Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

Αθόρυβες επιτυχίες για τα ελληνικά πανεπιστήμια

Τα πανεπιστήμιά μας έχουν εκπαιδεύσει δεκάδες χιλιάδες στελέχη που σταδιοδρομούν με επιτυχία. Η διεθνής αναγνώριση και τα ιδρύματα που συγκαταλέγονται στα 100 καλύτερα του κόσμου. Γράφει ο Θ. Κρίντας.



Συνήθως οι άνθρωποι των επιχειρήσεων παραβλέπουμε τη σημασία που έχουν οι επιδόσεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Όμως η διεθνής αναγνώριση της αποτελεσματικής εκπαίδευσης των managers, και όχι μόνο, είναι μια τρανή απόδειξη της ικανότητάς τους να συνδυάζουν τη γνώση με τις ανάγκες της εποχής μας, την αριστεία με την αποδοτικότητα.

Το διεθνές περιοδικό Ceoworld Magazine παρουσίασε την κατάταξη των 100 καλύτερων σχολών διοίκησης στον κόσμο. Χρησιμοποίησε ένα μεγάλο αριθμό παραμέτρων, που περιλαμβάνουν και την ικανοποίηση των σπουδαστών, την άποψη των επαγγελματιών της αγοράς και τη γνώμη των υπευθύνων προσλήψεων. Η κατάταξη αφορά τις μεταπτυχιακές σπουδές στη διοίκηση των επιχειρήσεων, που βοηθούν στην ενίσχυση των προοπτικών καριέρας.

Η διοίκηση

Το Harvard Business School καταλαμβάνει την πρώτη θέση, ενώ στις 10 πρώτες κατατάσσονται τέσσερα ευρωπαϊκά ιδρύματα από τρεις χώρες. Την Αγγλία, τη Γαλλία και την Ισπανία. Στις πρώτες 50 θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης ιδρύματα έχουν 12 χώρες, ενώ συνολικά συμμετέχουν ιδρύματα από 19. Με άριστα το 100, η βαθμολογία του πρώτου ήταν 99.81 και του τελευταίου στην κατάταξη 74.07. Με λίγα λόγια, όλες οι σχολές προσφέρουν ένα ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο σπουδών.

Είναι αξιοσημείωτο ότι τη χώρα μας εκπροσωπεί το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (96η θέση) και κατά τη γνώμη μου δείχνει πόσο μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης έχει αυτός ο χώρος. Για όσους θεωρούν τις τελευταίες θέσεις ανάξιες λόγου, να επισημάνω ότι το Strathclyde, Σκωτία, βρίσκεται στην 92η θέση και το πασίγνωστο Bocconi, Ιταλία στην 90ή.

Γράφω αυτές τις λέξεις γιατί θέλω να μοιραστώ τη χαρά μου που ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας μας κατάφερε να βρίσκεται στα 100 καλύτερα του κόσμου. Χαίρομαι γιατί οι Έλληνες, που ενδιαφέρονται για μεταπτυχιακά, έχουν την ευκαιρία να το κάνουν στη χώρα τους, γνωρίζοντας ότι το επίπεδο σπουδών είναι αναγνωρισμένα υψηλό. Χαίρομαι επίσης γιατί μια τάση που είδαμε τελευταία, η συμμετοχή ξένων στα μεταπτυχιακά προγράμματα, μπορεί να συνεχιστεί και να ενισχυθεί και αυτό να βελτιώσει περισσότερο τη σχετική θέση του ΟΠΑ αλλά και των άλλων ιδρυμάτων. Χαίρομαι επίσης γιατί αυτή η αναγνώριση θα ενισχύσει τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των πανεπιστημίων και θα δούμε περισσότερη Ελλάδα στις κατατάξεις των επόμενων ετών.

Η ιατρική 

Στις αμέσως επόμενες σελίδες του ίδιου τεύχους όμως, η θετική έκπληξη ήταν εξίσου μεγάλη. Σε αντίστοιχη κατάταξη των πανεπιστημίων με πλήρες πρόγραμμα σπουδών φοίτησης στην Ιατρική, στα 100 διεθνή πανεπιστήμια συναντούμε τρία ελληνικά. Το Καποδιστριακό, της Κρήτης και το Αριστοτέλειο. Όλα απέσπασαν βαθμολογία άνω του 72% και έφεραν τη χώρα μας πολύ ψηλά στον παγκόσμιο χάρτη των υγειονομικών σπουδών, σε μια περίοδο που η ιατρική μαζί με άλλες σχετικές επιστήμες βρίσκονται στο επίκεντρο των εξελίξεων λόγω της πανδημίας που είναι σε εξέλιξη. Να σημειωθεί ότι στην κατάταξη εκπροσωπούνται μόνο 25 χώρες από όλο τον κόσμο και ότι απουσιάζουν αρκετές ευρωπαϊκές, όπως και άλλες μεγάλες οικονομίες.

Ο τουρισμός 

Η επόμενη κατάταξη αφορούσε τις σπουδές για επαγγελματίες στον χώρο της διοίκησης Τουρισμού. Η Ελβετία με τη σχολή τουρισμού της Λοζάνης κατέλαβε την πρώτη θέση, ενώ δύο εκπρόσωποι της χώρας μας βρίσκονται στις πρώτες 50 θέσεις. Το Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος και η σχολή Τουρισμού του Mediterranean College βρίσκονται ανάμεσα στα 55 ιδρύματα που βαθμολογούνται από 70% και πάνω στη σχετική κατάταξη.

Νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουμε πόσα σημαίνουν τα παραπάνω και τις προεκτάσεις που αυτές οι αθόρυβες επιτυχίες μπορούν να έχουν. Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας μας έχουν εκπαιδεύσει δεκάδες χιλιάδες στελέχη που βρίσκονται σήμερα σε όλο τον κόσμο και σταδιοδρομούν με επιτυχία. Έχουν εκπαιδεύσει τους περισσότερους από εμάς που σταδιοδρομούμε στη χώρα μας και έχουν συμβάλει στον διευρυμένο ορίζοντα που έχει η ελληνική κοινωνία.

Τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό των ξένων φοιτητών στα μεταπτυχιακά προγράμματα, ιδιαίτερα αυτά που διδάσκονται στα αγγλικά, έχει αυξηθεί και η τάση είναι ανοδική. Αυτή την τάση πρέπει να ενισχύσουμε και να δημιουργήσουμε στη χώρα μας ένα ισχυρό κέντρο πανεπιστημιακών σπουδών, όχι μόνο στους τομείς που αναφέραμε παραπάνω, σε όσα περισσότερα γνωστικά αντικείμενα μπορούμε. 

Με αυτό το αισιόδοξο μήνυμα θέλω να ευχηθώ χαρούμενα και υγιή Χριστούγεννα, με γαλήνη και αγάπη σε όλους! 


πηγή

 

(*) Ο κ. Θεόδωρος Ν. Κρίντας, PhD, CIIA είναι Founder & CEO, Koubaras Ltd (Συμβουλευτική εταιρεία που δίνει έμφαση στις λύσεις και την άμεση εφαρμογή τους στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων), Αντιπρόεδρος, AI CATALYST (Όμιλος Τεχνητής Νοημοσύνης). 

Δεν υπάρχουν σχόλια: