Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Η «μάχη του Παραλίμνιου» κορυφώνεται !

Παραλίμνιος. Μετά τα προεκλογικά “show” της ΝΔ.

(Αφρ.Παπαθανάση) 



Όταν , πριν μερικούς μήνες στο Λιδωρίκι (και πριν χαλάσουν τα πολιτικά προξενιά), έγινε η «παρουσίαση» του έργου του Παραλίμνιου Αγωγού καθώς και η ένταξη του στο Ταμείο Ανασυγκρότησης, είχα με σαφήνεια νομίζω επισημάνει, τα κενά του εγχειρήματος, αλλά και τα κενά στην επιχειρούμενη επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης και των εκπροσώπων της σχετικά με το έργο. 

  1. Τα προβλήματα. 

1ο πρόβλημα: Το Ταμείο Ανασυγκρότησης κλείνει επιχειρησιακά για φυσικό και οικονομικό αντικείμενο, δηλαδή παραλαβή έργου και πληρωμή εργολάβου, τέλος του 2026. Με τα γνωστά προβλήματα και καθυστερήσεις στα δημόσια έργα, ήταν και παραμένει απίθανό το έργο να μπορούσε να ολοκληρωθεί έως τέλος του 2026, ακόμη και με ετήσια παράταση του προγράμματος θα υπήρχαν δυσκολίες, 

2ο πρόβλημα: ο Δήμος Δωρίδας δεν θα μπορούσε να συντηρήσει αυτό έργο, βλάβες, φθορές, καταστροφές, ούτε πιθανά εύκολα από πλευράς κόστους να το λειτουργήσει. Η παρουσίαση στο Λιδωρίκι έγινε, δεν υπήρχαν όμως οι συνοδευτικές μελέτες, μετά από 10 χρόνια αναμονής – που έχουν τα στοιχεία για το κόστος συντήρησης λειτουργίας του έργου και πόσο επιβαρύνει Δήμο Δωρίδας και κατοίκους, 

3ο πρόβλημα: Το πολύ υψηλό σήμερα σε σχέση πριν  χρόνια θέμα του κόστους ενέργειας για την λειτουργία του αγωγού, αντιμετώπιζαν τα φωτοβολταικά συστήματα , χωρίς όμως να έχει κάποιος επίσημα ενημερώσει ότι όντως «υπήρχε» και θα συνέχιζε να υπάρχει «ο διαθέσιμος χώρος» στο δίκτυο μεταφοράς ενέργειας για τα φωτοβολταικά. Επίσης κανείς δεν μίλησε για το σε ποιόν θα ανήκε η κυριότητα του συστήματος φωτοβολταικών, που το σχέδιο έλεγε ότι θα  χρηματοδοτούνταν  από το Ταμείο Ανασυγκρότησης,  (σε ποσοστό 100% ή λιγότερο, όσο φτάσουν τα χρήματα), στο Δήμο ή σε Περιφέρεια, ή στο Ταμείο;


  1. Το έργο.

1ο Έργο στην περιοχή, αποχετευτικού δικτύου και βιολογικού Δημοτικής Ενότητας Λιδωρικίου χρειαζόμαστε.

2ο Όπως και λύση για την απαράδεκτη οικονομικά και πολιτικά κατάσταση, τα λύματα από τον βιολογικό των Φυλακών, να στοιχίζουν περί του ενός εκατομμυρίου ευρώ το χρόνο. Κάντε τους πολλαπλασιασμούς…

3ο Αλλά ταυτόχρονα χρειαζόμαστε και λύση για το καθεστώς προστασίας σύμφωνα με την Υγειονομική διάταξη Α5 του Υπ. Υγείας γύρω από τον Ταμιευτήρα Μόρνου. Λύση που δίνει δυνατότητες επιχειρηματικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας, σαφώς με όρους και προϋποθέσεις. 

4ο Χρειαζόμαστε  δηλαδή ειδικό χωρικό γύρω από τον Ταμιευτήρα που θα ορίσει κανόνες δραστηριοτήτων και περιβαλλοντικούς όρους. Η λογική να πάμε μόνο με τις αποστάσεις , απόσταση από λίμνη – για Χ δραστηριότητα, δεν είναι απόλυτα ορθή, καθώς υπάρχουν σημεία περιβαλλοντικά περισσότερο ευαίσθητα από άλλα.

Για τα ζητήματα της Α5 και του ειδικού Χωρικού δεν μίλησε ουδείς από την Ν.Δ. και την Κυβέρνηση. 


  1. Οι πολιτικές επιλογές. 

1ο Τι θέλουμε για την καρδιά της Δωρίδας, την Δημοτική Ενότητα Λιδωρικίου. Μπορούμε να στηρίξουμε την κτηνοτροφία και την επιχειρηματικότητα στην περιοχή;  Πως μπορούμε να αναστρέψουμε το κύμα φυγής νέων ανθρώπων από την περιοχή και όλη τη Φωκίδα. Εγώ πιστεύω και πολλάκις το έχω καταθέσει ότι χρειάζονται συνδυαστικά μέτρα και στόχοι για την ανάπτυξη και προστασία των Ορεινών Περιοχών στη Φωκίδα και στη Στερεά. Η ΟΧΕ της Περιφέρειας είναι ακόμη στα χαρτιά, ούτε συζήτηση θεσμική για τις Ορεινές Περιοχές, ούτε εξειδίκευση. Καμιά πρωτοβουλία από την Κυβέρνηση. Τα γνωστά δηλαδή. 

2ο Η ΕΥΔΑΠ ΠΑΓΙΩΝ (Δημόσιο) και η ΕΥΔΑΠ ΑΕ (εισηγμένη στο χρηματιστήριο με ξένους θεσμικούς μετόχους – επενδυτές) που είναι σε σχέση με το έργο προστασίας του Ταμιευτήρα.  Δηλαδή η ΕΥΔΑΠ ΑΕ πουλάει το νερό, αλλά δεν έχει ευθύνη προστασίας και συμμετοχή στο κόστος αυτού, κρυπτόμενη και προστατευόμενη πίσω από την Α5 Υγειονομική Διάταξη; Δεν είναι δίκαιο και η Κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει, αφού έφερε εκ νέου το έργο του Παραλίμνιου που η ίδια απένταξε πριν 10 χρόνια να βρει λύση. 

3ο Έργο  Παραλίμνιου «κονσέρβα» έτοιμο με βελτιώσεις της παλιάς μελέτης ή εξέταση νέων λύσεων ή και τεχνολογιών για το έργο. Έγινε νέα ανάλυση συνθηκών, πχ κόστος ενέργειας, τεχνολογιών, καλών ευρωπαϊκών πρακτικών για ανάλογα έργα ή τίποτε από αυτά. Όπως στο απόλυτο τίποτα για την εξέλιξη του έργου και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που επί πέντε συναπτά έτη «ήταν υπό σκέψη και διαλογισμό» για το τι έργο – τεχνολογίες χρειάζονταν, αλλά αποτέλεσμα ουδέν ή μηδέν. Πέρασαν απλά πέντε χρόνια χωρίς το παραμικρό θετικό βήμα. 


  1. Επιμονή για λύσεις. Όχι εγκατάλειψη της περιοχής.  

1ο Θέλουμε ανάπτυξη στη Δωρίδα. Θέλουμε να μείνει κόσμος στην περιοχή. Χρειαζόμαστε για αυτό έναν ολιστικό σχεδιασμό. Η μερική αλλαγή στην Α5 Υγειονομική Διάταξη, εφόσον υπάρχει έργο που λύνει ζητήματα αποχετεύσεων και περιβαλλοντικής προστασίας και το μικρό ειδικό χωρικό για την περιοχή είναι ουσιαστικό μέρος μιας λύσης που πρέπει πολιτικά να επιδιώξουμε.

2ο  Η ΕΥΔΑΠ ΑΕ και ΕΥΔΑΠ ΠΑΓΙΩΝ, όπως και το αρμόδιο για τις Φυλακές Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, πρέπει να αναλάβουν κόστος και ευθύνη για την προστασία του Ταμιευτήρα, δεν μπορεί να μετακυλύεται  το κόστος και η ευθύνη στο Δήμο Δωρίδας.

3ο  Η ΕΥΔΑΠ ΠΑΓΙΩΝ και η ΕΥΔΑΠ ΑΕ και το Υπουργείο Πολιτισμού, πρέπει να αναλάβουν το κόστος ανάδειξης του Καλλίου ως νεώτερο μνημείο, πολιτιστική κληρονομιά , προσφορά ενός τόπου και των ανθρώπων του σε όφελος της Χώρας. Χρειάζεται η προστασία και ανάδειξη των αρχαιολογικών μνημείων και χώρων στην περιοχή, αρχαίο Κάλλιο και Φύσκο

  1. Κεντρικό ζήτημα για όλη τη Χώρα η διαχείριση των υδατικών αποθεμάτων.

Η κλιματική κρίση είναι εδώ. Το ζήτημα με τις ξηρασίες τα λίγα χιόνια και τα υδατικά αποθέματα κομβικό για τις επόμενες δεκαετίες. 

Και κάτι που λίγοι παρακολουθούν, ενώ θεωρώ ότι είναι απόλυτα κρίσιμο, είναι η ανακοίνωση και ενέργειες του Υπ. Υποδομών για μελέτες ενίσχυσης των υδατικών αποθεμάτων, παράλληλα με το κανάλι του Μόρνου, από Εύηνο προς Μόρνο και την ανάθεση δημόσιας σύμβαση σχετική με την καταγραφή των υπαρχουσών και επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων της ευρύτερης περιοχής γύρω από τους Ταμιευτήρες Μόρνου και Εύηνου, καθώς και στη διαχείριση της αποχέτευσης και επεξεργασίας των λυμάτων των γύρω περιοχών. Από την μελέτη θα προκύψουν μέτρα…,  «για τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης και λειτουργίες, τα οποία θα ληφθούν υπόψη κατά την ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων που αφορούν το έργο «Υδραγωγείο Μόρνου – Υλίκης και συνοδών έργων….ΑΔΑ Β1460- Υ0Β». Αμφιβάλλω αν για τα θέματα αυτά υπάρχει καν επίσκεψη, πόσο μάλλον επίσημη ενημέρωση και κοινός τόπος αντίληψης, από τους υπευθύνους να παρακολουθήσουν τα θέματα στην Φωκίδα και την Στερεά. Εύχομαι να κάνω λάθος. 

  1. Το ΠΑΣΟΚ ασχολείται συστηματικά με το έργο του Παραλίμνιου. 

Σαφώς αδικεί ο κ. Βουλευτής Φωκίδας, Ι. Μπούγας το ΠΑΣΟΚ, όταν αναρωτιέται σε δελτίο τύπου του για τη στάση του ΠΑΣΟΚ για το έργο και την περιοχή. Αφορμή μια ακόμη κοινοβουλευτική ερώτηση για το μέλλον του έργου μετά το αντίο του Ταμείου Ανασυγκρότησης. 

Ασχολούμαστε συστηματικά για χρόνια. Για την 1η ένταξη του στο ΕΣΠΑ του Υπ. Περιβάλλοντος. Συστηματικά για την τύχη του με θέσεις, κοινοβουλευτικό έλεγχο και προτάσεις, από την απένταξη του λόγω επιλογής κυβέρνησης ΝΔ το 2013. Που τότε, ούτε αυτός, ούτε η τοπική ΝΔ έβγαλαν δυο λέξεις διαμαρτυρίας. 

Ο Παραλίμνιος δεν υπήρχε καν στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ το 2019 και «ξεχάστηκε» το 2013 στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από τη Λαμία για ζητήματα Στερεάς.  Και στα χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν ήρθε ποτέ ως θέμα στη Βουλή από τη Ν.Δ. 

Στη ΝΔ ήξεραν και ξέρουν για τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα του Ταμείου Ανασυγκρότησης, έκαναν όμως πως δεν το άκουγαν όταν γράφαμε ότι καλύτερα το έργο να μπει σε Τομεακό με συγχρηματοδότησης ΕΥΔΑΠ για να έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030. Ήθελαν όμως στο Λιδωρίκι  βιαστικό  “show” σε μια μελέτη ΕΤΟΙΜΗ από το 2011. Ως κυβέρνηση δε δεν υπάρχει ουδεμία ενημέρωση από τη ΝΔ για σειρά ζητημάτων του «κύκλου Παραλίμνιος», λείπει δηλαδή ο σχεδιασμός και τα πρωτόκολλα συναντήσεων με το Υπ. Υγείας για την αλλαγή της Α5 υγειονομικής διάταξης καθώς και ο σχεδιασμός για ειδικό χωρικό γύρω από τον Ταμιευτήρα.

 



ΥΓ. Για την ιστορία. Τι έγραφα με την ανακοίνωση της εκδήλωσης για τον Παραλίμνιο στο Λιδωρίκι.

https://iparnassos.gr/2023/04/afr-papathanasi-ti-ischyei-gia-to-ergo-tou-paralimniou/




1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Ν.Δ. ΤΑ ΚΑΝΑΤΕ ΣΚ@ΤΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ !!!
ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΤΟ ΣΥΖΗΤΑΩ..ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΦΩΚΙΔΑ...