Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Εργατικό Κέντρο Φωκίδας... «ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΚΟΝΤΟΧΡΗΣΤΟΣ» και οι επιχειρήσεις που απλώς … «ΔΕΝ ΜΕΝΟΥΝ ΣΠΙΤΙ»!!

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΩΚΙΔΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ(ΓΣΕΕ)
ΑΡΙΘ.ΚΑΤΑΧ. ΕΙΣ ΒΙΒΛ.ΠΡΩΤΟΔ.ΠΑΡ/ΔΟΣ 228/50
ΕΔΡΑ: ΑΜΦΙΣΣΑ – 33100 – ΚΟΤΤΟΡΟΥ 23
ΤΗΛ & FAX:22650 23048
25 Μαρτίου 2020
«ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΚΟΝΤΟΧΡΗΣΤΟΣ»  και οι επιχειρήσεις που απλώς … «ΔΕΝ ΜΕΝΟΥΝ ΣΠΙΤΙ»!!


Η εταιρεία «ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΚΟΝΤΟΧΡΗΣΤΟΣ» ανακοίνωσε στις 23-03-2020 πως η καταβολή μισθοδοσίας του Φεβρουαρίου θα δοθεί κατά το ήμισυ, ενώ το υπόλοιπο ποσό (Φεβρουαρίου) σε μια εβδομάδα επικαλούμενη την δύσκολη κατάσταση με την πανδημία του κορονοϊού και προκειμένου να αποφευχθούν απολύσεις στο μέλλον όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη της επιχείρησης. Πρόκειται για μια επιχείρηση η οποία από τη μια δεν έπαψε να λειτουργεί όλο αυτό το διάστημα(;!), ενώ από την άλλη η καθυστέρηση των δεδουλευμένων δεν αποτελεί πρωτόγνωρο γεγονός ,αφού έχει γίνει τους τελευταίους μήνες καθεστώς, δυσκολεύοντας σημαντικά τους εργαζόμενους να ανταπεξέλθουν στις βασικές  οικονομικές και οικογενειακές τους υποχρεώσεις.
Η  κυβέρνηση μάλιστα συνειδητά «επιδοτεί» αυτές τις λογικές και πρακτικές , αξιοποιώντας την εξέλιξη της πανδημίας επαναλαμβάνοντας  συνεχώς ότι «είμαστε σε πόλεμο», «όλοι έχουμε τον ίδιο εχθρό και ότι όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε αυτή την κοινή μάχη» , αλλά από ότι φαίνεται δεν συνεισφέρουμε όλοι το ίδιο σε αυτό τον πόλεμο και μάλιστα από το ίδιο χαράκωμα. Αποτελεί επομένως για τις «συμμαχικές δυνάμεις» κυβέρνησης και εργοδοσίας «στόχο» το σύνολο των εργαζομένων που καλείται να μείνει απλήρωτο–άνεργο–απολυμένο– απαξιωμένο.
Η εν λόγω επιχείρηση ήδη εφάρμοσε τα εργοδοτικά «όπλα» που τώρα εξήγγειλε καθώς μείωσε έμμεσα το ημερομίσθιο των εργαζομένων, διακόπτοντας τη μεταφορά τους με όχημα της εταιρείας.
Η «επιστράτευση» και συστράτευση πλέον όλων των εργαζομένων είναι τώρα όσο ποτέ αναγκαία και καθοριστική  προκειμένου όχι μόνο να απαιτήσουν την καταβολή των  δεδουλευμένων τους  αλλά και να αποτρέψουν πιθανές - σχεδιασμένες  απολύσεις.
Οι εργαζόμενοι ,με τους νέους «Δρακόντειους» νόμους όχι μόνο δεν μπορούν να τα καταγγείλουν πουθενά αυτές τις αντεργατικές – παράνομες  συμπεριφορές (καθώς όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι απόντες και με «λουκέτο»), αλλά απειλούνται στην ουσία και με φυλάκιση αν αντιδράσουν!!
Πολλές μάλιστα επιχειρήσεις αξιοποιούν την πανδημία για να μονιμοποιήσουν μια κατάσταση ενάντια σε κάθε εργατικό δικαίωμα αλλά επιπλέον βάζουν και σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων.
Για παράδειγμα, το «μένουμε στο σπίτι» δεν ισχύει εκεί που η βιομηχανική παραγωγή πρέπει να συνεχιστεί αμείωτη για να αυγατίσουν τα κέρδη (Ενώ έκλεισαν όλες οι μικρές επιχειρήσεις!!). Οι εργάτες μάλιστα αναγκάζονται να  υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση για να πάνε να πάρουν ένα μπουκάλι γάλα το απόγευμα, αλλά τα χαράματα θα πρέπει να βρεθούν κατά δεκάδες και πάλι στους  χώρους εργασίας.!!
ΚΑΠΟΙΟΙ  ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΡΗΣΟΥΝ ΤΑ ΚΕΡΔΗ Ή ΝΑ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΤΩΝ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ & ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ  ΝΑ  ΜΕΤΡΗΣΟΥΝ ΑΠΩΛΕΙΕΣ  &  ΜΕΙΩΣΕΙΣ!!
Αλήθεια, από τα  εργοστάσια, τα εργοτάξια, τις βιοτεχνίες, τα συσκευαστήρια (ιδιαίτερα τροφίμων) της περιοχής μας ,που αυτές τις μέρες δουλεύουν μαζικά και  στο φουλ, θα περάσει κανένα drone της αστυνομίας, κανένα περιπολικό με τις ντουντούκες για να αραιώσει το «πλήθος» ή η εργοδοσία θα συνεχίσει ανενόχλητη να επικαλείται τις «έκτακτες συνθήκες» και να κηρύττει «σιγή ασυρμάτου»;
ΑΥΤΕΣ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΜΙΑ ΩΡΟΛΟΓΙΑΚΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΠΟΥ ΑΜΑ ΕΚΡΑΓΕΙ  ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ;;!! 
Επειδή δεν πρέπει να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια,
Απαιτούμε:
·         Να δοθούν όλα τα δεδουλευμένα ακέραια
·         Να καταβληθεί το «δώρου του Πάσχα», το πρώτο 10μερο του Απρίλη
Καλούμε:
·         όλους τους συναδέλφους να έρθουν σε επαφή με τα σωματεία τους, να καταγγέλλουν κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία, να μη γίνουν τα «θύματα» σε συνθήκες πανδημίας.
·         τα σωματεία να αξιοποιήσουν όλους τους τρόπους επικοινωνίας, επαφής και συλλογικής παρέμβασης ώστε κανένας εργαζόμενος να μη μείνει ανυπεράσπιστος.
Δε βάζουμε τα δικαιώματα μας σε καραντίνα,
Δεν βάζουμε σε κίνδυνο την υγεία μας, την υγεία της οικογενείας μας, την δημόσια υγεία.
Το Δ.Σ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν σας πληρώνουν...φεύγατε.

Ανώνυμος είπε...

Δώστε μας τα λεφτά μας και φεύγουμε.