Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΑΡΠΟΥ - ΠΑΝΩ ΑΠΟ 95% ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΠΙΤΥΧIΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Με ποσοστό επιτυχίας που ξεπερνά το 95% γίνεται πλέον στην Ελλάδα η αρθροπλαστική καρπού, η οποία αποτελεί εξέλιξη αυτής του ισχίου και του γόνατος!


                                  

«Πράγματι τα αποτελέσματα που μας δίνει η αρθροπλαστική καρπού είναι εκπληκτικά και βοηθά πλέον καθοριστικά στην αποτροπή χιλιάδων αναπηριών, καθώς αποκαθιστά την κατεστραμμένη άρθρωση του χεριού» αναφέρει ο διαπρεπής Χειρουργός  Ορθοπεδικός- Μικροχειρουργός Χεριού, Δρ. Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης, Διευθυντής Κλινικής Μικροχειρουργικής Άκρων στο Ιατρικό Ψυχικού, που πραγματοποίησε πριν από τέσσερα χρόνια την πρώτη αρθροπλαστική καρπού τύπου «ελεύθερης κίνησης» (freedom) στην Ελλάδα.

Η αρθροπλαστική τύπου “Freedom”επιτρέπει ελεύθερη κίνηση προς όλες τις κατευθύνσεις (πολυκατευθυντική) σε αντίθεση με τις πρώτες που εμφανίσθηκαν και επιτρέπανε μόνο κάμψη-έκταση.  

Στις ΗΠΑ η χρήση της ολικής αρθροπλαστικής είναι πλέον μέθοδος επιλογής για τις καταστροφικές ενδαρθρικές βλάβες ή αρθρίτιδες της πηχεοκαρπικής άρθρωσης, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στο 20 συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού, όπου και παρουσιάστηκαν αποτελέσματα της νέας μεθόδου.

Η ολική αρθροπλαστική καρπού αποτελεί ένα πολύ ισχυρό όπλο στην φαρέτρα των ορθοπεδικών, καθώς οι μέχρι χτες λύσεις, για την κατεστραμμένη άρθρωση του καρπού (από διάφορες αιτίες),  ήταν η μόνιμη ολική αρθρόδεση του σε ενεργούς χειρώνακτες ή η αφαίρεση τού εγγύς στοίχου (row carpectomy) σε γυναίκες κυρίως μειωμένων λειτουργικών απαιτήσεων.

Οι επεμβάσεις αυτές (μόνιμη αρθροδεσία με πλακόβιδο και εγγύς καρπεκτομή ) παρουσίαζαν όμως σοβαρά λειτουργικά προβλήματα στις κινήσεις του χεριού.

Σύμφωνα με τον κ Ιγνατιάδη η αρθροπλαστική καρπού, και ιδιαίτερα η τύπου “greedom”  παρουσιάζει το σοβαρό πλεονέκτημα απέναντι στην αρθροδεσία ότι διατηρείται η κίνηση του καρπού, ενώ στην αρθροδεσία ναι μεν εξαλείφεται ο πόνος και διατηρείτο η ισχύς, πλην όμως καταργούνταν εντελώς η έκταση-κάμψη του καρπού, στη δε εγγύς καρπεκτομή είχαμε μεν κίνηση αλλά υπήρχε σχετική αστάθεια και έλλειψη ισχύος».

Η επέμβαση διαρκεί περίπου δυο ώρες, γίνεται με περιοχική αναισθησία μαζί με ελαφρά ύπνωση. Η διάρκεια νοσηλείας είναι συνήθως δυο διανυκτερεύσεις.

                                 ΑΙΤΙΑ ΚΑΚΩΣΗΣ ΚΑΡΠΟΥ

Σύμφωνα με επιστημονικά και στατιστικά στοιχεία τρία είναι τα αίτια που μπορούν να ευθύνονται για χιλιάδες, σε ετήσια βάση, σοβαρούς τραυματισμούς του καρπού:

Τραύμα (μετατραυματική αρθρίτις ή οστικό έλειμμα)

Ρευματοειδής αρθρίτις

Οστεοαρθρίτις (εκφύλιση χόνδρου).

           ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΕΣ

Η μέθοδος εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Αμερική, όπου κάθε χρόνο γίνονται και οι περισσότερες αρθροπλαστικές καρπού.

Οι περισσότερες γίνονται σε νέους και αφορούν πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα ή εργαζόμενους που έχουν αρθρίτιδες καρπού!

Σε μεσήλικες και μεγαλύτερες ηλικίες οι αρθροπλαστικές εφαρμόζονται σε ρευματοπάθειες και βαριές οστεοαρθρίτιδες.

Στο 90% των περιπτώσεων δεν χρειάζεται ιδιαίτερη παραγγελία για το υλικό(custom made), δεδομένου του ότι στο σετ υπάρχουν όλα τα μεγέθη και το υλικό είναι σχεδόν έτοιμο (modular). Σε νέα άτομα η ενσφήνωση γίνεται χωρίς ειδικό τσιμέντο, ενώ σε μεγάλες ηλικίες χρησιμοποιείται κατά την τοποθέτηση ιατρικό τσιμέντο (δίκην πορσελάνης).

Κατά την διάρκεια της αποθεραπείας ο ασθενής πρέπει να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες του γιατρού.

Οι ασθενείς που έχουν χειρουργηθεί με αυτή τη μέθοδο απέκτησαν μεγάλο εύρος κίνησης (range of motion)  και επανήλθαν απόλυτα ικανοποιημένοι έχοντας ένα πλήρες followup για  5 χρόνια χωρίς άλλα προβλήματα.

www.ignatiadismicrohand.euwww.microhand-ortho-spine.gr, τηλ. 210 6974280, κιν. 6944251529.

Δεν υπάρχουν σχόλια: