Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

Μετά το σκάφος, σειρά έχουν τα ακριβά Ι.Χ. και εξοχικά των Κουτσολιούτσων

Η ανάκτηση εννέα πολυτελών οχημάτων, όπως Range Rover, Jaguar και Mercedes, αξίας 250.000 έως 300.000 ευρώ, θα είναι η επόμενη κίνηση της νέας διοίκησης του ομίλου.


Με το παιχνίδι «κλέφτες και αστυνόμοι», όπου οι πρώτοι προσπαθούν διαρκώς να βρίσκονται ένα βήμα πιο μπροστά από τις διωκτικές αρχές, παρομοιάζουν το εγχείρημα εξυγίανσης της Folli Follie από τη νέα διοίκησή της, όσοι παρακολουθούν στενά την υπόθεση. Στη μάχη με την οικογένεια Κουτσολιούτσου, τον Τζώρτζη, που κατείχε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, τον πατέρα του και ιδρυτή του πολυεθνικού ομίλου Δημήτρη και τη σύζυγό του Καίτη, η νέα διοίκηση της Folli Follie έχει μετρήσει ήττες αλλά και νίκες. 
Οι τελευταίες αυξήθηκαν αφότου το διοικητικό συμβούλιο, που έχει τοποθετηθεί από τη Δικαιοσύνη ύστερα από αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, βάσει των όσων προβλέπει το άρθρο 40 παρ. 2 του ν. 4640/2019 (περί σύγκρουσης συμφερόντων ενός ή περισσότερων από τα μέλη του δ.σ.), απέκτησε ποινική και αστική ασυλία μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Η απουσία, εξάλλου, «θωράκισης», εναντίον νομικών ενεργειών της οικογένειας Κουτσολιούτσου, οδήγησε, την περασμένη άνοιξη, σε παραιτήσεις ορισμένα από τα μέλη του δ.σ. υπό τον φόβο νομικών εμπλοκών. Ως εκ τούτου, ο δρόμος για την εξυγίανση του ομίλου, που διαθέτει γνωστές επωνυμίες κοσμημάτων, ρολογιών και αξεσουάρ μόδας, αν και παραμένει ανηφορικός, περιέχει λιγότερους… λάκκους, με το σχέδιο δράσης της F.F. να είναι σε πολλαπλά επίπεδα.
Ενόσω το επιτελείο δικηγόρων της εταιρείας προετοιμάζει την αίτηση υπαγωγής στα άρθρα 106 β΄ και δ΄ του Πτωχευτικού Δικαίου, με ορίζοντα τον Ιούλιο, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται η εξασφάλιση ρευστότητας και η εξοικονόμηση κόστους. Για τον σκοπό αυτό, μετά τη συντηρητική κατάσχεση της θαλαμηγού «Phalarope» (φαλαρόποδας), η διοίκηση της εταιρείας προχωράει, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στην ανάκτηση εννέα οχημάτων που φέρεται να ιδιοχρησιμοποιεί η οικογένεια Κουτσολιούτσου. Υστερα από ανταλλαγή εξώδικων οχλήσεων, ανάμεσα στην τελευταία και τη διοίκηση της Folli Follie, τα εννέα κινητά περιουσιακά στοιχεία αναμένεται να επιστραφούν σταδιακά, μέσα στις επόμενες ημέρες, στον Αγιο Στέφανο, όπου βρίσκεται η έδρα της εισηγμένης. Πρόκειται για οχήματα μεγάλου κυβισμού και υψηλής αξίας, όπως Range Rover, Jaguar και Mercedes, των οποίων η αξία τοποθετείται σε περίπου 250.000 έως 300.000 ευρώ. 
«Η οικειοποίησή τους συνιστά την κακουργηματική πράξη της υπεξαίρεσης και επισύρει αυτόφωρο» αναφέρουν πηγές, με την εταιρεία να δρομολογεί την εκποίηση των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων, αφότου αυτά περάσουν στον ενεργητικό της. Υπό τον όρο ότι η οικογένεια Κουτσολιούτσου, πράγματι, θα επιστρέψει τα οχήματα στην εταιρεία, η διαδικασία αξιοποίησής τους θα ξεκινήσει άμεσα, επιτρέποντας την τόνωση, ώς ένα βαθμό της ρευστότητας της F.F., η οποία θα εξοικονομήσει και κόστος που σχετίζεται με τις δαπάνες συντήρησης και ασφάλισης των οχημάτων. Στον αντίποδα, το εγχείρημα της εκποίησης του σκάφους του «Φαλαρόποδα», που οφείλει το όνομά του στο ομώνυμο αποδημητικό πουλί που δεν διακρίνεται για την… ευφυΐα του (πραγματοποιεί ένα ασυνήθιστα μεγάλο αποδημητικό ταξίδι), είναι πιο σύνθετο. Προτού αναζητηθούν αγοραστές, θα πρέπει με δικαστική απόφαση να αποτελέσει, εκ νέου, στοιχείο του ενεργητικού της Folli Follie, με την υπόθεση να αναμένεται να εξεταστεί από το δικαστήριο λίγο πριν εκπνεύσει ο Ιούνιος.
Το επόμενο μπερδεμένο κουβάρι του οποίου την άκρη θα πρέπει να εντοπίσει η διοίκηση της εταιρείας περιλαμβάνει την ακίνητη περιουσία που βρίσκεται στην κυριότητα των πρώην επικεφαλής της F.F. Ξεχωρίζει η εξοχική κατοικία της οικογένειας Κουτσολιούτσου στις Σπέτσες, η οποία έχει προσημειωθεί από εταιρεία συμφερόντων συνεργατών του Δημήτρη Κουτσολιούτσου για δανεισμό προς τον τελευταίο της τάξεως των 36,5 εκατ. ευρώ. Μέχρι τον Νοέμβριο του 2018, οπότε η Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες προχώρησε στη δέσμευση της ακίνητης περιουσίας της οικογένειας Κουτσολιούτσου και άλλων μελών του δ.σ. της εταιρείας, πρώτος δικαιούχος έναντι πιθανών αξιώσεων πιστωτών ήταν η εταιρεία συνεργάτη του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας. Εκτοτε, από την απόφαση της Αρχής, πρώτος δικαιούχος έγινε το Δημόσιο.
Η εξυγίανση
Τα επόμενα «κεφάλαια» του μπρα ντε φερ μεταξύ της νέας διοίκησης της Folli Follie και της οικογένειας Κουτσολιούτσου έχουν ως επίκεντρο την αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς εξυγίανσης βάσει των άρθρων 106 β΄, δ΄, όπως και της αίτησης λήψης προληπτικών μέτρων βάσει του άρθρου 106α του Ν. 3588/2007, με στόχο την προσωρινή αναστολή των ατομικών και συλλογικών καταδιωκτικών μέτρων εις βάρος της εταιρείας. Τη συγκεκριμένη μάχη, της εξασφάλισης προληπτικής προστασίας, θα φανεί εάν κερδίσει ο όμιλος την επόμενη εβδομάδα, οπότε αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση της δικαιοσύνης. Εάν η F.F. εξασφαλίσει προσωρινή διαταγή, τότε θα είναι σε θέση, χωρίς να είναι αντιμέτωπη με νομικές ενέργειες, να ολοκληρώσει, απρόσκοπτα, την κατάρτιση του επιχειρηματικού πλάνου εξυγίανσης. Το τελευταίο εκτιμάται ότι θα κατατεθεί προς επικύρωση στη Δικαιοσύνη τον Ιούλιο. Εάν η εταιρεία εξασφαλίσει το πράσινο φως –η διαδικασία μέχρι την έκδοση της απόφασης θα είναι πολύμηνη– τότε θα καταγάγει την ισχυρότερη νίκη στο ιδιότυπο μπρα ντε φερ με τους πρώην ενοίκους της Folli Follie.  

Έντυπη 'Κ'

Δεν υπάρχουν σχόλια: