Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

Β. Αποστόλου: Στηρίζουμε τους φορείς Φωκίδας στη διεκδίκηση της προστασίας της Λίμνης Μόρνου.

Λίμνη Μόρνου - Φωκίδα | Terrabook

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΠΡ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Χαλκίδα, 18 Ιουνίου 2020
Β. Αποστόλου: Στηρίζουμε τους φορείς Φωκίδας στη διεκδίκηση της προστασίας της Λίμνης Μόρνου.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τοποθέτηση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας και πρώην Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, κατά τη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος, την Τετάρτη 17/6/2020, με θέμα τη διαχείριση της Λίμνης του Μόρνου.


«Δεν μπορώ να διαφωνήσω με αυτά που είπαν οι συνάδελφοί μου βουλευτές, ο κ. Μπούγας και ο κ. Κωνσταντόπουλος και πάνω απ’ όλα βεβαίως ο Δήμαρχος, με τον οποίον τα έχουμε κουβεντιάσει, γιατί εγώ, έχω επισκεφθεί τη συγκεκριμένη περιοχή δυο ή τρεις φορές, - δεν θυμάμαι ακριβώς - ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ενδιαφερόμενος κυρίως για τα θέματα της κτηνοτροφίας, μια δραστηριότητα η οποία σ αυτή την περιοχή έχει μια μεγάλη κληρονομιά, αλλά δυστυχώς φθίνει, αλλά και για ένα κομμάτι του Μόρνου το οποίο είχε μια σύνδεση με αρδευτική δραστηριότητα.
Συμφωνώ λοιπόν. Αλλά πρέπει να δούμε, ιδιαίτερα την περιφερειακή ενότητα της Φωκίδας, από μία  άλλη παράμετρο. Η περιφερειακή ενότητα αυτή, έχοντας ως βασική δραστηριότητα την αγροτική και ταυτόχρονα – και καλά κάνει - έχει το βάρος της υπεράσπισης του Δελφικού τοπίου (ούτε μία παράβαση δεν έχει γίνει στο Δελφικό τοπίο), της υπεράσπισης του ελαιώνα της Φωκίδας και βεβαίως, της περιβαλλοντικής υπεράσπισης του φράγματος του Μόρνου. Ενός ταμιευτήρα, τον οποίον πρέπει να βλέπουμε, ότι είναι ένας από τους βασικούς τροφοδότες νερού στην Αττική. Άρα λοιπόν, όπως αντιλαμβάνεστε για όλες αυτές οι υποχρεώσεις, έρχονται οι  εκπρόσωποι  της Φωκίδας και βάλουν αυτό που πάντα λέμε, το ανταποδοτικό όφελος.

Πραγματικά είναι μια συζήτηση, η οποία πρέπει να ξεκινήσει κάποια στιγμή και στη χώρα μας. Διότι, όλες οι περιοχές που έχουν πόρους σημαντικούς, πρέπει για την εκμετάλλευσή τους να υπάρχει αντίστοιχα ένα ανταποδοτικό όφελος, διότι, δεν θα μας μείνει κανένας στην επαρχία. Τα 70 - 80 κοπάδια που υπήρχαν στο Λιδωρίκι, έχουν γίνει 5-10. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι φεύγοντας αυτοί οι κτηνοτρόφοι, εξαφανίζονται τα χωριά. Άρα, εγώ θα έλεγα, το ζητούμενο της συζήτησης, ιδιαίτερα με τους εκπροσώπους της Φωκίδας, είναι αν  αυτή η ιστορία, με το ανταποδοτικό όφελος θα προχωρήσει; Διότι, από την ώρα που δεν υπάρχει περίπτωση να μειωθούν τα μέτρα προστασίας του ταμιευτήρα, άρα δηλαδή, θα συνεχιστεί η λειτουργία του ταμιευτήρα με αυτούς τους περιορισμούς, πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί τρόπος η πολιτεία να δώσει ένα ανταποδοτικό όφελος.

Κλείνοντας θα βάλω 2 ζητήματα. Κύριε Γενικέ, το κομμάτι που αφορά τα λύματα του βιολογικού καθαρισμού του Λιδωρικίου, πρέπει να αντιμετωπιστούν. Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει. Καταλαβαίνετε όλοι, ότι όταν υπάρχουν δυσκολίες, τι εκπτώσεις αρχίζουν και υπάρχουν από την άλλη πλευρά. Είναι πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα. Και δεύτερον, πρέπει να φροντίσετε ,να είναι η υδρολογική ροή του φράγματος τέτοια, ώστε να μπορεί το οικοσύστημα που υπάρχει εκεί πέρα, να επιβιώσει. Δεν θα μείνει τίποτα στο τέλος. Εάν είναι στάσιμα τα νερά του, ξέρετε όλοι τι θα συμβεί. Άρα λοιπόν, πρέπει να δούμε το συγκεκριμένο κομμάτι.

Μια και υπάρχει και εκπρόσωπος της ΕΥΔΑΠ στη σχετική συζήτηση, να επαναλάβω. Τελικά όλη αυτή η συζήτηση για το εξωτερικό δίκτυο, ότι θα μπουν μέσα οι ιδιώτες, φτάνει μέχρι το Μόρνο; Γιατί αντιλαμβάνεστε ότι αν πάμε προς αυτήν την κατεύθυνση τα δεδομένα αλλάζουν εντελώς.
Τέλος, επειδή υπάρχει ένα ζήτημα, που αφορά στην τιμολόγηση του νερού, ποια είναι η θέση σας, τι κάνουμε, τι κάνει το Υπουργείο; Πώς χειρίζεστε το συγκεκριμένο θέμα;»


Δεν υπάρχουν σχόλια: