Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

Προχωράνε οι δύο νέες μεγάλες τουριστικές επενδύσεις σε Εύβοια και Ρόδο που είχαν ανακοινωθεί προ 3ετίας..

Δυο τουριστικές επενδύσεις που έχουν σχεδιασθεί και ανακοινωθεί πριν τρία τουλάχιστον χρόνια έκαναν τις προηγούμενες ημέρες βήματα μπροστά με στόχο την υλοποίηση τους.


Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη επένδυση δημιουργίας ενός συγχρόνου σύνθετου τουριστικού συγκροτήματος στη Νότιο Εύβοια σε μία περιοχή παρθένα τουριστικά, ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ και για την δημιουργία μιας πρωτότυπης μονάδας τουρισμού υγείας στη Ρόδο, αρχικής επένδυσης 25 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα στη Νότιο Εύβοια η αραβικών συμφερόντων RSR EAGLE RESORT σχεδιάζει την δημιουργία τουριστικής επένδυσης σε οικόπεδο 1.600 περίπου στρεμμάτων, η οποία θα περιλαμβάνει ξενοδοχειακά συγκροτήματα, παραθεριστικές κατοικίες, τουριστικό λιμένα, αθλητικές εγκαταστάσεις, κέντρο ευεξίας, συνεδριακό κέντρο και βοηθητικές υποδομές. Από την επένδυση αναμένεται να δημιουργηθούν τουλάχιστον 220 νέες θέσεις εργασίας. Επιπρόσθετα, ο φορέας της επένδυσης έχει δεσμευθεί για την παροχή συγκεκριμένων ανταποδοτικών ευεργετημάτων στην τοπική κοινωνία.

Να σημειωθεί ότι η ένταξη από τη Διυπουργική Επιτροπή στη διαδικασία στρατηγικών επενδύσεων, της συγκεκριμένης επένδυσης έγινε τον Ιούλιο του 2016!.

Την προηγούμενη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο της Καρύστου στην περιοχή της οποίας ανήκει το ακίνητο σε έκτακτη συνεδρίαση του με τηλεδιάσκεψη έδωσε θετική γνωμοδότηση στη Στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της σύνθετης τουριστικής επένδυσης. Μάλιστα στην πρόσκληση αναφέρονταν ότι «Το θέμα που αναφέρεται στην ημερήσια διάταξη είναι κατεπείγον και εξαιρετικής σημασίας και πιθανή αναβολή του θα προκαλέσει πιθανούς οικονομικούς κινδύνους» δείγμα του γεγονότος ότι η τοπική αυτοδιοίκηση κατά την μεγάλη της πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της επένδυσης.

Ο Δήμαρχος Καρύστου Λευτέρης Ραβιόλος σημειώνει ότι «η προσπάθεια ετών σε συνδυασμό με την σταθερή μας απόφαση για εξωστρέφεια και ισχυρή ισόρροπη τοπική ανάπτυξη για τους πολλούς, αποδίδει» και προσθέτει ότι «το έργο που αποτελεί τη μεγαλύτερη τουριστική επένδυση στην Εύβοια και μία από τις μεγαλύτερες σε όλη τη χώρα, αναμένεται να αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν της περιοχής και να ενισχύσει σημαντικά την τοπική κοινωνία και οικονομία, προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες».

Σημειώνεται ότι λόγω του στρατηγικού χαρακτήρα της προτεινόμενης επένδυσης, η αξιοποίηση του ακινήτου προωθείται με την εκπόνηση Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) σύμφωνα με τον Ν. 4146/2013 και περιλαμβάνει την έκδοση προεδρικού διατάγματος για τον χωρικό προορισμό, την επενδυτική ταυτότητα του ακινήτου, τη χωροθέτηση και την Παραχώρηση Αιγιαλού και Παραλίας για τα οποία προβλέπεται αναλογική εφαρμογή των ΕΣΧΑΔΑ, του ν. 3986/2011, περί δημοσίων Ακινήτων.

Λίγες ημέρες πριν την θετική γνωμοδότηση του Δήμου είχε τεθεί σε διαβούλευση από τη Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ο σχετικός φάκελος της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ). Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, βασικός στόχος του ΕΣΧΑΣΕ είναι να αποτελέσει πρότυπο τουριστικό και οικολογικό προορισμό. Κατά το σχεδιασμό του λαμβάνονται υπόψη οι βασικές αρχές της αειφορίας και της Πράσινης ανάπτυξης





Η επένδυση στη Ρόδο

Στην άλλη επένδυση αυτή της Ρόδου την προηγούμενη εβδομάδα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο συζήτησε το θέμα χωροθέτησης της επένδυσης στην περιοχή Κρητηνίας στη Ρόδο. Είναι μια επένδυση δημιουργίας μονάδας τουρισμού υγείας καθώς θα αφορά στην φιλοξενία ασθενών που βρίσκονται στο μετεγχειρητικό στάδιο της θεραπείας σοβαρών προβλημάτων υγείας, της ΑΜΑΡΤΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ Α.Ε, αρχικού προϋπολογισμού 25 εκατ.

Η επένδυση την τελευταία τριετία είχε κολλήσει σε αρχαιολογικά ζητήματα, σύμφωνα με την εφημερίδα «δημοκρατική» της Ρόδου, όμως φαίνεται τώρα ότι μπαίνει σε νέες ράγες υλοποίησης. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο συζήτησε την προηγούμενη εβδομάδα το θέμα και ζήτησε διευκρινήσεις και κάποιες τροποποιήσεις του σχεδίου και απομένει τώρα η απάντηση του οργάνου προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την έκδοση οικοδομικών αδειών, αφού προηγηθεί η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.


Η 5άστερη επένδυση, σχεδιάζεται στη Ρόδο με επενδυτικά κεφάλαια από το Ισραήλ και αφορά στη δημιουργία ξενοδοχείου δυναμικότητας 135 δωματίων με 296 κλίνες καθώς και κέντρου αναζωογόνησης, καταστημάτων, εστιατόριο, συνεδριακό κέντρο και αίθουσες συναντήσεων κ.λπ.

Λάμπρος Καραγεώργος

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έ βέβαια. Στην Νότια Εύβοια έχουν αεροδρόμιο ενώ στην Φωκίδα δεν έχουμε. Μα πόσο κορόιδα κομπλεξικοί και αγράμματοι μαζί είναι όσοι απαξιώνουν την τουριστική προοπτική της Φωκίδας με τέτοια φτηνά ψευτοεπιχειρήματα;

Ανώνυμος είπε...

ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΕΤΣΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΣΚΟΥΜΠΩΣΕΙ ΤΑ ΜΑΝΙΚΙΑ ΚΑΙ ''ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΦΟΡΑ''ΓΙΑ ΤΑ ''ΜΕΓΑΛΑ'' ΕΡΓΑ