Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Eurostat: Οι Έλληνες είναι οι πιο «σκληρά εργαζόμενοι» στην ΕΕ- Πόσες ώρες εργάζονται

«Πρωταθλητές Ευρώπης» οι Έλληνες εργαζόμενοι, σύμφωνα με τη Eurostat



 

Πρώτη θέση σε επίπεδο ΕΕ κατέλαβαν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα όσον αφορά στις ώρες που εργάζονται σε εβδομαδιαία βάση.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, το 2023 οι άνδρες με πλήρη απασχόληση εργάστηκαν κατά μέσο όρο 39,8 ώρες την εβδομάδα, με τις γυναίκες να εργάζονται κατά μέσο όρο 37,8 ώρες.

Εστιάζοντας στις γυναίκες εργαζόμενες, οι περισσότερες ώρες εργασίας σε εβδομαδιαία βάση καταγράφονται στη Ρουμανία (39,5 ώρες), ενώ ακολουθούν η Λιθουανία (39,4 ώρες) και η Ελλάδα (39,3 ώρες).  Από την άλλη, τις λιγότερες ώρες δούλεψαν οι γυναίκες στην Ολλανδία (35,2 ώρες την εβδομάδα), στη Φινλανδία (35,7 ώρες) και στην Ιρλανδία (36,5 ώρες). 



 


 Αναφορικά με τους άνδρες, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, σε 7 ευρωπαϊκές χώρες προκύπτει εργασιακή εβδομάδα άνω των 40 ημερών με την Ελλάδα να βρίσκεται στην πρώτη θέση με 42,5 ώρες εργασίας. Ακολουθούν η Κύπρος (41,3 ώρες) και η Πολωνία (41,1 ώρες). Τις λιγότερες ώρες, φαίνεται να έχουν εργαστεί σε Φινλανδία και Λουξεμβούργο (38,4 ώρες) αλλά και σε Ολλανδία και Σουηδία (38,8 ώρες).

Στη μερική απασχόληση οι γυναίκες εργάστηκαν περισσότερες ώρες σε εβδομαδιαία βάση. Με τον μέσο όρο και για τα δυο φύλα, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, να είναι στις 22 ώρες την εβδομάδα, η Δανία ξεχωρίζει για τη μεγάλη διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών (εργάστηκαν 18,3 ώρες και 20,9 ώρες σε εβδομαδιαία βάση, αντίστοιχα). 

Οι δραστηριότητες στις οποίες καταγράφονται οι περισσότερες ώρες εργασίας σε εβδομαδιαία βάση στο σύνολο της ΕΕ είναι: γεωργία, δασοκομία, αλιεία (41,5 ώρες), τα ορυχεία και τα λατομεία (39,1) και οι κατασκευές (38,9). Από την άλλη τις λιγότερες ώρες συναντάμε μεταξύ των οικιακών βοηθών (26,7 ώρες), σε όσους ασχολούνται με την εκπαίδευση (31,9) και με τις τέχνες και την ψυχαγωγία (33 ώρες).

 πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: