Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Τα επεκτατικά όνειρα της Τουρκίας βρίσκονται πλέον στη διδακτέα ύλη των μαθητών

Στα σχολικά βιβλία της Τουρκίας θα συμπεριληφθούν και χάρτες της Γαλάζιας Πατρίδας για να εξηγείται καλύτερα η ανατολική Μεσόγειος, η Θάλασσα των Νήσων (όπως αποκαλείται το Αιγαίο) και η στρατηγική σημασία της Κύπρου για την Τουρκία και τον τουρκικό κόσμο.


Από την προσεχή σχολική χρονιά οι Τούρκοι μαθητές και μαθήτριες (από το… νηπιαγωγείο έως την τελευταία τάξη του Λυκείου) θα «εμπλουτίζουν» την «εθνική τους συνείδηση» με μαθήματα για την ΑΟΖ, την υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα. Δεν θα γράφεται δηλαδή, όπως μαθαίνω, στα μαθήματα «Αιγαίο», αλλά θάλασσα των νησιών.

Στα σχολικά βιβλία θα συμπεριληφθούν και χάρτες της Γαλάζιας Πατρίδας για να εξηγείται καλύτερα η ανατολική Μεσόγειος, η Θάλασσα των Νήσων (όπως αποκαλείται το Αιγαίο) και η στρατηγική σημασία της Κύπρου για την Τουρκία και τον τουρκικό κόσμο. Η ενσωμάτωση ενός δόγματος εξωτερικής πολιτικής στην τουρκική εκπαίδευση υποδηλώνει μια αλλαγή προσέγγισης προς ένα πιο εθνικιστικό πλαίσιο.

Όλη η νέα διδακτέα πλέον ύλη της λεγόμενης Γαλάζιας Πατρίδας στα σχολικά βιβλία, δείχνει τις επεκτατικές βλέψεις ή τα απραγματοποίητα όνειρα της Τουρκίας στην περιοχή μας.




Δεν υπάρχουν σχόλια: