Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021

Κορωνοϊός: Ο κίνδυνος νοσηλείας είναι μικρότερος από τη μόλυνση με Όμικρον, σε σχέση με το στέλεχος Δέλτα

Κορωνοϊός: Ο κίνδυνος νοσηλείας είναι μικρότερος από τη μόλυνση με Όμικρον, σε σχέση με το στέλεχος Δέλτα




Νέα δεδομένα από τη Σκωτία και τη Νότια Αφρική καταδεικνύουν πως όσοι μολύνονται με την παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού, διατρέχουν φανερά χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας, από όσους νοσούν από παλαιότερα στελέχη του ιού (π.χ Δέλτα). 

 

Νέα στοιχεία, τα οποία επικαλείται η Wall Street Journal, φαίνονται ελπιδοφόρο και σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, απέναντι στον κίνδυνο βαριάς νόσου από την νέα παραλλαγή που διαδίδεται ταχύτατα. 

 

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ωστόσο πως η υψηλότερη μεταδοτικότητα της Όμικρον, και η δυνατότητά της να παρακάμπτει την ανοσία που προσέφεραν τα εμβόλια ή κάποια προηγούμενη νόσηση με Covid-19, σημαίνει πως διατηρεί ακόμα την δυναμική να προκαλέσει «κύματα» ασθένειας και θανάτου καθώς θα μολύνει πολύ περισσότερους ανθρώπους. 

 

«Ο συνδυασμός αυξημένου ρίσκου μετάδοσης και ανοσιακής παράκαμψης της Όμικρον, σημαίνει ότι όποιο πλεονέκτημα από τις μειωμένες (σ.σ στατιστικά) νοσηλείες σε νοσοκομεία, θα μπορούσε να υπερκεραστεί από τους αυξημένους ρυθμούς μολύνσεων στην κοινότητα», λένε ερευνητές του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, σε έκθεση που μένει να εξεταστεί και από ανεξάρτητες επιστημονικές ομάδες. 

 

Η έρευνα προκύπτει από τα υγειονομικά αρχεία 5,4 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Σκωτία, και σύμφωνα με τα δεδομένα, ο κίνδυνος νοσηλείας από Covid-19 είναι κατά δύο τρίτα μικρότερος με την Όμικρον, συγκριτικά με την μόλυνση από το στέλεχος Δέλτα. 

 

ΠΟΥ: Δεν αρκούν οι αναμνηστικές δόσεις για την έξοδο από την πανδημία

 

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε σήμερα ότι δεν πρέπει να διατηρείται η «αυταπάτη» πως αρκεί η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων για την έξοδο των κοινοτήτων από την πανδημία της Covid-19. «Καμία χώρα δεν θα μπορέσει να εξέλθει από την πανδημία με αναμνηστικές δόσεις και οι αναμνηστικές δόσεις δεν είναι ένα πράσινο φως για να γιορτάσουμε όπως προβλέπαμε», ξεκαθάρισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε συνέντευξη τύπου στη Γενεύη. 

 

Κατά τον ίδιο μάλιστα, προγράμματα αναμνηστικών δόσεων χωρίς διάκριση «έχουν κάθε πιθανότητα να παρατείνουν την πανδημία, παρά να της βάλουν τέλος» διοχετεύοντας τις διαθέσιμες δόσεις σε χώρες που έχουν ήδη αυξημένα ποσοστά εμβολιασμού, προσφέροντας έτσι στον ιό περισσότερες πιθανότητες να εξαπλωθεί και να μεταλλαχθεί αφού «η πολύ μεγάλη πλειονότητα των νοσηλειών και των θανάτων είναι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί, όχι εκείνοι που δεν έχουν λάβει αναμνηστική δόση».

 

Ο ίδιος υπενθύμισε πως τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά εναντίον των παραλλαγών Δέλτα όπως και Όμικρον.

 

«Καθώς πλησιάζουμε στο νέο έτος, πρέπει όλοι να μάθουμε από τα επώδυνα μαθήματα που μας δίδαξε αυτή η χρονιά, Το 2022 πρέπει να είναι το τέλος της πανδημίας της COVID-19», είπε ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ.

 

Σύμφωνα με επιτροπή ειδικών του ΠΟΥ στον τομέα της εμβολιαστικής πολιτικής (SAGE), τουλάχιστον 126 χώρες έχουν ήδη δώσει οδηγίες για χορήγηση αναμνηστικής δόσης ή για επιπλέον εμβολιασμό (των παιδιών για παράδειγμα) και 120 από αυτές έχουν ήδη ξεκινήσει σχετικές εκστρατείες.

 

Στην συντριπτική πλειονότητά τους όμως είναι χώρες υψηλού ή μεσαίου εισοδήματος, ενώ «καμία φτωχή χώρα δεν έχει ακόμη εισαγάγει πρόγραμμα χορήγησης αναμνηστικής δόσης».

 

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: