Δευτέρα 27 Μαΐου 2024

ΦΟΙΤΗΤΕΣ του ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ του PURDUE UNIVERSITY της ΙΝΤΙΑΝΑ των ΗΠΑ στο 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΤΕΑΣ

ΦΟΙΤΗΤΕΣ του ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ του PURDUE UNIVERSITY της ΙΝΤΙΑΝΑ των ΗΠΑ στο 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΤΕΑΣ



Περισσότερα στην ιστοσελίδα μας: https://1dim-iteas.fok.sch.gr/
Στο πλαίσιο της συνεργασίας με Πανεπιστήμια του εξωτερικού, το σχολείο μας φιλοξένησε για δύο ημέρες φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου του College of Education, Purdue University της πολιτείας της Ινδιάνα των ΗΠΑ. Τους φοιτητές συνόδευε η καθηγήτρια της Ειδικής Αγωγής του Παν/μίου του Purdue κα Kharon Grimmet.
Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος του Πανεπιστημίου του Purdue: «Εκπαίδευση στο εξωτερικό, βιωματική μάθηση σε ιστορικές τοποθεσίες. Μαθαίνοντας τη δυναμική ιστορία & τον πολιτισμό της Ελλάδας. Η δυναμική ιστορία και ο πολιτισμός της, έχουν διαμορφώσει τον κόσμο στον οποίο ζούμε, τη γλώσσα που μιλάμε και τη δημοκρατία που απολαμβάνουμε»
Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε από κοινού με την κα Μαρία Κυριακού εκπ/κό της Αγγλικής Γλώσσας της σχολικής μας μονάδας.
Οι φοιτητές παρακολούθησαν μαθήματα στις ελληνικές τάξεις αποκτώντας με αυτό τον τρόπο μια αίσθηση του καθημερινού προγράμματος και των δραστηριοτήτων του σχολείου μας.
Ενεπλάκησαν όμως στο καθημερινό μας ωρολόγιο πρόγραμμα, αφού αντίστοιχα έκαναν μάθημα στους μαθητές/τριες των Β΄, Γ΄ και ΣΤ΄ τάξεων. Οι μαθητές μας συμμετείχαν ενεργά και με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό.
Στο τέλος της κάθε ημέρας ακολουθούσαν παιδαγωγικές συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους εκπαιδευτικούς, για την αξιολόγηση των δραστηριοτήτων αλλά και για την ανταλλαγή καλών πρακτικών, απόψεων και εμπειριών. Συζητήσαμε για τα εκπαιδευτικά συστήματα των δύο χωρών αλλά και για τον τρόπο που σχεδιάζεται η ένταξη των μαθητών στις δύο χώρες.
Τις επόμενες ημέρες επισκεφτήκαμε, την Δ/ντρια Α/θμιας Εκπ/σης Φωκίδας κα Αμαλία Παπαϊωάννου στα Γραφεία της Δ/νσης. Η Δ/ντρια τους ενημέρωσε για τον τρόπο λειτουργίας του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος γενικότερα και ειδικότερα για την εκπαιδευτική πολιτική, όσον αφορά στην Ειδική Αγωγή και στην ενταξιακή εκπαίδευση, καθώς για τις αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Π.Ε. Φωκίδας. Ακολούθησε ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συζήτηση και έγινε ανταλλαγή απόψεων.
Η επιτόπια εργασία παρέχει την ευκαιρία σε φοιτητές, να φιλοξενηθούν για κάποιο διάστημα από ένα σχολείο, και να ενταχθούν στο πρόγραμμα του έχοντας την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δια ζώσης διαφορετικές παιδαγωγικές τεχνικές διδασκαλίας και διαφορετικά σχολικά περιβάλλοντα σε διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα.
Ήταν μία μοναδική εμπειρία τόσο για τους φοιτητές, που παρακολούθησαν μαθήματα σε ελληνικό σχολείο όσο και για τους μαθητές/τριες και τους εκπαιδευτικούς της σχολικής μας μονάδας που τους φιλοξένησαν στις τάξεις τους και είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν γνώση και πρακτικές και να ανταλλάξουν εκπαιδευτικές εμπειρίες.
Μια νέα συνεργασία μόλις άρχισε!!! Το ραντεβού ανανεώθηκε για την επόμενη σχολική χρονιά, όπου σχεδιάζουμε να εργαστούμε με κοινό εκπ/κό πρόγραμμα και για περισσότερες μέρες στο σχολείο μας!!!

1ο Δ.Σ Ιτέας

Δεν υπάρχουν σχόλια: