Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

Τοποθετήθηκε ο Αυτόματος Μετεωρολογικός Σταθμός της Ε.Μ.Υ. στο Αίγιο

ΣΕ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ



Με πολλαπλά οφέλη σε διάφορους τομείς όπως γεωργία, αλιεία, ναυσιπλοΐα αλλά και ως προς την ενίσχυση της πρόληψης στον τομέα της πολιτικής προστασίας, εγκαταστάθηκε και λειτουργεί ο Αυτόματος Μετεωρολογικός Σταθμός της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, στο Αίγιο.

Ο Σταθμός τοποθετήθηκε πριν λίγες ημέρες σε χώρο που παραχωρήθηκε από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο εντός των εγκαταστάσεων του νέου λιμένα, συλλέγει τα μετεωρολογικά δεδομένα και τα αποστέλλει σε πραγματικό χρόνο μέσω σύνδεσης με δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, στην Ε.Μ.Υ. για αξιοποίηση.

Σημειωτέον ότι η εγκατάσταση έγινε με ευθύνη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Ε.Μ.Υ. ενώ χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το ΕΣΠΑ, με τον δήμο Αιγιαλείας να μην επιβαρύνεται, δεδομένου ότι ο Σταθμός έχει περιορισμένη ενεργειακή κατανάλωση.


Διακινεί με ταχύτητα τα δεδομένα για επεξεργασία

 

Όπως ενημέρωσε το Protionline.gr ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αιγιαλείας Ανδρέας Οικονόμου, ΄΄αρχικά είχε προταθεί ένας άλλος χώρος για να εγκατασταθεί ο Αυτόματος Μετεωρολογικός Σταθμός, ωστόσο επιλέχθηκε ο χώρος περίπου 10Χ10 στο νέο λιμάνι και παραχωρήθηκε από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. Ο χώρος είναι περιφραγμένος και ασφαλής και πριν λίγες ημέρες εγκαταστάθηκε ο Σταθμός με ευθύνη της Ε.Μ.Υ που είναι ο αρμόδιος φορέας μετεωρολογικής υποστήριξης και διαχειρίζεται το πρόγραμμα΄΄.

Ως προς τα χαρακτηριστικά του Σταθμού, τόνισε: ΄΄Έχει αρκετούς αισθητήρες, τη δυνατότητα να καταγράφει την ταχύτητα διαχείρισης, τις μετεωρολογικές παραμέτρους και μπορεί να διακινεί ταχύτερα τα δεδομένα και να τα αποστέλλει στις κεντρικές υπηρεσίες για επεξεργασία΄΄.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, ΄΄το σύστημα ικανοποιεί τις πιο αυστηρές προδιαγραφές του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού και τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συστήματα μετεωρολογικής υποστήριξης που εγκαθίστανται σε αστικές περιοχές΄΄.


Χαρακτηριστικά και τρόπος λειτουργίας


΄΄Έγινε η τοποθέτηση κεραίας ενός ιστού που στηρίζεται από αντηρίδες στο έδαφος. Συγκεκριμένα, ο Σταθμός αποτελείται από τα ακόλουθα είδη: α. Μεταλλικό ιστό δέκα μέτρων, β. Αισθητήρες ανέμου, πίεσης, θερμοκρασίας, υγρασίας κ.λπ., γ. Εξοπλισμό παροχής ενέργεια, δ. Τηλεπικοινωνιακό και δικτυακό εξοπλισμό, ε. Εξοπλισμό ασφαλείας, αλεξικέραυνο, μηχανισμό ανατροπής υπερτάσεων κ.λπ.΄΄, πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου, τονίζοντας: ΄΄Ο Σταθμός τροφοδοτείται από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, έχει όμως περιορισμένη κατανάλωση αφού είναι ενεργειακά αυτόνομος δεδομένου ότι περιλαμβάνει φωτοβολταϊκά στοιχεία με συσσωρευτές΄΄.


Σημαντικά τα οφέλη από τη λειτουργία του


Μέσω του Σταθμού συλλέγονται τα μετεωρολογικά δεδομένα και αποστέλλονται σε πραγματικό χρόνο στην Ε.Μ.Υ. Αναφορικά με το πώς ωφελεί την περιοχή, ο κ. Οικονόμου σημείωσε:
΄΄Κατ’ αρχάς έχουμε τη δυνατότητα να λαμβάνουμε τις πληροφορίες που παρέχει, ενώ συμβάλει στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, στις αγροτικές καλλιέργειες, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα τη μετεωρολογική υποστήριξη της ευρύτερης περιοχής. Επίσης, θα βοηθήσει στις ακριβείς εκτιμήσεις για τυχόν ζημιές και αποζημιώσεις παραγωγών, αφού οι αρμόδιοι φορείς στο εξής μπορούν να βασιστούν σε αυτό το σύστημα, που είναι επίσημα τεκμηριωμένο από την ίδια την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία΄΄.

Τέλος, να επισημανθεί ότι θα βοηθήσει και στο ευαίσθητο θέμα των πυρκαγιών του καλοκαιριού που απειλούν την ευρύτερη περιοχή, καθώς υπάρχει απευθείας σύνδεση και με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, όπου δίνονται τα ακριβή στοιχεία για οποιαδήποτε εκτίμηση και προγραμματισμό.

Υπενθυμίζεται ότι η έγκριση εγκατάστασης λειτουργίας του Σταθμού στο Αίγιο είχε γίνει επί των ημερών του Νίκου Καραΐσκου στην αντιδημαρχία Πολιτικής Προστασίας


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: