitcoin αξίας 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Υπήρχαν και άλλοι λόγοι, όπως ότι η αγορά είχε ανέβει πολύ απότομα τους τελευταίους μήνες. Αυτό φυσικά δεν μπορούσε να συνεχιστεί για πάντα! Μια άλλη αιτία μπορεί να αναζητηθεί στο ότι είναι επιβαρυμένο και το κλίμα στις μετοχικές αξίες.

Ωστόσο, ίσως ο κυριότερος λόγος είναι ότι το τελευταίο διάστημα η αγορά των crypto πλημμύρισε με ανώριμους επενδυτές, με άγνοια γύρω από το αντικείμενο. Άνθρωποι που, επιδεικνύοντας μια εξαιρετική αφέλεια, θεώρησαν πως ανακάλυψαν τον τρόπο να λύσουν το οικονομικό πρόβλημα της ζωής τους μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες, με ελάχιστα χρήματα και ακόμα λιγότερο κόπο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η διόρθωση είναι αναμενόμενη. Μπορεί να μην είναι επιθυμητό αλλά είναι υγιές.

Sorry, guys, οι αγορές δεν είναι φτιαγμένες για να ικανοποιούν τις επιθυμίες σας. Είναι σχεδιασμένες για να αναδιανέμουν τον πλούτο και να τον κατευθύνουν από τους αδαείς προς το έξυπνο χρήμα. Δεν ξέρω τι σας έχουν πει ή τι έχετε διαβάσει, αλλά δεν υπάρχει σύντομος δρόμος. Ή, αν υπάρχει, δεν τον έχει ανακαλύψει κανείς μέχρι τώρα. Χρειάζεται σκληρή δουλειά και επιμονή, σχεδιασμός και προετοιμασία.

Τα σημάδια του συναγερμού

Τα αίτια δεν είναι αυτά που έχουν σημασία, σε πρώτη φάση. Αυτά μπορείς να τα φιλοσοφείς με την ησυχία σου σε κάποια αναπαυτική πολυθρόνα δίπλα στο τζάκι, με το ουίσκι στο χέρι. Αυτό που προέχει, είναι να αναζητήσεις τα σημάδια που δείχνουν τη μεταστροφή στην ανοδική τάση. Και ήδη τα πρώτα σύννεφα είχαν αρχίσει να εμφανίζονται από το τέλος του προηγούμενου μήνα και επιβεβαιώθηκαν πριν από 10 ημέρες.

Ποια ήταν αυτά; Στο ημερήσιο διάγραμμα που ακολουθεί, βλέπουμε καθαρά πως από εκεί που σημειώνονταν συνεχώς υψηλότερες κορυφές σε σχέση με τις προηγούμενες και υψηλότεροι πυθμένες (πράσινα βελάκια), αυτό άρχισε να αλλάζει (μοβ βελάκια). Όταν συμβαίνει αυτό, δεν χρειάζεται να έχει κανείς χρόνια εμπειρίας, εξελιγμένα προγράμματα τεχνικής ανάλυσης και πολύπλοκα συστήματα υπολογισμών, για να αντιληφθεί πως η τάση αρχίζει και γίνεται πτωτική.

Οι χαμηλότερες κορυφές και οι χαμηλότεροι πυθμένες αποτελούν αποδείξεις, όχι απλώς υποψίες, ότι η ζήτηση από πλευράς των αγοραστών δεν είναι τόσο ισχυρή όσο πριν. Συνεπώς οι πιθανότητες γύρισαν υπέρ της διόρθωσης.

Μέχρι πότε; Μέχρι να δούμε τα σημάδια αναστροφής. Υπάρχουν περίοδοι που το να μείνεις εκτός αγοράς διαφυλάσσοντας το κεφάλαιό σου αποτελεί την καλύτερη στρατηγική. Όπως λένε στο πόκερ, ένα καλό πάσο ισούται με νίκη. Ακολουθώντας αυτή τη μέθοδο, είναι βέβαιο πως δεν πρόκειται να υποστείς κάποια καθοριστική ήττα που θα σε πετάξει εκτός αγοράς. Ποιο είναι το μειονέκτημά της; Ότι ίσως οι ενδείξεις αναστροφής να ξεκινήσουν σε ένα υψηλότερο επίπεδο τιμών από εκείνο το οποίο πούλησες. Να αναγκαστείς να αγοράσεις πιο ακριβά από την τιμή που πούλησες. Κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο ψυχολογικά.

Τα σημάδια από τα on-chain δεδομένα

Το καλό στο Bitcoin είναι πως χαρακτηρίζεται από μια ιδιότυπη διαφάνεια. Οι ενδείξεις είναι πολύ πιο εμφανείς και κυρίως πολύ πιο άμεσα αναγνωρίσιμες, σε σχέση με τις παραδοσιακές αγορές. Μία από τις πιο έγκυρες αφορά στην ποσότητα των νομισμάτων που εισρέουν ή αποσύρονται από τα ανταλλακτήρια προς τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια. Όταν κατευθύνονται προς τα πορτοφόλια, σημαίνει πως οι κάτοχοι των νομισμάτων δεν σκοπεύουν να τα ρευστοποιήσουν άμεσα -και το αντίθετο. Τις τελευταίες εβδομάδες, σημειώθηκαν οι ταχύτερες εισροές Bitcoin από τον Μάρτιο του 2020, όπως φανερώνει το παρακάτω διάγραμμα από την εταιρεία μελετών Glassnode.

Μια μέθοδος υπολογισμού που έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αξιόπιστη στο παρελθόν είναι η «πραγματική» (realized) κεφαλαιοποίηση. Υπολογίζει την κεφαλαιοποίηση λαμβάνοντας την τιμή κάθε Bitcoin με βάση τη δικιά του τελευταία κίνηση. Με αυτόν τον τρόπο υπολογισμού, τα νομίσματα που η τελευταία τους κίνηση ήταν το 2012 συνεισφέρουν πολύ λιγότερο στη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς από τα νομίσματα που κινήθηκαν το 2020.

Για πολλούς, αυτή αποτελεί την πιο ακριβή αξία της κεφαλαιοποίησης του Bitcoin, γιατί λαμβάνει υπόψη την τελευταία τιμή των νομισμάτων που διαπραγματεύονται. Αυτός ο υπολογισμός θεωρείται αξιόπιστος επειδή έχει λειτουργήσει ιστορικά ως ζώνη στήριξης. Αν η γραμμή του κλασικού τρόπου αποτίμησης βρεθεί από κάτω, το Bitcoin θεωρείται υπερπωλημένο. Όπως βλέπουμε στο παρακάτω διάγραμμα, έχει να βρεθεί σε αυτό το σημείο από την απότομη διόρθωση του Μαρτίου του 2020, στο αποκορύφωμα του πανικού λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.

Αυτές οι διορθώσεις δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Στην επική ανοδική πορεία του 2017 υπήρξαν 6 υποχωρήσεις αυτού του ποσοστιαίου μεγέθους. Κι όμως, πήγε από τα 1.000 δολάρια στις 20.000. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως θα επαναληφθεί το ίδιο και σε αυτόν τον κύκλο, όμως τα ιστορικά δεδομένα είναι τα μόνα που διαθέτουμε για να ανιχνεύσουμε τις μελλοντικές εξελίξεις. Κι αν η ιστορία επαναληφθεί (τονίζουμε το ΑΝ), τότε η τωρινή υποχώρηση θα σημαίνει πως πρόκειται για πολύ καλό σημείο να αγοράσεις, όχι να πουλήσεις.

Σε αυτό συντείνουν -παρά την αρνητική ψυχολογία- τα θεμελιώδη στοιχεία που φαίνονται ισχυρά. Το Hash Rate (μονάδα μέτρησης της επεξεργαστικής ισχύος του δικτύου), που αποτελεί ένδειξη της ασφάλειας του δικτύου, όπως και οι ενεργές διευθύνσεις, που αποτελούν ένδειξη της τάσης υιοθεσίας και αποδοχής του Bitcoin, βρίσκονται στα ιστορικά υψηλά τους.

 

Επίσης η επερχόμενη αναβάθμιση του Bitcoin με την τεχνολογία Taproot βρίσκεται σε καλό δρόμο, με σχεδόν το 80% των εξορυκτών να την υποστηρίζουν. Η κυβέρνηση της Ινδίας πλέον επανεξετάζει τη στάση της και συζητάει τον περιορισμό της χρήσης των κρυπτονομισμάτων, όχι την πλήρη απαγόρευση (που προφανώς αντιλήφθηκαν πως δεν είναι εφικτό να εφαρμοστεί).

Ίσως το κυριότερο μακροπρόθεσμα είναι πως αποτελεί μόνο θέμα χρόνου οι αμερικανικές (σε πρώτη φάση) τράπεζες να προσφέρουν κρυπτονομίσματα στους πελάτες τους μέσω ενός απλού καταθετικού λογαριασμού. Όπως και το ότι η SEC δεν μπορεί να καθυστερήσει για καιρό την έκδοση άδειας για το πρώτο ETF για Bitcoin στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Πρόκειται για εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί και θα επιφέρουν τεκτονικές αλλαγές στον χώρο των crypto.

Τελικές σκέψεις

Τα δεδομένα που εξετάσαμε μέχρι τώρα αφορούν τους traders ή εκείνους που βλέπουν το Bitcoin ως μια απλή χρηματιστηριακή αξία. Όσοι το αντιλαμβάνονται ως μια νομισματική τεχνολογία ανώτερη από τα κρατικά νομίσματα, κοιτάνε την αγορά με απάθεια μοναχού στο Θιβέτ που έχει βυθιστεί στον διαλογισμό. Αδιαφορούν. Γνωρίζουν τι έχουν στα χέρια τους και απλά αναμένουν τον χρόνο να τους δικαιώσει.

Ωραία όλα αυτά που μας αναφέρατε, θα αναρωτηθούν κάποιοι, αλλά αφορούν μόνο το Bitcoin. Με τα υπόλοιπα νομίσματα τι γίνεται; Σε αυτές τις περιόδους, δεν έχει σημασία να ανακαλύψουμε τα μεμονωμένα σημάδια στα altcoins. Πάντα τον τόνο δίνει το Bitcoin. Όλη η αγορά από αυτό επηρεάζεται άμεσα ή έμμεσα. Αυτό μην το ξεχνάτε ποτέ.

www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: