Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020

Οι Τελευταίες στιγμές του μεγαλύτερου ραδιοτηλεσκοπίου Arecibo.

 Πλήγμα στην αναζήτηση εξωγήινης ζωής



Το βίντεο δείχνει τη κρίσιμη στιγμή που το τηλεσκόπιο Arecibo κατέρρευσε.


author logo
MORGAN MCFALL-JOHNSEN & AYLIN WOODWARD, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Το δεύτερο μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο στον κόσμο κατέρρευσε την Τρίτη το πρωί .

Η πλατφόρμα 900 τόνων του Παρατηρητηρίου Arecibo, η οποία έστειλε και έλαβε ραδιοκύματα και αναρτήθηκε 450 πόδια (140 μέτρα) στον αέρα, έπεσε κάτω από τον δίσκο πλάτους 1.000 ποδιών (πλάτους 300 μέτρων) παρακάτω. Όταν έπεσε, έπεσε κάτω με τις κορυφές τριών γύρω πύργων στήριξης.

Τα βίντεο της συντριβής δείχνουν ότι ξεκίνησε όταν τα καλώδια που συνδέουν την κρεμαστή πλατφόρμα με έναν από τους πύργους έσπασαν. Προηγουμένως,  ένα βοηθητικό καλώδιο στον ίδιο πύργο έσπασε τον Αύγουστο , και ένα από τα  κύρια καλώδια του έσπασε τον Νοέμβριο .

Από τότε, το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών, το οποίο κατέχει τον Arecibo, έσπευσε να αποσυναρμολογήσει το τηλεσκόπιο, καθώς ήταν σαφές ότι ήταν δυνατή η πλήρης κατάρρευση.

Αλλά η πλατφόρμα έπεσε πριν οι μηχανικοί προχωρήσουν πολύ στη διαδικασία αποδόμησης.

Ο Τζόναθαν Φρίντμαν, ο οποίος είναι μέλος του επιστημονικού προσωπικού του Αστεροσκοπείου του Arecibo από το 1993,  δήλωσε στο τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο NotiCentro ότι  η κατάρρευση έμοιαζε με το σεισμό, το τρένο ή τη χιονοστιβάδα.

Το παρακάτω βίντεο, που τραβήχτηκε από έναν κοντινό πύργο ελέγχου, δείχνει την πλατφόρμα να πέφτει στις 7:54 π.μ. τοπική ώρα. Ένα καλώδιο βγάζει την πασαρέλα που επέτρεψε στους μηχανικούς να έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα.

Η κορυφή του πύργου όπου τα καλώδια έσπασαν, ορατά στο παρασκήνιο, στη συνέχεια πέφτει. Στη συνέχεια, η κορυφή ενός άλλου σπασμένου πύργου έρχεται κυλώντας κάτω από την πλαγιά του λόφου στα αριστερά.

"Όπως μπορείτε να δείτε, αυτή ήταν μια πολύ βίαιη και απρόβλεπτη αποτυχία", δήλωσε ο Ashley Zauderer, διευθυντής προγράμματος του NSF για το Παρατηρητήριο Arecibo, την Πέμπτη.

Σε ένα ξεχωριστό βίντεο, τα πλάνα του drone δείχνουν τα καλώδια να σπάνε και το αποτέλεσμα της σύγκρουσης από πάνω. Το drone έτυχε να αναγνωρίσει την πλατφόρμα του τηλεσκοπίου εκείνη τη στιγμή, δεδομένου ότι η επιτήρηση drone ήταν μια βασική πηγή πληροφοριών για τους μηχανικούς που προσπαθούσαν να καταλάβουν πώς να αποικοδομήσουν το τηλεσκόπιο.

arecibo κατάρρευση πλάνα drone

Λόγω του γνωστού κινδύνου κατάρρευσης, κανείς δεν είχε επιτραπεί να πλησιάσει την ασταθή δομή από το μοιραίο θραύση καλωδίων στα μέσα Νοεμβρίου.

Η περιοχή γύρω από το πιάτο και οι τρεις πύργοι είχαν εγκλωβιστεί, οπότε κανείς δεν τραυματίστηκε κατά την κατάρρευση, είπε το NSF.

Αναπόφευκτη κατάρρευση

Η προς τα κάτω σπείρα του Arecibo ξεκίνησε τον Αύγουστο, όταν ένα βοηθητικό καλώδιο πάχους 3 ιντσών βγήκε από την πρίζα του σε έναν από τους τρεις πύργους του τηλεσκοπίου και  έπεσε στο πιάτο . Έσχισε ένα κενό 100 ποδιών στα πάνελ.

arecibo body καταρρέει ένα(Παρατηρητήριο Arecibo)

Στη συνέχεια, η δεύτερη αποτυχία, ένα σπασμένο κύριο καλώδιο, εξέπληξε τους διαχειριστές του τηλεσκοπίου τον Νοέμβριο. Μια εκτίμηση μηχανικής στη συνέχεια διαπίστωσε ότι τα υπόλοιπα καλώδια ενδέχεται να σπάσουν ανά πάσα στιγμή και να στείλουν την πλατφόρμα να πέφτει.

Δεδομένου ότι η δομή ήταν πολύ ασταθής για να σώσει χωρίς κίνδυνο να καταρρεύσει στους τεχνικούς ενώ εργάζονταν στις επισκευές, το NSF αποφάσισε να αποχαιρετήσει τον Arecibo, κλείνοντας το πιο εμβληματικό ραδιοτηλεσκόπιο στον κόσμο.

arecibo body καταρρέουν δύοΗ τρύπα μετά τη δεύτερη αστοχία καλωδίου στις 19 Νοεμβρίου 2020. (Ricardo Arduengo / AFP / Getty Images)

Ένα χτύπημα στην αναζήτηση εξωγήινης ζωής

Στα 57 χρόνια λειτουργίας του, ο Arecibo κυνηγούσε επικίνδυνους αστεροειδείς κοντά στη Γη, έψαξε για σημάδια εξωγήινης ζωής και ανακάλυψε τον πρώτο πλανήτη πέρα ​​από το ηλιακό μας σύστημα.

Το 1974, ο Arecibo   έκανε την πιο ισχυρή εκπομπή που έχει στείλει ποτέ η Γη για να επικοινωνήσει με πιθανούς εξωγήινους. Το 2016, εντόπισε τις πρώτες επαναλαμβανόμενες γρήγορες ραδιοφωνικές εκρήξεις : μυστηριώδη διαστημικά σήματα που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι  προέρχονται από νεκρά αστέρια .

Οι τεράστιες κεραίες πιάτων του Arecibo, ενσωματωμένες σε μια κατάθλιψη στο πάτωμα της ζούγκλας του Πουέρτο Ρίκα, αντανακλούσαν ραδιοκύματα από το διάστημα έως την αναρτημένη πλατφόρμα του.

Ο Abel Mendez, διευθυντής του Εργαστηρίου Πλανητικής Δυνατότητας στο Πανεπιστήμιο του Πουέρτο Ρίκο στο Arecibo, δήλωσε ότι η απώλεια του τηλεσκοπίου είναι ένα μεγάλο πλήγμα στην αναζήτηση της ανθρωπότητας για ραδιοκύματα που στέλνονται από άλλες μορφές ζωής. Αυτό συμβαίνει επειδή το Arecibo και το πεντακόσιο σφαιρικό ραδιο τηλεσκόπιο διαφράγματος της Κίνας (FAST) ήταν τα «δύο μεγάλα μάτια» της γης στην αστρονομία του ραδιοφώνου.

"Εάν χάσετε το Arecibo, τότε χάνετε την ικανότητα παρακολούθησης - 24 ώρες την ημέρα - μια εξασθενημένη πηγή ραδιοφωνικών σημάτων", δήλωσε ο Mendez  στο Business Insider  πριν από την κατάρρευση, προσθέτοντας, "εάν παρακολουθείτε μια πηγή ενδιαφέροντος που είναι στην αδύναμο ραδιοφάσμα, χρειάζεστε δύο μεγάλα ραδιοτηλεσκόπια: το ένα δείχνει προς κάτι κατά τη διάρκεια της ημέρας και το άλλο κατά τη διάρκεια της νύχτας. "

Άλλες εγκαταστάσεις του Εθνικού Επιστημονικού Ιδρύματος - το Εθνικό Παρατηρητήριο Ραδιοαστρονομίας στη Βιρτζίνια και το Παρατηρητήριο της Πράσινης Όχθης στη Δυτική Βιρτζίνια - θα μπορούσαν να αναλάβουν μέρος της συλλογής δεδομένων του Arecibo, αλλά δεν είναι τόσο ευαίσθητα στα αδύναμα ραδιοσήματα όσο ήταν το Arecibo.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: