Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020

ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ ΣΤΗ ΦΩΚΙΔΑ!




Την έντονη αγωνία του για το αύριο εκφράζει ο κλάδος της εστίασης στην Φωκίδα, καθώς τα προβλήματα των καταστηματαρχών συσσωρεύονται μέρα με τη μέρα, παρά το άνοιγμα του κλάδου εδώ και περίπου δέκα μέρες.
Η εικόνα που παρουσιάζει η κίνηση σε όλο το νομό, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό ανά περιοχή, από τη μέρα που τα καταστήματα άνοιξαν ξανά τις πόρτες τους σίγουρα δεν γεννάει αισιοδοξία και το μέλλον συνεχίζει να παραμένει σκοτεινό και ιδιαίτερα αγχωτικό.
Δεν πρέπει, βέβαια, να διαλάθει της προσοχής κανενός το ότι η επέλευση της πανδημίας ακολούθησε μια από τις πλέον προβληματικές χειμερινές σεζόν, εντείνοντας το πρόβλημα που ήδη προϋπήρχε, ενώ έμπειροι επιχειρηματίες του χώρου τονίζουν στην Εν Δελφοίς ότι δεν αποκλείεται καθόλου ακόμα και το κλείσιμο καταστημάτων τους προσεχείς μήνες. Την όλη κατάσταση, βέβαια, επιδείνωσαν και οι άσχημες καιρικές συνθήκες που συνόδευσαν το δεκαήμερο αυτό που άνοιξαν εκ νέου τα καταστήματα, καθώς σύμφωνα με τα πρωτόκολλα που ισχύουν απαγορεύεται η λειτουργία στο εσωτερικό των καταστημάτων.
Ωστόσο, οι καιρικές συνθήκες δεν αποτελούν το μόνο ούτε το πλέον σοβαρό των προβλημάτων που ταλανίζουν τους επαγγελματίες του χώρου. Οι πιο έμπειροι των επιχειρηματιών τονίζουν πως το μείζον ζήτημα είναι η αρνητική ψυχολογία που υπάρχει τόσο στους πολίτες όσο και στο χώρο των καταστηματαρχών. Η οικονομική αβεβαιότητα που έχει επιφέρει το lock down, οι μειώσεις των εισοδημάτων και οι εκτιμήσεις για νέο κύμα κορονοϊού το φθινόπωρο καθιστούν το καταναλωτικό κοινό διστακτικό στο να επιχειρεί με τη συχνότητα που είχε παλιότερα εξόδους σε μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος, δημιουργώντας μια στάση αναβλητικότητας στην κυκλοφορία, η οποία οδηγεί με τη σειρά της σε μια οικονομική καραντίνα, που έρχεται μετά το μερικό τέλος της υγειονομικής καραντίνας. 
Ανάλογη, ίσως δε και χειρότερη είναι η ψυχολογία σε αρκετούς επιχειρηματίες. Κι αυτή προξενείται από τα συσσωρευμένα χρέη που έχουν σχηματισθεί και που οφείλονται σε δόσεις ενοικίων, υποχρεώσεις προς υπαλλήλους και προμηθευτές αλλά και προς τις ΔΕΚΟ, με κυριότερο ζήτημα εδώ τις ενεργειακές εταιρείες. Όπως, σημειώνουν επιχειρηματίες του χώρου στην Εν Δελφοίς, η ΔΕΗ και οι συναφείς εταιρείες είναι οι μόνες ίσως που δεν έβαλαν ουσιαστική “πλάτη” τις εβδομάδες της αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, αποτελώντας την μεγαλύτερη “γάγγραινα” που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες. 
“Η κατάσταση, όπως έχει πια διαμορφωθεί, μοιάζει με ένα είδος τζόγου για πολλές επιχειρήσεις. Όπως στη ρουλέτα ποντάρεις και ξαναποντάρεις περιμένοντας τη φορά που θα ρεφάρεις τα χρέη σου, έτσι και εμείς περιμένουνε ανάκαμψη της κίνησης, ενώ οι υποχρεώσεις διαρκώς μεγαλώνουν. Μακάρι να βγω ψεύτης, αλλά προβλέπω πως τους επόμενους μήνες αρκετά μαγαζιά θα βάλουν λουκέτο, ενώ όλοι έχουμε σοβαρά προβλήματα”, θα σημειώσει ιδιοκτήτης επί χρόνια καταστήματος εστίασης. 
Πλέον, οι προσδοκίες για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα εναποτίθενται στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Οι επιχειρηματίες αισιοδοξούν πως η παρατεταμένη αποξένωση κόσμου εκτός περιοχής από συγγενείς και φίλους και η υγειονομική ασφάλεια που χαρακτηρίζει την Φωκίδα θα προστεθούν στην παραδοσιακά αυξημένη έλευση ταξιδιωτών που διακρίνει τις μέρες του Αγίου Πνεύματος και ότι τα στοιχεία αυτά θα συνδυαστούν με την άνοδο της θερμοκρασίας, ώστε να προκληθεί μια αύξηση της κίνησης, η οποία με τη σειρά της θα βοηθήσει τους τζίρους των μαγαζιών να μεγαλώσουν και θα επαναφέρουν, εν τέλει, την αισιοδοξία στα βλέμματα των ανθρώπων της εστίασης.
Παράλληλα, οι επιχειρηματίες περιμένουν ακόμα πιο σθεναρή στήριξη από τις δημοτικές αρχές. Αν και αναγνωρίζουν ότι έχουν ληφθεί μέτρα στήριξης των καταστημάτων τους, όπως η μείωση κατά 50% των τελών, ωστόσο ζητούν αυτή να συνεχίσει για ικανό χρονικό διάστημα και να εξεταστεί, επιπρόσθετα, η δυνατότητα διαγραφής των υποχρεώσεων από τα τέλη αυτά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: