Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ επί του σχεδίου νόμου με τίτλο: «ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ» -


Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ Σ.Π.Ο.Α.Κ
(Σύλλογος Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού κόλπου "Ο ΑΡΙΩΝ" )


Με βάση την όλη διάρθρωση του ΟΦΥΠΕΚΑ και την πολυεπίπεδη μορφή οργάνωσης που έχει επιλεγεί, σε συνδυασμό με την αξιολόγηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από έναν ανεξάρτητο Πιστοποιημένο Αξιολογητή ΜΠΕ, η μόνη διασφάλιση για τη σωστή τήρηση των όρων και της φύλαξης της Προστατευόμενης Περιοχής (Π.Π.), με αναφορά στην επιστημονική κοινότητα αλλά και στην τοπική κοινωνία, αποτελεί η ενίσχυση του ρόλου της Επιτροπής Διαχείρισης.
Αφού οι τοπικές Επιτροπές Διαχείρισης επί της ουσίας αντικαθιστούν τα μέχρι σήμερα υφιστάμενα Δ.Σ. των ΦΔΠΠ, τα οποία εκ του νόμου έχουν συγκεκριμένο γνωμοδοτικό και αποφασιστικό ρόλο στην διαχείριση του οικοσυστήματος καθώς και αυτονομία στην λήψη των αποφάσεων, πιστεύουμε ότι αν πραγματικά σας ενδιαφέρει η προστασία του δημοσίου συμφέροντος, πρέπει και οι τοπικές Επιτροπές Διαχείρισης να έχουν αντίστοιχο ρόλο.
Προκειμένου να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Επιτροπής Διαχείρισης και να αποκτήσει ουσιαστικές αρμοδιότητες προτείνουμε:
  1. Ο ορισμός των μελών που συγκροτούν την Επιτροπή Διαχείρισης να γίνεται αποκλειστικά με ευθύνη των συμμετεχόντων φορέων (ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, επιστημονικός φορέας, περιβαλλοντική οργάνωση) που ο νόμος θα καθορίζει. Βεβαίως για να υπάρχει συναντίληψη επί της πρότασης και της απόφασης στην εν λόγω Επιτροπή θα πρέπει απαραιτήτως να συμμετέχει μέλος ή μέλη της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενης Περιοχής με ανάλογη επιστημονική κατάρτιση.
  2. Η λειτουργία της τοπικής Επιτροπής Διαχείρισης πρέπει να έχει πλήρη οργανωτική δομή (πρόεδρος – μέλη) να συγκαλείται και να συνεδριάζει αυτόνομα και σε τακτά χρονικά διαστήματα για θέματα που αφορούν την Π.Π., τα οποία είτε θέτει η διοίκηση, είτε πέφτουν στην δική της αντίληψη, αφού θα πρέπει να έχει και την εποπτεία της περιοχής.
  3. Σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε έγκριση ΑΕΠΟ (νέα ή τροποποίηση) που αναφέρεται σε Προστατευόμενη Περιοχή, θα πρέπει να εξετάζεται από την Ε.Δ., η γνωμοδότηση της οποίας θα πρέπει να εμπεριέχεται στον φάκελο προς την αρμόδια υπηρεσία τελικής έγκρισης (ΚΕΣΠΑ ή ΠΕΣΠΑ).
  4. Τέλος πιστεύουμε ότι πρέπει να συσταθεί ειδικό σώμα φυλάκων και ελεγκτών, που διοικητικά θα υπάγεται στην Μ.Δ.Π.Π. και θα συνεργάζεται με την τοπική Επιτροπή Διαχείρισης σε θέματα φύλαξης και ελέγχου της προστατευόμενης περιοχής. 





ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ

ΝΠΙΔ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟ

Α.Φ.Μ.: 997050468, Δ.Ο.Υ.: ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Διεύθυνση: Κολιάτσου 32, Τ.Κ. 20131

Τηλ: 6945850352 (Πρόεδρος Δ.Σ., Γεώργιος Μπάλιας)

Δεν υπάρχουν σχόλια: