Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021

Έκρηξη μαύρης τρύπας σε μέγεθος 16 φεγγαριών καταγράφηκε στην «πιο ολοκληρωμένη» εικόνα – Βίντεο

Μια μαύρη τρύπα (καλλιτεχνική αναπαράσταση) - Sputnik Ελλάδα, 1920, 30.12.2021
Οι επιστήμονες έχουν καταγράψει εικόνες μιας υπερμεγέθους μαύρης τρύπας περίπου 12 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη.

Μια νέα μελέτη της πλησιέστερης ενεργά τροφοδοτούμενης υπερμεγέθους μαύρης τρύπας αποκάλυψε ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο εκπέμπει ραδιοφυσαλίδες που εκτείνονται σε τεράστιες εκτάσεις του διαστήματος, όταν τροφοδοτείται από εισερχόμενο αέριο.
Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Nature Astronomy στις 22 Δεκεμβρίου, ο Δρ. Benjamin McKinley από το Πανεπιστήμιο Curtin του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας Ραδιοαστρονομίας (ICRAR), ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, είπε ότι αυτή είναι η «πιο ολοκληρωμένη» εικόνα μέχρι σήμερα που δείχνει πραγματικά την έκταση της αναταραχής στο διάστημα που προκαλείται καθώς τροφοδοτούνται οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες.
Η έρευνα του McKinley παρέχει τις καλύτερες εικόνες μέχρι σήμερα για τον πλησιέστερο γειτονικό ραδιογαλαξία της Γηςτον Κένταυρο Α, ένα αστρικό σύστημα που βρίσκεται 12 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, με μια μαύρη τρύπα στο κέντρο του.

Οι εικόνες που τραβήχτηκαν από το τηλεσκόπιο Murchison Widefield Array (MWA) που βρίσκεται σε μια αραιοκατοικημένη περιοχή της Αυστραλίας, δείχνουν ραδιοφυσαλίδες που δημιουργούνται όταν οι μαύρες τρύπες τρέφονται από εισερχόμενο αέριο και εκτοξεύουν υλικό με την ταχύτητα σχεδόν του φωτός



Αυτές οι ραδιοφυσαλίδες –ή «λοβοί» όπως είναι γνωστοί τους ραδιο-αστρονόμους, φαίνονται να είναι 48 φορές το μέγεθος του ίδιου του γαλαξία-«οικοδεσπότη» και επί του παρόντος εκτείνονται οκτώ μοίρες στον ουρανό, περίπου στο μήκος των 16 φεγγαριών της Γης, που βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο.
Οι λοβοί σχηματίζουν «έναν δίσκο γύρω από τη μαύρη τρύπα και καθώς η ύλη διασπάται πλησιάζοντας στη μαύρη τρύπα, σχηματίζονται ισχυροί πίδακες και στις δύο πλευρές του δίσκου, εκτοξεύοντας το μεγαλύτερο μέρος του υλικού πίσω στο διάστημα, σε αποστάσεις πιθανώς μεγαλύτερες από ένα εκατομμύριο έτη φωτός» δήλωσε ο McKinley.
Δακτύλιοι γύρω από μαύρη τρύπα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 21.08.2021
Κόσμος
Το διάστημα... ζωγραφίζει: Εντυπωσιακοί στρογγυλοί γίγαντες "αγκαλιάζουν" μια μαύρη τρύπα
Υποστήριξε ότι αυτή η έρευνα ξεπερνά τους περιορισμούς των υφιστάμενων μελετών. «Οι προηγούμενες ραδιοπαρατηρήσεις δεν μπορούσαν να χειριστούν την ακραία φωτεινότητα των πιδάκων και οι λεπτομέρειες της ευρύτερης περιοχής που περιβάλλει το γαλαξία ήταν διαστρεβλωμένες, αλλά η νέα μας εικόνα ξεπερνά αυτούς τους περιορισμούς» σημείωσε ο επιστήμονας.
Ο αστρονόμος είπε ότι η μελέτη είναι μόνο η αρχή, με τους συναδέλφους επιστήμονες να προσπαθούν να αναπτύξουν μια πιο ολοκληρωμένη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τρέφονται οι μαύρες τρύπες και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας rt.com.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: