Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

"ΔΕΛΦΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ" - ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΩΝ ΘΕΩΝ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΧΤΟΥΜΕ

Μια διορατική παρέμβαση από τοπικούς συλλόγους στο παρελθόν , που πληρώσαμε πολύ ακριβά γιατί την αγνοήσαμε 



Από το Τοπικό Συμβούλιο της Ιτέας  ξεκινά αυτή την φορά η συζήτηση για την τουριστική ανάπτυξη του δήμου Δελφών. Από τα πρώτα κιόλας κείμενα αυτής της πρωτοβουλίας, καινοτόμα και ρεαλιστικά   γίνεται λόγος για ανάγκη   συνολικής ανάπτυξης του Δήμου Δελφών ως τουριστικoύ προορισμού και όχι μιας εκάστης πόλεως ή χωριού  μεμονωμένα. Η πανδημία θα περάσει, η οικονομική κρίση θα χειροτερεύσει και "η ώρα της κρίσης"  έχει έρθει για όλους μας .


Η επικρατούσα , επί δεκαετίες και μέχρι σήμερα , άκρως τοπικιστική αντίληψη πως κάθε χωριό ή πόλη του δήμου Δελφών θεωρεί την προοπτική τουριστικής ανάπτυξης εντελώς τοπικό εγχείρημα , αποδείχτηκε  αποτυχημένο.  


Η τουριστική προοπτική του Δήμου Δελφών δεν είναι "φιλοσοφική" συζήτηση διότι ούτως ή άλλως κάτι πάει στον αυτόματο και τελικά όλοι μας από κάπου ζούμε... 


Η πλήρης τοπική οικονομική παρακμή σε συνδυασμό με τα αδιέξοδα που θέτει πανελλαδικά  η νέα πραγματικότητα για όσους ζούσαν από τα έτοιμα , δεν αφήνει κανένα περιθώριο αδιαφορίας. 

Συμβάλλοντας και σε αυτή την προσπάθεια με την ελπίδα και την ευχή να μην αποτελεί μία από τα ίδια,  δημοσιεύουμε μία ενδιαφέρουσα συνολική παρέμβαση για την τουριστική ανάπτυξη του δήμου Δελφών από το παρελθόν.

Πριν από 8 περίπου χρόνια  η οικονομική κρίση είχε αναγκάσει να ανασηκωθούμε (κάποιοι) από τους καναπέδες μας.   


Ακόμη τότε , το Γαλαξίδι έσφυζε από τουρίστες  ,  η Ιτέα είχε τα διπλάσια από τα σημερινά τραπεζοκαθίσματα στην παραλία ,  οι Δελφοί δεν προλάβαιναν να εξυπηρετούν έστω την μια διανυκτέρευση κάθε επισκέπτη  , η Άμφισσα και η Δεσφίνα έκαναν όνειρα παρακολουθώντας την οικονομική κρίση του 2010 να έχει βουλιάξει όλη την οικονομία εκτός από τον τουρισμό , που αυξανόταν ραγδαία σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. 



Τότε,  για μία ακόμα φορά αυτοδιοικητικοί άρχοντες προσπαθούσαν (για τους δικούς  τους , όπως αποδείχτηκε από το αρνητικό  αποτέλεσμα , λόγους)  να  ανοίξουν δήθεν την συζήτηση για την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου Δελφών.  



Στα πλαίσια εκείνης της "διαβούλευσης"  ο ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ με τον ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟ    ΣΥΛΛΟΓΟ   ΔΕΛΦΩΝ  «ΚΑΡΤΕΡΙΑ» συνέταξαν και κατέθεσαν ένα κείμενο - πρόταση , με τίτλο: 
"ΔΕΛΦΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ" - ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΩΝ ΘΕΩΝ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΧΤΟΥΜΕ.

Το κείμενο αυτό , κατατέθηκε πρωτίστως στα αρμόδια όργανα του δήμου Δελφών και σε κάθε συναρμόδιο για το μέλλον της περιοχής. 

Δυστυχώς ....το κείμενο αυτό αποδείχτηκε πολύ έγκυρο και διορατικό .


Η στάση των τότε και μέχρι σήμερα αρμόδιων και συναρμόδιων στο θέμα της τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου Δελφών είχε σαν αποτέλεσμα να οδηγηθεί   ο δήμος στο σημερινό του αδιέξοδο. Η αγνόηση των επισημάνσεων αυτού του κειμένου (και πολλών άλλων που ακολούθησαν απο άλλους φορείς) είχε σαν αποτέλεσμα ο Δήμος Δελφών σήμερα να έχει χαρακτηριστεί  επίσημα και όσο πιο ολοκληρωτικά γίνεται σαν η πιο ακατάλληλη περιοχή για κάθε μορφής τουριστική ανάπτυξη σύμφωνα με τα αυτονόητα σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Ο λόγος βέβαια για  το γνωστό Χωροταξικό της Στερεάς Ελλάδας που υπογράφηκε από τους συναρμόδιους υπουργούς και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ τον Δεκέμβριο του 2018. 
Σήμερα , κάθε συζήτηση-διαβούλευση για οποιασδήποτε μορφής τουρισμού στο δήμο Δελφών, εξαρτάται απόλυτα από την εξέλιξη που θα έχουν  στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι προσφυγές  κατά αυτής της απόφασης. 


Οι εν λόγω προσφυγές έχουν συζητηθεί και αναμένεται η απόφαση. Αν δεν ακυρώσει  αυτό το Χωροταξικό,  μόνο με πολύ μαζικές  και δυναμικές   κινητοποιήσεις θα μπορέσει  να σωθεί ο Δήμος Δελφών από την φτωχοποίηση και την ερήμωση που ήδη βιώνει.


Στην συζήτηση που ανοίγει και πάλι, δεν υπάρχει  περιθώριο να αγνοηθούν τα αυτονόητα και οι προϋποθέσεις περί τουριστικής ανάπτυξης που ισχύουν σε όλο τον κόσμο. Πολλά απ΄ αυτά, σε απλή γλώσσα, αναφέρονται απο τότε  μέσα  σε αυτό το κείμενο που ακολουθεί και όπως πολύ ειλικρινά αναφέρει στο πρωτοσέλιδο εμπεριέχει:


"Μια συγκέντρωση σκέψεων, ιδεών, στοιχείων  και προτάσεων για την διαμόρφωση ανάπτυξη και προώθηση του τουριστικού προϊόντος του δήμου Δελφών."

Όποιος διαφωνεί με τα κρίσιμα σημεία της συλλογής αυτής , δεν διαφωνεί με τους συγγραφείς του , αλλά με κυρίαρχες απόψεις σε διεθνές επίπεδο ή και τα αυτονόητα του χώρου  σε διεθνές επίπεδο  ή και δεδομένα από επίσημες πηγές που αφορούν στο marketing  προώθησης του τουριστικού προϊόντος.  
Όποιος ισχυρίζεται ότι κάτι από αυτά είναι λανθασμένο  ή διαφωνεί με τις σκέψεις ή τα συμπεράσματα  των συντακτών του, θα πρέπει ή να είναι σε θέση να τα  αντικρούσει με επιχειρήματα και αποδείξεις ή να αναθεωρήσει την δική του αρχική άποψη. Αυτή είναι άλλωστε και η βάση κάθε ειλικρινούς και αξιοπρεπούς συζήτησης όταν οι συνομιλητές επιθυμούν το καλύτερο αποτέλεσμα για όλους  και όχι κάτι άλλο παρασκηνιακό. 

Καλή ανάγνωση σε όποιον ενδιαφέρεται πραγματικά.  


14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σε τι παραμύθι αυτοαπαξίωσης ζούμε τόσα χρόνια; Πάρα πολύ καλό. Συγχαρητήρια. Μάλλον πρέπει να το επικαιροποιήσουμε και να βγάλουμε απο μέσα την Δεσφίνα και το Γαλαξίδι γιατί όπως λέει και το κείμενο, σε αυτά τα χωριά κυριαρχούν οι δραστηριότητες που είναι ανταγωνιστικές του τουρισμού άρα τουρισμός γιόκ. Επέλεξαν και τα δύο να γίνουν χωριά διαμονής εργαζομένων στις ιχθυοκαλλιέργειες ( και στον Μυτιληναίο η Δεσφίνα) πλακωμένα απο ανεμογεννήτριες. Ας σώσουμε τον υπόλοιπο Δήμο και αν αλλάξουν μυαλά όσοι εξακολουθούν να ζούν σε αυτά τα χωριά τότε, σε είκοσι χρόνια που θα φύγουν οι ανεμογεννήτριες, ας σπρώξουν και τις ιχθυοκαλλιέργειες που έχουν πιάσει τις παραλίες στα ανοιχτά και μπαίνουν τότε στο τουριστικό κάδρο. Ας σώσουμε τουλάχιστον το υπόλοιπο του Δήμου Δελφών γιατί αλλιώς δεν μένει τίποτα.

Ανώνυμος είπε...

Στον αγώνα αυτό είμαστε ΟΛΟΙ μαζί αγαπητέ φίλε . Κανείς δεν εξαιρείται όποια βλάβη κι αν έχει υποστεί η περιοχή του . Ούτε καν η Σεγδιτσα μπορεί να εξαιρεθεί που έχει σκαφτεί στο υπέδαφός της ..Ούτε η Κολοβατα , ούτε η Τοπόλια. ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ . Μια γροθιά στο στομάχι της ΒΙΑς

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ Η ΔΕΣΦΙΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ Σ' ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΓΑΛΑΞΙΔΙ.!!!
ΑΛΙΜΟΝΟ ΣΥΝΤΟΠΙΤΕΣ ΣΥΝΔΕΛΦΙΩΤΕΣ...
ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ .
ΟΛΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΟΣΠΑΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ .
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΟΛΩΝ ΜΑΣ , ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΜΠΡΑΚΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΙΕΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΥΛΗΣ.

Η ΤΩΡΑ Η ΠΟΤΕ.

ΕΞΩ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΝ ΣΕ ΧΩΜΑΤΕΡΗ - ΗΔΗ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΠΩΣ ΘΑ ΦΕΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΑΠ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΓΙΑ ΧΥΤΑ..
ΤΙ ΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΝΑ ΘΑΒΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΝΕΝΕΡΓΕΣ ΣΤΟΕΣ ΤΟΥ ΒΩΞΙΤΗ ΤΟΞΙΚΑ Η ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ;

ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΡΓΥΡΩΝΗΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΟΙΚΟΥΝ ΒΓΑΛΑΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ.

ΝΥΝ ΥΠΕΡ ΠΑΝΤΩΝ ΑΓΙΩΝ


Ανώνυμος είπε...

Το Γαλαξίδι είναι το ομορφότερο χωριό της Φωκίδας και το μόνο μέρος που το Σαββατοκύριακο που πέρασε είχε γεμάτα μαγαζιά, σε αντίθεση με Ιτέα, Άμφισσα, Δελφούς, Αράχωβα και Δεσφίνα. Οπότε πάρτο αλλιώς πρώτε σχολιαστή ...

Ανώνυμος είπε...

Ολονων το μυαλό στην κονομα...μόλις εμφανιστεί κανένας επενδυτής τύπου Μαντούβαλου θα τρέχουν τούτοι εδώ,που οδύρονται κ φωναζουν,από πίσω του μπας κ τους πετάξει κανένα κοκκαλακι κ γλειψουν.

Ανώνυμος είπε...

Ήρθες Ιτεα και είδες άδεια μαγαζιά?

Ανώνυμος είπε...

Τι επένδυση έκανε ο μαντούβαλος;

Ανώνυμος είπε...

Για όλα φταίει η Δεσφίνα απ' ότι καταλαβαίνω! Κρίμα!
Με τέτοια νοοτροπία και πυρηνικά απόβλητα θα σας φέρουν!

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι κανένα χωριό δεν περισσεύει και όλα τα χωριά έχουν να προσθέσουν κάτι σοβαρό στο σύνολο και να πάρουν και αυτά μερίδιο. Η Σεγδίτσα πχ. είναι η κατάληξη του φαραγγιού της Ρεκάς και σε συνδυασμό με το πάνω χωριό την πολύ όμορφη εκκλησία του και την θέα είναι μία ακόμη μονοήμερη για όποιον έρθει στο Δήμο Δελφών όπου και να κοιμάται το βράδυ. Και όπως έχει αποδείξει η Μάνη , η Κρήτη κλπ. μέσα σε όλους αυτούς που έρχονται, υπάρχει πάντα ένα ποσοστό που ερωτεύεται ο καθένας για τους δικούς του λόγους και την πιό απίθανη γωνιά των Ελληνικών βουνών, πιάνει σπίτι εκεί και μαζί τους ξαναφέρνουν ζωή και ελληνικές οικογένειες σε ερημωμένα χωριά. Σϊγουρα και το Γαλαξίδι και η Δεσφίνα σώζονται, πρέπει όμως να δείξουν με πράξεις οι κάτοικοί τους ότι το θέλουν και να σταματήσουν να είναι δουλοπρεπείς. Και οι όποιες ζημιές στο τοπίο απο τις εξορύξεις , τις ιχθυοκαλλιέργειες κλπ μπορούν να αποκατασταθούν. Τα αιολικά έχουν ημερομηνία λήξεις, αρκεί να μήν επιτρέψουμε και άλλα. Πρέπει να αναγκάσουμε τους πολιτικούς μας να σταματήσουν να είναι υποτελείς των αρπακτικών και να υποχρεώσουν την όποια εταιρία να κάνει ότι είναι υποχρεωμένη να κάνει. Δεν χρειάζεται να μας κάνουν το χατήρι. Το χρωστάνε και είναι θέμα ποιός πολιτικός, ποιά κυβέρνηση θα κάνει τα αυτονόητα αποδεικνύοντας ότι δεν είναι ΚΑΙ ΑΥΤΗ διεφθαρμένη. Δεν το υπονοώ, είναι αυταπόδεικτο ότι όποια κυβέρνηση και όποιος πολιτικός έρχεται και εξακολουθεί να συγκαλύπτει και να κάνει τα στραβά μάτια στα αίσχη που έχουν γίνει εδώ είναι απο κούνια διαπλεκόμενος. Παίζει ρόλο το πώς αμείβεται για να πούμε εάν είναι ακριβώς ή στο περίπου και διεφθαρμένος; Όλα τα χωρια μπορούν να αναγεννηθούν αρκεί εμείς όλοι μαζί να τα υπερασπιστούμε. Όλος ο Δήμος Δελφών είναι πληθυσμιακά δέκα οικοδομικά τετράγωνα ενός Αθηναικού Δήμου. Όλος ο Δήμος Δελφών είναι ένα μεγάλο χωριό, άντε μιά μικρή κωμόπολη. Αν όσοι μένουμε εδώ δεν τρέξουμε στην φωτιά που καίει το σπίτι του γείτονα, σε λίγο θα καεί και το δικό μας. Για την ακρίβεια με το χωροταξικό που χαρακτήρισε όλο το δήμο Δελφών χωματερή κάθε είδους, μόνο οι πνευματικά ανάπηροι δεν έχουν καταλάβει ότι πλέον καίγεται και το δικό τους σπίτι.

Ανώνυμος είπε...

Μη πέφτετε σε τοπικιστικά λάθη..ποιός είχε περισσότερο κόσμο και ποιός λογότερο.
Ποιά είναι η ομορφονιά πόλη και ποια η ασχημούλα.
Σαυτή την διάσπαση των χωριών μας ποντάρουν αυτοί που θέλουν να μας κάνουν χωματερή. Γιαυτό και αυτοί που έχουν συμφέροντα αντίθετα με τον τουρισμό έχουν επιλέξει για τοπικούς άρχοντες τους υπέρμετρα τοπικιστές που κάνουν τη ζημιά.
Όλες οι πόλεις και τα χωριά του δήμου είναι όμορφα και χρήσιμα για την τουριστική ανάπτυξη.
ΑΠΟΜΟΝΩΣΤΕ αυτούς που μας έχουν φέρει στο σημερινό αδιέξοδο.
Η ουσία δεν είναι να βλέπουμε στα μαγαζιά πελάτες τα σ/κ . Η ουσία να αναπτύξουμε τουρισμό 5 ημερών στο δήμο .
Γιαυτό αρχίστε να σκέφτεστε περιβάλλον μεταΒΙΑ..
Ήδη η πρώτη ανοξείδωτη πρόκα μπήκε ...

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι οι κάτοικοι του Γαλαξειδιου και της Δεσφίνας δουλοπρεπείς!!!

Ανώνυμος είπε...

Μ αυτά και αυτά θα γελάνε μαζί μας!Στην Ευρυτανία δεν κάνουν έτσι........

Ανώνυμος είπε...

Μήπως ο τουρισμός δεν θα πρέπει να είναι μονόδρομος; Η αν είναι μονόδρομος να μετατραπεί μετεξελιχθεί σε τουρισμό υψηλών απαιτήσεων. "Αν ζητήσεις λιγότερα απ' ότι αξίζεις, θα πάρεις λιγότερα απ' ότι ζητήσεις" Κάτι που στον νομό εφαρμόζεται δεκαετίες. Ποιός φταίει και γιατί είναι τεράστιο θέμα.

Ανώνυμος είπε...

Όταν θα ξυπνήσεις αύριο μπορεί κ να καταλάβεις το σχόλιο.