Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

“Σημαντική η ημερίδα για την προοπτική ανάπτυξης της Δωρίδας από την Ένωση Δωριέων Επιστημόνων (ΕΔΕΠ)‘‘






C:\Users\USER\Pictures\ΕΜΒΛΗΜΑ - ΕΔΕΠ 03.GIFΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                         ΑΘΗΝΑ 28.05.2024



Με σημαντικά ενδιαφέροντα θέματα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Αθήνα χθες Δευτέρα στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, η Ημερίδα της Ένωσης Δωριέων Επιστημόνων (ΕΔΕΠ) με θέμα “Δωρίδα, Αναπτυξιακή Προοπτική”.

Τον συντονισμό της Ημερίδας, την παρουσίαση των εισηγητών και τον σχολιασμό είχε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΠ καθηγητής Πανεπιστημίου Αθήνας Δημήτρης Παναγιωτόπουλος.

Ευχαρίστησε τους διακεκριμένους ομιλητές καθώς και όλους όσους παραβρέθηκαν και παρακολούθησαν την Ημερίδα, και ευχήθηκε όλοι μαζί πολίτες και φορείς της Δωρίδας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να δώσουμε την προοπτική και την ανάπτυξη της Δωρίδας μας που της αξίζει.

Χαιρετισμό έκανε εκ μέρους του Δήμου Δωρίδας ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γρηγόρης Αλεξανδρής, τονίζοντας τη σημασία της Ημερίδας για τη δημιουργία θετικών αναπτυξιακών προτάσεων που θα βοηθήσουν και το Δήμο στην υλοποίησή τους στο μέτρο του εφικτού. Άλλωστε η ΕΔΕΠ είναι επιστημονικός συνεργάτης του Δήμου.

Τα θέματα που ανέπτυξαν οι ομιλητές ήταν :

  • «Οι προοπτικές του ορεινού τουρισμού στο Δήμο Δωρίδος»  από τον  Κώστα Κατσιγιάννη, Πολιτικό Μηχανικό ΕΜΠ, π. Γενικό Διευθυντή του ΕΟΤ

  • «Ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της ορεινής Δωρίδας» από τον Μιλτιάδη Κατσαρό, Επίκουρο Καθηγητή Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ 

  • «Αναπτυξιακά Χρηματοδοτικά Εργαλεία για Δήμους και Περιφέρειες» από τον Μιχάλη Δρίτσα Μηχανολόγο Μηχανικό ΕΜΠ, MSc, ΜΒΑ, Στέλεχος Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ΜΟΔ  ΑΕ.


Ολόκληρες οι εισηγήσεις-ομιλίες θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο και στην ιστοσελίδα της ΕΔΕΠ για όσους πολίτες και φορείς ενδιαφέρονται.


Στην ημερίδα παρεμβάσεις-τοποθετήσεις για διάφορα κρίσιμα και επίκαιρα θέματα έκαναν από αυτούς που την παρακολούθησαν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Βορειοδυτικής Δωρίδας  Στέλιος Τσιώρης, ο π.Πρόεδρος της Αδελφότητας Λευδιωτών Μάκης Κυριανάκης, ο π. Πρόεδρος της Δωρικής Αδελφότητας Κώστας Λιάπης και ο Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΠ, π.Αντιδήμαρχος Δωρίδας Κώστας Αντωνόπουλος.

Τέλος ο Γραμματέας της ΕΔΕΠ Γιώργος Παπαθανασίου παρουσίασε επιγραμματικά τα πεπραγμένα της ΕΔΕΠ την περσινή χρονιά 2023 καθώς και τις δραστηριότητές της που έχει προγραμματίσει για το 2024 όπου πολλές έχουν ήδη δρομολογηθεί από το 2023, αναφέροντας συγκεκριμένα:

1. Ενέργειες και δράσεις σχετικά με την επιχειρούμενη εγκατάσταση του Φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 279.992 MW στη θέση «Μαλανδρίνο» . Συγκεκριμένα:

1.1. Συμμετοχή στην κινητοποίηση διαμαρτυρίας των κατοίκων Λιδωρικίου, Μαλανδρίνου, Αμυγδαλιάς και λοιπών Κοινοτήτων του Δήμου Δωρίδος

1.2. Πραγματοποίηση των πρώτων ενεργειών για την υλοποίηση της πρότασης αξιοποίησης και συνδυασμού ενεργού και  σχολάζοντος κεφαλαίου της Δωρίδας με τη δημιουργία του κατάλληλου Φορέα ανάληψης της Οργάνωσης, Διοίκησης και Διαχείρισης.

1.3. Συμμετοχή στην ενημερωτική Ημερίδα «ΑΠΕ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗ ΔΩΡΙΔΑ» που έγινε την 17/2/24 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δήμου Δωρίδος στο Λιδωρίκι

1.4. Ανάθεση σχετικής υποστηρικτικής προς την Κίνηση γνωμοδότησης, η οποία επιχορηγήθηκε από τον Πρόεδρο της ΕΔΕΠ Δημήτρη Παναγιωτόπουλο

1.5. Προγραμματισμός διενέργειας εκδήλωσης στο Μαλανδρίνο το Σάββατο 22/6 /24 με βασικό θέμα : «ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΟΥ ΜΟΡΝΟΥ- ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ- ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ».

2. Βράβευση από την ΕΔΕΠ σε ειδικές τελετές των αποφοίτων των τριών Λυκείων της Δωρίδας (Λιδωρικίου, Ερατεινής και Ευπαλίου) που εισήχθησαν   σε Α.Ε.Ι, κατά τις ακαδημαϊκές περιόδους 2022- 23 και 2023-24

3. Προγραμματισμός  διενέργειας σεμιναρίων  προληπτικής Υγιεινής στη Δωρίδα από το μέλος της ΕΔΕΠ συνταξιούχο Ιατρό κ. Μαρία Φακάλου

4. Πραγματοποίηση συνεργασίας με τον Καθηγητή Σεισμολογίας Ευθύμιο Λέκκα για διοργάνωση   σχετικών με την προστασία  από τους  σεισμούς ενημερωτικών επισκέψεων στα σχολεία της Δωρίδας.

5. Δρομολόγηση σύναψης Συμφωνιών συνεργασίας  με Πανεπιστήμια (Γεωπονικό κλπ)

6. Έκδοση Επιστημονικού Περιοδικού της ΕΔΕΠ , το οποίο θα φέρει τον τίτλο «ΔΩΡΙΕΙΣ» 

7. Δρομολόγηση των ενεργειών ίδρυσης της «Δωρικής Ακαδημίας Τεχνών, Πολιτισμού και Ανάπτυξης» στο Μαλανδρίνο.

8. Συμμετοχή μελών του Δ.Σ  με αρθρογραφία και επιστημονικές  δημοσιεύσεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο της Δωρίδας

9. Παρακολούθηση ή/και συμμετοχή , όπου υπήρξε δυνατότητα, σε διάφορα επί μέρους θέματα  , που επίσης απασχόλησαν το Δ.Σ., ενδεικτικά: 

9.1. Παρακολούθηση των προτάσεων της ΕΔΕΠ για δράσεις και έρευνες, που υιοθετήθηκαν από την Επιτροπή Δωρίδα '21, και εγκρίθηκε η χρηματοδότηση τους από τον Δήμο Δωρίδος. 

9.2 Παρακολούθηση του έργου διάνοιξης του ιστορικού μονοπατιού ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ –ΑΜΦΙΣΣΑΣ, στο πλαίσιο του προγραμματιζόμενου Εορτασμού το 2026. 

Σημείωση: Στο σχέδιο έργων και δράσεων που εκπονήθηκε από το Δ.Σ. της ΕΔΕΠ , περιλαμβάνονται και τα πιο κάτω η ενασχόληση με τα οποία θα εξαρτηθεί από την περαιτέρω  σχετική δυνατότητα των μελών του Δ.Σ., δεδομένου ότι έχουν προτεραιότητα τα ήδη σε εξέλιξη έργα, καθώς   και από το ενδιαφέρον για υποστήριξη από τα  λοιπά μέλη και φίλους της ΕΔΕΠ , των οποίων η συμμετοχή και συμβολή τους είναι επιθυμητή και αναγκαία. 

  • Σχεδιασμός ,  μελέτη και υποβολή προτάσεων για  το έργο « Η Τουριστική προβολή της Δωρίδας»  

  • Συγκρότηση Ομάδων Επιστημόνων με συγκεκριμένες δεξιότητες, για να προσφέρουν χρηστικό έργο επί θεμάτων που αφορούν τη Δωρίδα. 

  • Ανακίνηση του θέματος των Αντισταθμιστικών Οφελών της Λίμνης Μόρνου 

  • Ανέγερση Μνημείου πεσόντων Δωριέων στον κήπο του Μεσολογγίου

  • Ανάδειξη του χώρου όπου ήταν το σπίτι του Μακρυγιάννη στο Αβορίτι Κροκυλίου

  • Μελέτη ανάδειξης των πέτρινων γεφυριών της Δωρίδας





C:\Users\USER\Pictures\ΕΜΒΛΗΜΑ - ΕΔΕΠ 03.GIF

Βερανζέρου 4, 10677, ΑΘΗΝΑ Τηλ.: 210 3810329,  

Ε-mail: edep@doriep.g και  gpap1944@gmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια: